• Άρθρα

    The Value Investor: Ποιες είναι TΩΡΑ οι 7 Μετοχές που υπόσχονται «υψηλές» αποδόσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • The Value Investor
    O επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και η φράση become value investor


    Από σήμερα, 1η Μαρτίου, μέσω της στήλης «The Value Investor» στο www.mononews.gr θα προσπαθήσουμε να αναδεικνύουμε υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας σαν γνώμονα την επενδυτική φιλοσοφία του κορυφαίου επενδυτή στον κόσμο Warren Buffet. 

    Ο Warren Buffet είναι η επιτομή του value investing – “επενδυτή αξίας”. 

    Το μυστικό φίλοι αναγνώστες βρίσκεται στο να βρεις υποτιμημένες μετοχές με βάση τα θεμελιώδη τους μεγέθη που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πάνε να βρουν την εσωτερική τους αξία. 

    Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει αυτή εδώ η στήλη. Όμως, η συγκεκριμένη στήλη θα δίνει τεράστια βαρύτητα στις ελεύθερες ταμειακές ροές. 

    Δηλαδή, οι εταιρείες που θα σας προτείνει θα πρέπει να παράγουν μετρητά ώστε τα κέρδη τους να είναι πραγματικά και όχι faux σαν της FOLLI FOLLIE. 

    Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η παραγωγή μετρητών θέλει υπομονή. 

    Ο Value Investor μπορεί και πρέπει να περιμένει μέχρι να βγουν. 

    Γιατί πολλές αξιόλογες εταιρείες ενώ εμφανίζουν αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αυτό είναι λόγω κάποιου μεγάλου επενδυτικού πλάνου για ανάπτυξη (growth capex) το οποίο θα καθυστερήσει τις  ελεύθερες ταμειακές ροές να βγουν, μετά όμως γίνονται πραγματικές μηχανές παραγωγής μετρητών. 

    Η στήλη ενώ είναι ένθερμη υποστηρικτής της “πράσινης” ανάπτυξης, θα κοιτάει και εταιρείες οι οποίες είναι “μαύρες” αλλά έχουν στόχο να γίνουν “πράσινες” και τις οποίες θεωρεί υπερβολικά υποτιμημένες για να προσπεράσει. 

    Φυσικά, φίλοι αναγνώστες πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας ότι η στήλη εκφράζει την άποψή της. 

    Η επιλογή του τι θα κάνετε είναι αποκλειστικά δική σας. 

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι  η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος. 

    Πάμε τώρα στην ουσία. 

    Τα τελευταία 20 χρόνια, αυτοί που κάνουν κουμάντο στην Wall Street είναι οι επενδυτές ανάπτυξης-growth και όχι αξίας-value. 

    Όμως, η Goldman Sachs και πολλοί άλλοι επενδυτικοί οίκοι πιστεύουν ότι από το  2021 και μετά θα επιστρέψουν δυναμικά οι μετοχές αξίας. 

    Αυτό θα γίνει διότι με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη που θα έρθει προσεχώς και τις δυνητικά υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, το επενδυτικό περιβάλλον θα αλλάξει. 

    Οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων που παρατηρούμε ήδη, το 10ετές αμερικάνικο ομόλογο έφτασε η απόδοσή του πριν από μερικές ημέρες στο 1.6% και οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν στην αλλαγή της “ηγεσίας” στις αγορές, ευνοώντας τις μετοχές αξίας. 

    Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα γίνει πιο θετική για κυκλικούς κλάδους, τράπεζες και πρώτες ύλες. 

    Εδώ είναι η τεράστια ευκαιρία του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

    Για να γνωρίζετε, το ελληνικό χρηματιστήριο απαρτίζεται κυρίως από μετοχές αξίας. 

    Κατά την ταπεινή μας γνώμη, το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα φθηνότερα χρηματιστήρια στον κόσμο. 

    Πιστεύουμε δε ακράδαντα ότι μετά από μια χαμένη 13ετία, η δεκαετία που έρχεται θα είναι δεκαετία μεγάλης ανάπτυξης η οποία θα αποτυπωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

    Παρότι ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει σημαντικά από τον Μάρτη του 2020, εμείς πιστεύουμε ότι ορισμένες ελληνικές μετοχές προσφέρουν ίσως την καλύτερη πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής στον κόσμο. 

    Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το rerating των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί. 

    Η βελτίωση των ισολογισμών τους θα παραμείνει το κυρίαρχο θέμα κατά την διάρκεια του έτους, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής. 

    Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με ένα εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0.25x. 

    Δηλαδή με discount 50% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

    ALPHA BANK & ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Η στήλη πιστεύει ότι η ομαλοποίηση των ισολογισμών της ALPHA BANK ΑΛΦΑ 0% 1,63 και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56  θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2022, επιτρέποντας στους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να ανακάμψουν στην συνέχεια (>5%). 

    Πρώτη βλέπουμε την Εθνική Τράπεζα να πετυχαίνει απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE το 2022 της τάξης του 6% ενώ η ALPHA BANK θα καθυστερήσει κατά 1 χρόνο. 

    Η στήλη πιστεύει ότι και οι δύο τράπεζες αυτές και η EUROBANK ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 φυσικά, ΔΕΝ θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έτσι σε αυτά τα επίπεδα τιμών οι αποτιμήσεις τους είναι πάρα πολύ ελκυστικές και αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης. 

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της Euroxx, η Εθνική Τράπεζα το 2023 θα έχει καθαρή ενσώματη αξία (TBV) της τάξης των 6.196 δισ. ευρώ και θα εμφανίσει το 2023 προσαρμοσμένα κέρδη 449 εκ. ευρώ και θα έχει NPE ratio 4.7%. 

    Δηλαδή, με κλείσιμο Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα παίζει με ένα προβλεπόμενο P/TBV = 0.31. 

    Η στήλη πιστεύει ότι δικαιούται να παίζει με ένα P/TBV 2023e = 0.62. 

    Δηλαδή, η τιμή της μετοχής να πάει στα 4.20€ από 2.10€ που είναι τώρα. 

    Ακόμα, θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον αναλυτή της ΑΧΙΑ που δίνει τιμή στόχο για την ALPHA BANK τα 2.40€. 

    Όπως αναφέρει ο αναλυτής, με βάση την τρέχουσα τιμή αγοράς, η ALPHA BANK διαπραγματεύεται με ένα P/E στο 2.2x για το 2023 και λογιστική αξία 0.17x ενώ στην τιμή στόχο θα διαπραγματεύεται με τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 με ένα P/E στο 6.5x και με ένα P/TBV 2023e = 0.52. 

    Φυσικά, οι δύο πρώτες top επιλογές μας, ALPHA BANK και Εθνική Τράπεζα, χρειάζονται στομάχι και υπομονή γιατί έχουν μεγάλη μεταβλητότητα και είναι καθαρά macro play όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί κάτι να στραβώσει, π.χ. πόλεμος με Τουρκία και όλα τα θετικά σενάρια να πάνε περίπατο και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να είναι μονόδρομος. 

    Όμως, εκτός του ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ βαθιά υποτιμημένες σε σχέση με τις αμερικάνικες και τις ευρωπαϊκές, θα έχουν και έναν ακόμα ούριο άνεμο στα πανιά τους. 

    Γιατί όπως λέει και ο κ. David Lefkowitz, επικεφαλής των μετοχών της UBS Αμερικής, η άνοδος των δεκαετών ομολόγων ευνοεί τα μέγιστα την άνοδο των αμερικάνικων τραπεζικών μετοχών. 

    Πιστεύει ότι μπορούμε να δούμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του 2013 που ανέβηκε το δεκαετές αμερικάνικο από το 1.5% στο 3% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 33%. 

    Αυτό θα είναι ένας ακόμα σημαντικός καταλύτης να στρέψουν οι Αμερικάνοι επενδυτές τα βλέμματά τους στις ελληνικές τράπεζες. 

    Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι και η EUROBANK είναι για χτίσιμο θέσης και η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία. 

    Απλώς, επειδή το άρθρο βγαίνει σήμερα 1 Μαρτίου η στήλη θεωρεί ότι οι μετοχές των ALPHA BANK και ΕΘΝΙΚΗ είναι πιο υποτιμημένες και για αυτό τις έχει top pick. 

