• Business

    Το κρητικό διαμάντι των 141,6 εκατ. ευρώ και ο Αντώνης Καράτζης

    Από αριστερά: Ο Γενικός Διευθυντής της Καράτζη Α.Ε. κ. Κώστας Αρχοντάκης, η κ. Νανά Καράτζη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Καράτζη Α.Ε. κ. Αντώνης Καράτζης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Καράτζη Α.Ε. Μαρίτα Καράτζη, η κ. Yulia Pavchenko μετά την απονομή των Growth Awards 2016


    Υποψίες, ότι κάτι ετοιμάζεται στην εταιρεία πολυσχιδούς δραστηριότητας Καράτζης, “μπήκαν” στους ειδικούς της αγοράς,  από τις 5 Νοεμβρίου 2019, δηλαδή πριν από περίπου 2,5 μήνες όταν και ανακοινώθηκε μέσω Χρηματιστηρίου ότι ο Αντώνης Καράτζης του Μιλτιάδη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, απέκτησε μέσω Χρηματιστήριου 300 χιλιάδες μετοχές της εταιρείας, έναντι συνολικού τιμήματος 2,351 εκατ. ευρώ.

    Μόλις χθες, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο 43χρονος επιχειρηματίας φερόταν να βρίσκεται στην Αθήνα και μάλιστα για επαφές με τράπεζα προκειμένου να εγκριθεί δάνειο με σκοπό τη χρηματοδότηση της δημόσιας πρότασης που σκοπεύει να κάνει για την απόκτηση της κυριότητας και του ελέγχου των μετοχών της εταιρείας.

    Ο ίδιος ελέγχει το 44,14% του μετοχικού κεφαλαίου και η αδερφή του το 38,36%, που σημαίνει ότι μετά τη δημόσια πρόταση θα ελέγχει το 82,5%. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Καράτζης θα αναζητήσει από την αγορά το 17,5%, με το ερώτημα που τίθεται να είναι το σε ποια τιμή θα γίνει αυτό.

    Η μετοχή είχε μπει προ εικοσαετίας στο Χρηματιστήριο στα επίπεδα των 10 ευρώ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, βρίσκεται στα υψηλά 12ετίας, στα 9,65 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον στα 141,659 εκατ. ευρώ, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή παρά την κούρσα που έχει κάνει το «χαρτί» τις τελευταίες 52 εβδομάδες από τα 6,15 ευρώ. Αποκτώντας σχεδόν το 2% από τη συναλλαγή των 300 χιλιάδων τεμαχίων τον περασμένο Νοέμβριο, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καράτζης είχε τη δυνατότητα να προβεί στη δημόσια πρόταση. Σε τούτη τη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, προτείνεται η απόκτηση του ποσοστού της αδελφής του Μαρίας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα ξεκινά η αποτίμηση της εταιρείας, την οποία, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα.

    Την απόκτηση του ποσοστού της αδελφής του αποκάλυψε χθες το mononews.gr, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όσο και στο κλείσιμο της αγοράς.

    H Καράτζης έχει παρουσία από το Ηράκλειο της Κρήτης με βιομηχανικές μονάδες και ξενοδοχεία μέχρι τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο!

    Kι όχι μόνο αυτό, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται ο κ. Καράτζης πλέον τείνει να έχει μηδενικό δανεισμό. Αν στις 30/6, από όπου και τα διαθέσιμα στοιχεία, ο συνολικός δανεισμός ανερχόταν στα 71,2 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 58,8 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός κατέρχεται στα 12,4 εκατ. ευρώ. Το τίμημα από την πώληση της ενεργειακής ΚΕΝ στην Volton ανήλθε, σύμφωνα με την Καράτζης στα 14 εκατ. ευρώ. Το δε όφελος για την Καράτζης υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ. Οπότε τα δάνεια, αν δεν εκμηδενίζονται λογιστικά, σίγουρα συρρικνώνονται στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ…

    Με την κίνηση αυτή ο κ. Καράτζης δεν μπαίνει στη διαδικασία διανομής έκτακτων κερδών στους μετόχους έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας του. Πλην όμως, θα υπάρξει αποτίμηση, η οποία θα ορίζει το ποιο είναι το εύλογο τίμημα της δημόσιας πρότασης.

    Από το 2015 και την απώλεια του ιδρυτή του ομίλου Μιλτιάδη Καράτζη, ο γιός του Αντώνης και η κόρη του Μαρία, τοποθέτησαν τον όμιλο στην λιανική αγορά ενέργειας, μέσω της ΚΕΝ, επιλέγοντας ωστόσο το δικό τους timing εξόδου από τον κλάδο και τον πήγαν στην Ιταλία και τη Ρωσία ιδρύοντας θυγατρικές. Ο τζίρος μόνο στο εξάμηνο ξεπέρασε τα 107 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την πώληση της; ΚΕΝ, τα οποία θα φανούν στο δεύτερο εξάμηνο.

    Φαίνεται ότι το 2019, αλλά και το 2020, όπως όλα δείχνουν αποτελούν χρονιές νέων ξεκινημάτων για τον κ. Καράτζη. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε ο θρησκευτικός γάμος του, παρουσία πολιτικών και επιχειρηματιών (π.χ. Ντόρα Μπακογιάννη). Τώρα, η δημόσια πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, μία θάλασσα δεν στέκεται εμπόδιο για τον κρητικό όμιλο να πραγματοποιεί τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων…



    ΣΧΟΛΙΑ