• Άρθρα

    Η Βρετανία δεν πρέπει να φύγει

    • NewsRoom
    brexit


    Η στιγμή είναι σημαντική για τους Βρετανούς ψηφοφόρους. Το δημοψήφισμα για το αν η χώρα τους θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετρά πολύ περισσότερο από τις απλές γενικές εκλογές: θα ορίσει την πορεία των πραγμάτων όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες και όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την Ευρώπη.

    Το ποια πρέπει να είναι η επιλογή είναι ξεκάθαρο. Η Βρετανία πρέπει ψηφίσει για να παραμείνει –για το καλό το δικό της και της Ευρώπης μαζί.

    iolcus - logoΠαρά τις ατέλειές του -και έχει πολλές- το ευρωπαϊκό σχέδιο συνέβαλε στην διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε μια ήπειρο που κατασπαραζόταν για αιώνες από πολέμους. Πιο πρόσφατα, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η ΕΕ επέκτεινε το βασίλειο του φιλελεύθερου καπιταλισμού σε πολλά μέρη της πρώην αυτοκρατορίας της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτά είναι αξιοσημείωτα επιτεύγματα, που θεωρούνται δεδομένα –και αυτό από μόνο του είναι σημάδι της επιτυχίας της ΕΕ.

    Οι απειλές για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και η ενότητά της θα καθίσταται ολοένα πιο πολύτιμη. Μια βρετανική έξοδος θέτει σε κίνδυνο την αλληλεγγύη και οι μετέπειτα επιπτώσεις μιας ψήφου υπέρ της αποχώρησης θα μπορούσε να τη βάλει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία θα γινόταν άμεσα μια ασθενέστερη ένωση, ενώ μπορεί να αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα ευρύτερο ξήλωμα. Είναι μια ανησυχητική προοπτική, ή θα έπρεπε να είναι.

    Χάνοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η συζήτηση του δημοψηφίσματος έχει επικεντρωθεί σε πιο συγκεκριμένα και πιο άμεσα ζητήματα: τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου, τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την εξουσία της ΕΕ να θεσπίζει νόμους και κανόνες που δεσμεύουν τα μέλη της. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών γίνονταν ολοένα πιο δυσάρεστες και λιγότερο κατατοπιστικές. Καμία πλευρά δεν έχει λόγο να αισθάνεται υπερήφανη, ωστόσο η εκστρατεία του Remain έχει προβάλει καλύτερα επιχειρήματα.

    Αναμφισβήτητα το Brexit βάζει την οικονομία σε κίνδυνο. Το Η.Β. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ε.Ε. για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Θα πρέπει να διαπραγματευτεί νέους εμπορικούς όρους με ευρωπαϊκά κράτη αλλά και με τους εταίρους του εκτός ΕΕ (σήμερα συναλλάσσονται με τη Βρετανία βάσει των διατάξεων της ΕΕ). Αυτό θα ήταν μια περίπλοκη διαδικασία που θα έπαιρνε χρόνια. Στο τέλος, ο όγκος των συναλλαγών πιθανότατα θα συρρικνωνόταν.

    Εν μέσω αβεβαιότητας, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Η.Β. θα μειώνονταν, και μπορεί να μην αποκαθίσταντο ποτέ πλήρως αφού το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελούσε μια λιγότερο ελκυστική πλατφόρμα για τις δραστηριότητες της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία ειδικευμένων εργαζομένων προς και από την ΕΕ, ένα άλλο μεγάλο όφελος για τη βρετανική οικονομία, θα σταματούσε. Είναι αδύνατο να είναι κανείς ακριβής για το πραγματικό κόστος, επειδή τα πάντα εξαρτώνται από τις συμφωνίες που θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αλλά υπάρχουν αρκετές αξιόλογες, ευρέως αποδεκτές μελέτες που δείχνουν σημαντική και διαρκή οικονομική ζημία.

    Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η εκστρατεία του “Leave” κέρδιζε έδαφος υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση και τις περιττές καταπατήσεις από την ΕΕ του δικαιώματος της Βρετανίας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους. Τα παράπονα αυτά -ακούστηκαν σε όλη την Ένωση, όχι μόνο στη Βρετανία – δεν μπορούν να αγνοηθούν.

    Εάν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν καλύτεροι ακροατές, θα είχαν σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία στην καταστολή του αισθήματος κατά της ΕΕ και η βρετανική εκστρατεία του Leave δεν θα είχε κάνει τέτοια πρόοδο. Αλλά το κρίσιμο σημείο είναι ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσω μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας ισχυρής και ενωμένης ΕΕ. Η αποξήλωση του συνολικού έργου, όπως προτείνουν οι οπαδοί της αποχώρησης της Βρετανίας, θα ήταν μια απερίσκεπτη και δυσανάλογη αντίδραση.

    Η Βρετανία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τη Βρετανία. Οι τελευταίες δεκαετίες σταθερότητας θα πρέπει να το καταστήσουν σαφές. Η σχέση των δύο μπορεί να σωθεί -αλλά όχι αν η μία πλευρά καταθέσει αίτημα διαζυγίου. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν για να μείνουν.

    Πηγή: Bloomberg View

    Μια προσφορά της IOLCUS INVESTMENT AEPEY 

    iolcus - logo

     ΔΙAΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ise-vretanos-ke-menis-stin-ellada-des-ti-tha-pathis/55739



    ΣΧΟΛΙΑ