    Οι μετοχές εκτός χρηματιστηριακού κλάδου

    Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο εκτός από τις τράπεζες έχει και πολύ βαθιά υποτιμημένες μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου. 

    Εδώ οι ελληνικές μετοχές είναι η πεμπτουσία της ΤΖΑΜΠΑLAND. 

    Διαπραγματεύονται με ένα EV/EBITDA 2021e = 6.5 έναντι ενός EV/EBITDA 2021e = 11 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. 

    Ο λόγος που είναι ακόμα υποτιμημένο το ελληνικό χρηματιστήριο και εξαιρετική ευκαιρία για εμάς είναι ότι έχει υψηλό Equity Risk Premium (ERP) το οποίο κατά την άποψή μας έχει περιθώρια μεγάλης συμπίεσης καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης. 

    Το μυστικό εδώ είναι η λέξη ανάπτυξη. 

    Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα οδηγήσει κατά την άποψή μας να αρχίσουν να παίζουν οι καλές ελληνικές μετοχές με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 8. 

    Η στήλη πιστεύει απόλυτα ότι το «πράσινο» story είναι εδώ για να μείνει και να δυναμώνει. 

    Στην Ευρώπη, τα ποσά που προβλέπεται να διοχετευθούν από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης και το πακέτο για την “πράσινη” ενέργεια, αγγίζουν το ύψος των 7 τρις ευρώ με ορίζοντα το 2050. 

    Μόλις πρόσφατα η Goldman Sachs αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις επενδύσεις που θα χρειαστεί η ευρωπαϊκή “πράσινη” μετάβαση. 

    Η Goldman προβλέπει ότι θα χρειαστούν 10 τρισ. ευρώ “πράσινων” επενδύσεων μέχρι το 2050 από 3.3 τρις ευρώ που προέβλεπε πέρσι.

    MYTILINEOS

    Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτός από το απόλυτο αιολικό story ετοιμάζεται να αποκτήσει και το απόλυτο ηλιακό story το οποίο θα είναι η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72. 

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι μέχρι το 2030 το Αλουμίνιο της Ελλάδος θα παράγει μόνο “πράσινο” αλουμίνιο. 

    Δηλαδή όλη η ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή αλουμινίου θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

    Η MYTILINEOS όπως ήδη γνωρίζετε έβγαλε πρώτη αποτελέσματα για το 2020 σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία σε COVID-19 χρονιά κατάφερε να βγάλει υψηλότερα EBITDA από το 2019. 

    Το θετικό ήταν οτι συνοδεύτηκε και από παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης των 100 εκ ευρώ. 

    Μετά τα αποτελέσματα έτους, η εταιρεία διοργάνωσε ένα πρωτοποριακό ESG event για τα ελληνικά δεδομένα. 

    Συγχρόνως, έβγαλε και ένα δελτίο τύπου που λίγοι διαβάσανε προσεκτικά. 

    Ακόμα η αγορά δεν έχει καταλάβει ότι η MYTILINEOS στο τέλος του 2023 θα έχει σχεδόν 3000 MW από ΑΠΕ για ιδία χρήση, 1480 MW από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, 1050 MW από φωτοβολταϊκά στο εξωτερικό και 350 MW από αιολικά στην Ελλάδα που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα συνεισφέρουν 190 εκ ευρώ EBITDA στην εταιρεία. 

    Αλλά εκτός του ότι η MYTILINEOS θα γίνει πολύ άμεσα το απόλυτο ηλιακό story στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ήδη το απόλυτο reflation play του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

    Το αλουμίνιο έκλεισε την Παρασκευή στα 2200 δολάρια/τόνο, κάτι το οποίο δεν το περίμενε κανείς!!! 

    Εκτός του ότι είναι τα απόλυτο reflation play, η MYTILINEOS είναι ήδη το απόλυτο energy transition play και θα γίνει το απόλυτο global green infrastructure play. 

    H ΜYTILINEOS έχει έναν ακόμα τομέα που η αγορά δεν έχει ακόμα αντιληφθεί την δυναμική του και ο οποίος θα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. 

