• Άρθρα

    Τα έξι ανοικτά ερωτήματα για τη Δημόσια Πρόταση και το μέλλον της εταιρείας «Καράτζη»

    Από αριστερά: Ο Γενικός Διευθυντής της Καράτζη Α.Ε. κ. Κώστας Αρχοντάκης, η κ. Νανά Καράτζη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Καράτζη Α.Ε. κ. Αντώνης Καράτζης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Καράτζη Α.Ε. Μαρίτα Καράτζη, η κ. Yulia Pavchenko μετά την απονομή των Growth Awards 2016


    Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 19,5 χρόνια για να φτάσει η σημερινή αποτίμηση της εταιρείας «Καράτζη» να είναι «ίσα βάρκα ίσα πανιά» με εκείνη, στην οποία έγινε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Το γεγονός αυτό, είναι σε καταλυτικό βαθμό απόρροια της υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης, που υποβλήθηκε χθες από τον 44χρονο Διοικητικό και μετοχικό ηγέτη της εισηγμένης, Αντώνη Καράτζη. Οδηγώντας το προσφερόμενο τίμημα στα 10 ευρώ ανά μετοχή, μεταφραζόμενο σε μια κεφαλαιοποίηση 146,8 εκατ. ευρώ.

    Δραστηριοποιούμενη πλέον στους τομείς της βιομηχανίας (με πλαστικά και ελαστικά δίχτυα για ευρύτατες χρήσεις) του Τουρισμού (με τα 5άστερα ξενοδοχεία Nana Beatch και Nana Prinsess που βρίσκονται στη Χερσόνησο, Ηρακλείου Κρήτης)  καθώς επίσης και στη Ενέργεια, η εταιρεία «Καράτζη» μπήκε στον «ναό» του χρήματος στις 4 Σεπτεμβρίου του 2000.

    Έναν χρόνο μετά από το σκάσιμο της μεγάλης «φούσκας». Για να μπει στη τότε Παράλληλη Αγορά, διέθεσε μετοχές με τιμή στις 3.500 δραχμές τη μία (10,27 ευρώ) αντλώντας κεφάλαια που ισοδυναμούν με περίπου 31,7 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή εκχωρήθηκε στους επενδυτές το 21% της εταιρείας, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της Κρητικής οικογένειας Καράτζη έμεινε το υπόλοιπο 79%.

    Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη για τους επενδυτές, καθώς «με το καλημέρα» η μετοχή πήρε την κάτω βόλτα φτάνοντας να διαπραγματεύεται τον Μάρτιο του 2009 στην περιοχή των 0,88 ευρώ. Δηλαδή … 91,4% πιο κάτω από την τιμή εισαγωγής. Από εκεί κι έπειτα και κυρίως την τελευταία πενταετία το «χαρτί» ακολούθησε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, όταν η «Καράτζη» μπήκε στο χρηματιστήριο είχε 50 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Σήμερα και λαμβανομένου υπόψη το εισπραχθέν τίμημα των 14,1 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής της ΚΕΝ, που δραστηριοποιείται στην προμήθεια και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, τα ίδια κεφάλαια θα κινηθούν στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή μέσα σε χρονική απόσταση περίπου δύο δεκαετιών, η χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στο ίδιο σημείο, αν και η καθαρή της οικονομική θέση αναμένεται να τριπλασιαστεί. Καταδεικνύοντας την πολλαπλάσια επιχειρηματική εμβέλεια που διαθέτει τώρα η «Καράτζη».

    Ποια είναι ή «δίκαια» αποτίμηση;

    Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εύλογο: Αν η αποτίμηση όταν μπήκε η εταιρεία στο χρηματιστήριο ήταν «δίκαιη», τότε η σημερινή της φαντάζει αισθητά φθηνότερη…

    Η  Deloitte, που έχει κάνει τον τωρινό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων εν όψει της Δημόσιας Πρότασης, ορίζει την αποτίμηση της μετοχής της «Καράτζη» στα 8,34 ευρώ. Γεγονός που προσδιορίζει τη «δίκαια» χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 122, 4 εκατ. ευρώ. Ήτοι 18,8% πιο κάτω από εκείνη της εισαγωγής, κατά το έτος 2000…

    Επειδή είναι απίθανο σε όλα αυτά τα χρόνια να έχει διαβρωθεί το οικονομικό υπόβαθρο της εταιρείας ( διότι στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο) τότε η αίσθηση που δημιουργείται από την ‘’ετυμηγορία’’ της Delloitte είναι  ότι είχε υπερτιμηθεί η αξία της «Καράτζη» κατά την εισαγωγή της…

    Σε κάθε περίπτωση όμως γεννάται ένα δεύτερο ερώτημα, καθώς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Καράτζης, ο άνθρωπος δηλαδή που κατά τεκμήριο γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον την αξία της εισηγμένης, αποφάσισε να κάνει τη Δημόσια Πρόταση σε τιμή που είναι…19,9% πάνω από αυτήν που «έδωσε» η  Delloitte.

    Η προφανής απάντηση είναι ότι ο Αντώνης Καράτζης επιζητεί να απορροφήσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσφορά από τους εναπομείναντες μετόχους μειοψηφίας που κατέχουν το 15,37% εν συνόλω. Έτσι ώστε να ξεπεράσει το απαιτούμενο όριο του 90% και να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

    Για να πετύχει αυτό, χρειάζεται να πάρει άλλο ένα 5,38% (περίπου το 35% της ελεύθερης διασποράς) από τη στιγμή κατά την οποία κατέχει τώρα το 84,63% των μετοχών. Ποσοστό στο οποίο έφτασε μετά από την εξαγορά του ποσοστού 38,44% που κατείχε η αδελφή του και… συν-διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία (Μαρίτα) Καράτζη. Και για το οποίο χρειάστηκε να καταβληθούν 47,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ή 8,417 ευρώ ανά μετοχή.

