• Άρθρα

    Στην παγκόσμια αναταραχή η αντιπολίτευση ομφαλοσκοπεί τραγικά

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Με πρωταρχική ευθύνη της αντιπολίτευσης και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα που εμμένει στην προβολή ακραίων πλην ψευδών και ούτω παραπλανητικών διλημμάτων, η χώρα μας τείνει να παρασυρθεί σ’ ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, τοξικότητας και πάλι εσωστρέφειας που κινδυνεύει να την καταδικάσει στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

    Η ύπαρξη του Τουρκικού αναθεωρητισμού και η διορατική πολιτική εξοπλισμών που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συνδυασμό με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που προωθεί το δίδυμο Μητσοτάκη – Δένδια είναι αυτά που μας επιτρέπουν να σηκώσουμε το βλέμμα από τα δήθεν διλήμματα και να μην χάσουμε επαφή με την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

    Στην Ελλάδα λίγο ενδιαφερόμαστε, ακόμη λιγότερο αναλύουμε και κατανοούμε τις έντονα ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις. Επιλεκτικά αναφέρομαι στις ακόλουθες:

    • Το αδιέξοδο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας μεγαλώνει καθημερινά, μαζί και οι εγγενείς κίνδυνοί του. Μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα όπλα που χορηγούνται από την Δύση στην Ουκρανία είναι ολοένα περισσότερα, ολοένα πιο προηγμένα, ολοένα πιο θανατηφόρα. Σε όσους έχουν γνώση της ιστορίας, ο παραλληλισμός με τον εμφύλιο της Ισπανίας, όπου η σύγκρουση ήταν σε γήπεδο τρίτου μεταξύ δημοκρατίας και φασισμού-ναζισμού, γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Άλλοι, πάλι αναφέρονται στον πόλεμο της Κορέας, όπου οι ΗΠΑ ήρθαν ουσιαστικά σε σύγκρουση με την Κίνα του Mao. Στον νέο ευρωπαϊκό πόλεμο, καμία πλευρά δεν έχει την διάθεση να υποχωρήσει – για την ακρίβεια καμία πλευρά δεν έχει πλέον την πολιτική δυνατότητα να υποχωρήσει. Το πολεμικό παιγνίδι έχει γίνει μηδενικού πηλίκου – κι αυτός είναι ο νέος τεράστιος για την ανθρωπότητα κίνδυνος.
    • Η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας καλά προχωρεί. Το θράσος της Κίνας να διαμαρτύρεται για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού που είχε διασχίσει τον εθνικό εναέριο χώρα των ΗΠΑ, δεν αντανακλά μία διπλωματική αντεπίθεση της λογικής ότι αυτή είναι η καλύτερη άμυνα, αλλά ενέχει ισχυρές ενδείξεις ότι οι Κινέζοι ηγέτες δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν άμεσα με τις ΗΠΑ. Έχοντας ανελέητα επενδύσει σε προχωρημένα εξοπλιστικά προγράμματα και έχοντας αποκτήσει την μεγαλύτερη ναυτική ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο (τουλάχιστον αριθμητικά) η Κίνα είναι πολύ έτοιμη έμπρακτα να αμφισβητήσει την Αμερικανική παρουσία στην δική της, όπως την ορίζει, σφαίρα επιρροής, να απαντήσει ως ίσος προς ίσο σε κάθε κίνηση των ΗΠΑ και, με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς, δεν θα διστάσει να επιτεθεί στην Ταϊβάν.
    • Νέες δυνάμεις και συμμαχίες έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο, με τις Ινδίες να επιχειρούν να αποκτήσουν το στάτους περιφερειακής δύναμης – όπως ακριβώς έχουν προβλέψει τα παιγνίδια πολέμου του Αμερικανικού Πενταγώνου. Πέρα από την απόκτηση δύο αεροπλανοφόρων, η πολεμική αεροπορία της Ινδίας εξοπλισμένη όπως είναι με τα Ρωσικά Sukhoi 30, ξεκινά ασκήσεις με την πολεμική αεροπορία της Ιαπωνίας, γεγονός που θα επιτρέψει την καλύτερη αξιολόγηση ενός βασικού όπλου της Ρωσίας και της Κίνας σε συνθήκες πολέμου. Ο φόβος της Κίνας σπρώχνει τον Mori κοντύτερα στην Δύση. Μετά από δεκαετίες αντι-αμερικανισμού, οι Φιλιππίνες δέχτηκαν ξανά αμερικανικές βάσεις (τέσσερις στον αριθμό) στο έδαφος τους.

    Ο Ψυχρός Πόλεμος 2.0 είναι ήδη εδώ. Προχθές ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken ακύρωσε την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του στην Κίνα. Χθες ο υπουργός άμυνας της Κίνας αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον αντίστοιχο του στις ΗΠΑ. Κατά μία έννοια, βλέπουμε ξανά το θέατρο και τις συγκρούσεις του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Με την διαφορά πως τούτη τη φορά τα όπλα είναι πιο προηγμένα, η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πιο ανθεκτική από αυτή της Σοβιετίας, η Κινέζικη ηγεσία είναι πολύ πιο ελεύθερη να δράσει απ’ ότι το Politburo μετά τον Στάλιν.

    Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικά ενεργό ρόλο στην σύγκρουση των γιγάντων. Είναι, όμως, καθήκον των ταγών της να συνομιλούν με τους πολίτες και να τους ενημερώνουν για τα παγκόσμια προβλήματα και κινδύνους που αναπόφευκτα τους επηρεάζουν. Σύσσωμη η αντιπολίτευση σιωπά. Η ελληνική κοινωνία αξίζει καλύτερης μεταχείρισης από τις έωλες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν στην εθνική χρεοκοπία χρεοκοπία και την εμμονική σιωπή του ΠΑΣΟΚ – από την Ευρωβουλή.

    Διαβάστε επίσης

    Λιγότερη …φόρα κύριοι κεντρικοί τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