    Αυτό είναι ο κλάδος της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων για τρίτους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

    Η στήλη βλέπει ότι η MYTILINEOS ασπάζεται και υλοποιεί απόλυτα το νέο mantra της Wall Street: Green is Good. 

    Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η αγορά δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το πώς μετασχηματίζεται η MYTILINEOS και σε τι μεγέθη οδεύει. 

    Ο αναλυτής της Alpha Finance προβλέπει ότι η MYTILINEOS το 2022 θα έχει EBITDA 478.9 εκ ευρώ και κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας 250.6 εκ ευρώ. 

    Ο αναλυτής της ΕΘΝΙΚΗΣ στο report του που πριν μερικές ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, προβλέπει η MYTILINEOS το 2023 να έχει EBITDA 552 εκ ευρώ και κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 325 εκ ευρώ. 

    Η στήλη πιστεύει ότι στο τέλος του 2024 που θα είναι και τα 2880 MW για ιδία χρήση μέσα, η MYTILINEOS θα οδεύσει προς 630 εκ ευρώ EBITDA. 

    Δηλαδή, μόνο σε 4 χρόνια μέσα θα καταφέρει να διπλασιάσει τα EBITDA της και να τα πάει από 315 εκ. ευρώ που έβγαλε το 2020 σε 630 εκ. ευρώ. 

    Μιλάμε για σημαντικό επίτευγμα. 

    Όπως σας είπαμε και στην αρχή του άρθρου, εμείς πιστεύουμε ότι οι καλές ελληνικές μετοχές πρέπει να παίζουν με ένα EV/EBITDA 2022e = 8. 

    Αν ακυρώσουμε τις ίδιες μετοχές που έχει αγοράσει η MYTILINEOS μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και χρησιμοποιώντας ως οδηγό τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Alpha Finance ότι η MYTILINEOS θα εμφανίσει το 2022 EBITDA της τάξης των 478.9 εκ ευρώ, κέρδη 250.6 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό 682.9 εκ ευρώ. 

    Για να παίξει λοιπόν η MYTILINEOS με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 23€. 

    Δηλαδή, μια απόδοση της τάξης του 80.46% όπου και στην τιμή στόχο η MYTILINEOS με τον μειωμένο αριθμό μετοχών θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2022e = 12.55. 

    Αν όμως παίξει και με το ίδιο προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 10.24  και με τον κανονικό αριθμό μετοχών της MYTILINEOS, η τιμή στόχος πρέπει να πάει στα 29.54€.

    Όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει και άλλες υποτιμημένες μετοχές. 

    ΦΟΥΡΛΗΣ

    Η στήλη πιστεύει ότι η ΦΟΥΡΛΗΣ (IKEA-INTERSPORT-TAF) ΦΡΛΚ -0,96% 4,14 είναι ένα εξαιρετικό Greekcovery play και αν δεν ήταν ο COVID δεν θα βρισκόταν στην κεφαλαιοποίηση των 210 εκ ευρώ. 

    Για να καταλάβετε τι στρέβλωση υπάρχει, η αξία ακινήτων της θυγατρικής του TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ είναι στα 190 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή η μηχανή παραγωγής μετρητών ΙΚΕΑ, INTERSPORT και TAF, αξίζουν 20 εκ ευρώ.

    Πρέπει να ξέρετε ότι η ΦΟΥΡΛΗΣ είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία που μπορεί κάποιος επενδυτής να παίξει το story των ΙΚΕΑ. 

    Η στήλη θα συμφωνήσει απόλυτα με τον κ. Paul Donovan (επικεφαλής οικονομολόγος στο τμήμα διαχείρισης παγκόσμιου πλούτου της UBS) ο οποίος εκτιμά ότι στο μέλλον ο κόσμος θα ξοδεύει περισσότερα λεφτά σε μη αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά όπως τα έπιπλα. 

    Ότι καλύτερο για τα ΙΚΕΑ. 

    Αν χρησιμοποιήσουμε για οδηγό τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Alpha Finance που προβλέπει ότι η ΦΟΥΡΛΗΣ θα βγάλει το 2022 EBITDA της τάξεως των 52 εκ ευρώ, κέρδη της τάξεως των 17 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό 121 εκ ευρώ.

