• Άρθρα

    Αρθρο παρέμβαση: Το «Βατερλό» του Μάνου Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ ποιος θα το πληρώσει;

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης


    Ενας αμερικανός γκουρού του management, o Κεν Μπλάνσαρντ είχε γράψει κάποτε: «Για να θεωρείται κάποιος θετικός manager, χρειάζεται η αναλογία θετικών προς αρνητικές επαφές να είναι τέσσερις προς μία».

    Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένας manager τιμολογεί με ΦΠΑ… τέσσερις φορές χαμηλότερα απ’ ότι θα έπρεπε να τιμολογήσει αν είχε προνοήσει να ρωτήσει τον αρμόδιο;

    Μπορεί να σας φαίνονται λίγο άγνωστες λέξεις όλα αυτά, όμως, όποιος έχει παρακολουθήσει το απίστευτο μπάχαλο που έχει συμβεί με τη διακοψιμότητα στην εργοβόρο βιομηχανία και με το τι ποσά καλούνται να πληρώσουν περισσότερες από 10 βιομηχανίες της χώρας, θα καταλάβαινε ότι κάποια πράγματα απαιτούν μεγαλύτερη σοβαρότητα.

    Κι εξηγούμαστε: Το mononews αποκαλύπτει ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες πρέπει να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΑΑΔΕ διότι τιμολόγησε ο ΑΔΜΗΕ τα ποσά διακοψιμότητας επί χρόνια με ΦΠΑ 6% ενώ η Αρχή που είναι υπεύθυνη για τα δημόσια έσοδα είπε ότι έπρεπε να τιμολογήσει με 24%.

    Τι έχουμε με απλά λόγια; Μια σύγκρουση δύο σημαντικών φορέων για το ποσοστό του ΦΠΑ που έπρεπε να ισχύσει και στη μέση βρίσκονται οι βιομηχανίες.

    Ποιος είναι υπεύθυνος να απαντήσει θεσμικά όταν πρόκειται για έσοδα και για φόρους; Μα φυσικά ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ΑΑΔΕ ο οποίος λέει ότι ο ΦΠΑ πρέπει να είναι 24% και οι βιομηχανίες πρέπει να πληρώσουν αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Τι λέει ο κ. Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ; Ότι σωστά τιμολόγησε με 6%, άρα ότι κάνει λάθος ο… Πιτσιλής.

    Βεβαίως, ο Μανουσάκης ουδέποτε ρώτησε τον υπεύθυνο για τα έσοδα, αυτόν που μαζεύει τους φόρους δηλαδή με τι ποσοστό ΦΠΑ έπρεπε να τιμολογήσει.

    Είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή ενός τόσο σημαντικού θέματος; Και μάλιστα όταν πρόκειται για μια υπόθεση που κρατάει τόσα χρόνια;

    Αραγε ρώτησε ο κ. Μανουσάκης ποτέ τον κ. Πιτσιλή τι έπρεπε να κάνει; Η απάντηση είναι όχι, με αποτέλεσμα το χάος που έχει προκληθεί και το οποίο περιγράφεται σε νέο ρεπορτάζ του mononews.

    Μάλιστα, ο κ. Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ λέει από χθες ότι είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να ισχύει το 6%, κι όχι το 24% που ο αρμόδιος κ. Πιτσιλής λέει ότι πρέπει να ισχύσει.

    Το mononews σε σχετική ερώτημα, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών έλαβε ένα ξερό «όχι» για το αν υπάρχει τέτοια συνεννόηση.

    Εχουμε λοιπόν από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ μια μεγαλειώδη γκάφα, τον λανθασμένο ΦΠΑ και μια προσπάθεια να γλιτώσει τον εξευτελισμό πιέζοντας για μια νομοθετική ρύθμιση για να σωθούν τα προσχήματα.

    Δεν είναι ασφαλώς σοβαρή εικόνα αυτή για τον Διαχειριστή του συστήματος και για τον επικεφαλής της, κ. Μανουσάκη. Και δεν είναι σοβαρή διότι αφενός πιάστηκε στα πράσα για το λάθος του κι αφετέρου σπεύσει να καλύψει το «Βατερλό» με κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

    Διότι ο κ. Πιτσιλής έχει απόλυτο δίκιο στην προκειμένη περίπτωση που επιμένει για το 24%. Όλα τα υπόλοιπα που ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να πετύχει μετά την αποκάλυψη του λάθους μοιάζουν ερασιτεχνικά.

    Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ένα: Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Ποιος θα πληρώσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που καλούνται να καταβάλλουν οι βιομηχανίες για ένα λάθος που έκανε ο κ. Μανουσάκης όταν δεν ρώτησε για το ποσοστό του ΦΠΑ κι έγινε ο λανθασμένος υπολογισμός;

    Αυτό το χαράτσι, λοιπόν, όταν προκύπτει εξαιτίας της ανευθυνότητας ή της άγνοιας ενός σημαντικού φορέα όπως ο ΑΔΜΗΕ, πρέπει να κινητοποιήσει και την ίδια την κυβέρνηση. Τα λάθη πρέπει να πληρώνονται και με την ανάληψη της ευθύνης.

    Αν αυτό δεν γίνεται τότε το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να λάβει τα μέτρα του… Και ο νοών νοήτω.

    Διαβάστε επίσης:

    Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Χαράτσι 25 εκατ. τον χρόνο από ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ που υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ
    Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Πώς θα βρεθεί η Μεσόγειος στο προσκήνιο της «πράσινης» μετάβασης



    ΣΧΟΛΙΑ