    Τι πραγματικά μπορεί να θέλει ο Αντώνης Καράτζης

    Το όλο σκηνικό φαντάζει περίπλοκο, καθώς ένα τρίτο ερώτημα έρχεται να προστεθεί: Θέλει όντως ο Αντώνης Καράτζης να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο ή μήπως όχι; Ερωτηματικό το οποίο πηγάζει από τις πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά και οι οποίες θέλουν το μετοχικό και διοικητικό ηγέτη της «Καράτζη» να μην επιδιώκει την έξοδο της ομώνυμης εταιρείας.

    Αυτό όμως πρακτικά κανένας δεν μπορεί να το προδικάσει, εκτός και αν είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένα «μπλοκ» από τους μετόχους μειοψηφίας που συγκεντρώνουν το 10%  εν συνόλω, έχει αποφασίσει να μην δώσει τα «χαρτιά». Ή εάν εμφανιστεί κάποιος ή κάποιοι στρατηγικοί εταίροι, που θα θελήσουν να πάρουν μετοχές από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο του Αντώνη  Καράτζη…

    Ο κ. Αντώνιος Καράτζης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου

    Πόσο «βελούδινο» είναι το διαζύγιο με την αδελφή του

    Ερώτημα επίσης αποτελεί, το τέταρτο κατά σειράν, το αν και κατά πόσο η έξοδος της αδελφής του Μαρία Καράτζη από το μετοχικό σχήμα της εταιρείας, συνιστά «βελούδινο» διαζύγιο ή όχι. Αρκετοί στην αγορά είναι υποστηρικτές της δεύτερης εκδοχής, γνωρίζοντας το συγκεντρωτικό χαρακτήρα που διέπει τον Αντώνη Καράτζη στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για την εταιρεία και όχι μόνον.

    Σε κάθε περίπτωση τα δύο αδέλφια (Αντώνη και Μαρία) κληρονόμησαν τις μετοχές από τον πατέρα τους και ιδρυτή της εταιρείας Μιλτιάδη Καράτζη, που έφυγε από τη ζωή προ πενταετίας. Έχοντας όμως παραχωρήσει από νωρίτερα (το 2009) τη διοικητική σκυτάλη στα παιδιά του, ενώ μέχρι και σήμερα η μητέρα τους Αθηνά Καράτζη παραμένει στο πόστο Αντιπροέδρου της εταιρείας.

    Πηγές που φέρονται να απηχούν τις απόψεις της επιχειρηματικής οικογένειας, λένε ότι η 42χρονη  Μαρία Καράτζη επιζητεί να κάνει δικές μπίζνες γι’ αυτό και εκχώρησε το μετοχικό «πακέτο» στο αδελφό της. Με αναμενόμενη συνέπεια να αποσυρθεί και από τη Διοίκηση.

    Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Καράτζης, για να πάρει τις μετοχές της αδελφής του και να εξαγοράσει όλο το ποσοστό των μειοψηφιών (15,37%) θα χρειαστεί να καταβάλει προσωπική ρευστότητα περίπου 70 εκατ. ευρώ… Ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει δανειακούς πόρους, αυτό δεν παύει να αποτελεί μια δική του υποχρέωση, αρκετά σοβαρή.

    Η εισηγμένη εταιρεία, παρουσιάζει μια θελκτική οικονομική εικόνα σε ότι αφορά την κερδοφορία της. Σε όλα τα χρόνια της κρίσης έχει δείξει αξιοθαύμαστες επιδόσεις, αφού από το 2009 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2019, έχει πετύχει καθαρά κέρδη που συνολικά υπερβαίνουν τα 71 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου.

    Παρά ταύτα η μερισματική πολιτική είναι πενιχρότατη, αφού όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, αλλά από τότε που η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο έχει κάνει χρηματικές διανομές μόνο 5,7 εκατ. ευρώ. Ή 0,386 ευρώ ανά μετοχή προ φόρων.

    Καράτζης
    Ο κ. Αντώνιος Καράτζης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου

    Πενιχρότατα μερίσματα, ταμείο και νέα δάνεια

    Σαφώς και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ερώτημα (το πέμπτο στη σειρά) για τους επενδυτές. Χωρίς να παραγνωρίζεται η πρόθεση της εταιρείας να επενδύει τα κέρδη σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

    Το έκτο ερώτημα σχετίζεται με τις κινήσεις της εταιρείας να ενισχύει τα αποθέματά της σε μετρητά και ταυτόχρονα να καταφεύγει σε δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια. Τα οποία σαφώς έχουν αυξημένο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2018 η εταιρεία είχε 39,8 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, εκ των οποίων τα 35,1 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελβετίας με μηδενικό επιτόκιο.

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η εταιρεία «Καράτζη» έλαβε τραπεζικά δάνεια 22,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις ξενοδοχειακές υποδομές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο ίδιο αυτό διάστημα, τα διαθέσιμά της σε μετρητά ανέβηκαν στα 58,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 13 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ανάληψη δανείων, που δεν είχαν προλάβει να διοχετευτούν επενδυτικά.

    Το «ρεζουμέ» των εξελίξεων αυτών είναι, ότι στην παρούσα φάση ο «καθαρός» δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός…

    Μένει βεβαίως να απαντηθεί το τι πραγματικά επιδιώκει για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας ο Αντώνης Καράτζης. Είτε ως μόνος μέτοχος της εκτός χρηματιστηρίου εταιρείας, είτε παραμένοντας εισηγμένος.



    ΣΧΟΛΙΑ