    Έτσι, για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 5.66€.

    JUMBO

    Η πέμπτη μετοχή που αξίζει της προσοχής μας και θεωρούμε εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης είναι η μετοχή της JUMBO. 

    Η στήλη πιστεύει ακράδαντα ότι επειδή ο κ. Απόστολος Βακάκης έχει μόνο το 23% της JUMBO, αποτελεί εξαιρετικό στόχο εξαγοράς από μεγάλα private equity funds. 

    Η στήλη πιστεύει ακράδαντα ότι ο κ. Απόστολος Βακάκης ξέρει τη δουλειά του πάρα μα πάρα πολύ καλά. 

    Μπορεί να μην ξέρει από καράβια αλλά τα JUMBO ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 τα ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά. 

    Για εμάς τα JUMBO είναι μια πραγματική μηχανή παραγωγής μετρητών.

    Πιστεύουμε πάρα πολύ στην ανάπτυξη των JUMBO στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία, στην Κύπρο και σε λίγο στο Ισραήλ. 

    Η μετοχή την Παρασκευή έκλεισε στα 13.62€ ενώ στο τέλος του 2020 ήταν στα 14.21€. 

    Το φυσικό μας χετζάρισμα είναι επειδή ο κ. Βακάκης έχει μόνο το 23% των JUMBO, όσο πέφτει η τιμή της μετοχής τόσο περισσότερο θα τραβάει τα βλέμματα των μεγάλων private equity για να αγοράσουν ΟΛΗ την εταιρεία. 

    Εμείς πιστεύουμε, και τώρα ακόμα πιο πολύ, την ικανότητα του κ. Βακάκη να ξεπεράσει τον σκόπελο που λέγεται COVID-19 και να ξεκινήσει ξανά να δημιουργεί αξία για τους μετόχους του. 

    Tο χτίσιμο θέσης γίνεται με ορίζοντα το 2023 και πάντα σε πτωτικές συνεδριάσεις και σταδιακά. 

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της PANTELAKIS Securities η JUMBO το 2022 θα βγάλει EBITDA της τάξης των 274.2 εκ ευρώ, κέρδη 186.3 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό ταμείο, μετρητά στην μπάντα δηλαδή, 511.9 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή, για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 8, η μετοχή πρέπει να πάει στα 19.88€. 

    Μια απόδοση της τάξης του 46% όπου στην τιμή στόχο θα παίζει και με ένα προσδοκώμενο P/E 2022e = 14.51.

    ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

    Έκτη μετοχή, η οποία κατά την γνώμη μας είναι πολύ βαθιά υποτιμημένη, είναι η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. 

    Παρόλο που το μέλλον προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολο γιατί οδεύουμε ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση, εμείς πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ -2,49% 26,60 έχει αρκετό καιρό να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. 

    Μπορεί πολύ εύκολα να μπει δυνατά στις ΑΠΕ και μπορεί να μπει στη νέα γενιά καυσίμων πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον για την ναυτιλία και την αεροπλοΐα. 

    Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με το report  (δείτε παρακάτω) που έβγαλε στις 25 Φεβρουαρίου η UBS για τον Παγκόσμιο Ενεργειακό Κλάδο λέγοντας ότι οι 10 μετοχές που προτείνει, όπου μία από τις 10 είναι η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, είναι εξαιρετικός τρόπος για να παίξουν οι επενδυτές το reflation play. 

    Η τιμή στόχος που δίνει η UBS για την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι τα 17.00€. 

    Με κλείσιμο Παρασκευής αυτό είναι μια απόδοση της τάξης του 49.38% όπου στην τιμή στόχο η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.883 δις ευρώ. 

    Αν χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις του αναλυτή της PANTELAKIS Securities  η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ το 2022 θα εμφανίσει EBITDA 478 εκ ευρώ, κέρδη 224 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό 703 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή, στα 17.00€ θα έχει μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) της τάξης του 2.586 δις ευρώ. 

    Δηλαδή, θα παίζει στην τιμή στόχο με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA 2022e = 5.41 το οποίο εμείς θεωρούμε εύλογο προσμετρώντας όλα τα μελλοντικά ρίσκα. 

    Φυσικά, στη συγκεκριμένη μετοχή θα παρακολουθούμε συνεχώς τις κινήσεις της διοίκησης προς την “πράσινη” μετάβαση γιατί ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μεγάλος. 

    Όμως, επειδή η προσδοκώμενη απόδοση είναι πολύ μεγάλη, κατά την ταπεινή μας γνώμη οι επενδυτές αξίζει να αναλάβουν το ρίσκο.

    pastedGraphic.png

    ΤΙΤΑΝ

    Τελειώνοντας, η έβδομη επιλογή της στήλης είναι η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ .

    Εδώ, η τιμή της μετοχής έχει γυρίσει 22 χρόνια πίσω. 

    Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 1998 είχε κλείσιμο τα 13.867€. 

    Σοκαριστικό.

    Μετά την επικράτηση Biden, η Αμερική είναι έτοιμη να δει ένα τεράστιο επενδυτικό κρεσέντο στην κατασκευή και επισκευή αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών κλπ. 

    Αλλά και η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ξεκινήσει να κατασκευάζει πολύ μεγάλα δημόσια έργα τα οποία μαζί με την οικιστική ανάπτυξη θα χρειαστούν πολύ τσιμέντο. 

    Το καλό με τις τσιμεντοβιομηχανίες είναι ότι είναι απαραίτητες στο καπιταλιστικό σύστημα διότι δεν υπάρχει φθηνότερος και καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος από το να χτίζονται κατοικίες για τα χαμηλά εισοδήματα. 

    Έτσι, θα είναι ίσως ο τελευταίος κλάδος που θα γίνει “πράσινος” με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες εταιρείες να έχουν την δυνατότητα να βγάλουν μεγάλα κέρδη τα οποία θα μπορούν να επιστρέφουν στους μετόχους τους. 

    Σύμφωνα με την EUROBANK και με την οποία συμφωνούμε, ο ΤΙΤΑΝΑΣ το 2022 θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 309 εκ ευρώ, κέρδη της τάξης 103.2 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό της τάξης των 661.9 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή, για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 21.16€ όπου σ’ αυτή την τιμή θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2022e = 16.9 και θα έχει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 5.48%. 

    Μια ακόμα ασφαλιστική δικλείδα που δείχνει πόσο βαθιά υποτιμημένος είναι ο ΤΙΤΑΝΑΣ, είναι η αξία των ενσώματων παγίων της την οποία η EUROBANK προσδιορίζει στο 1.637 δις ευρώ στο τέλος του 2022. 

    Δηλαδή, ακόμα και στην τιμή στόχο μας ο ΤΙΤΑΝΑΣ θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/BV 2022e = 1.065.

    Αγαπητοί αναγνώστες, και οι 5 μη τραπεζικές μετοχές είναι εταιρείες παραγωγής μετρητών οι οποίες κατά την γνώμη βρίσκονται πολύ πιο κάτω από την προσδοκώμενη εύλογή τους αξία. 

    Οι τοποθετήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σταδιακά και σε πτωτικές συνεδριάσεις. 

    Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση γιατί μπορεί να γίνει κάτι το οποίο να μεταβάλει άρδην τις προοπτικές της εταιρείας στην οποία έχουμε επενδύσει με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξουμε την επενδυτική μας στρατηγική. 

    Φυσικά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και άλλες υποτιμημένες μετοχές αλλά η συγκεκριμένη στήλη ποτέ δεν θα προτείνει μετοχή με χαμηλή εμπορευσιμότητα διότι δεν θέλει με τίποτα να κατηγορηθεί ότι χειραγωγεί την αγορά. 

    Και οι 7 μετοχές που σας προτείναμε, έχουν πολύ μεγάλη εμπορευσιμότητα κάτι το οποίο κάνει αδύνατο την χειραγώγηση. 

    Η στήλη έχει στόχο να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί σας δύο φορές το μήνα.  Κάθε 1η και 15 του μηνός. 

    Σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

    The Value Investor: O ειδικός Συνεργάτης του www.mononews.gr

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
    • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και στις αγορές.
    • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. 
    • Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
    • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