• Άρθρα

    Άδωνις Γεωργιάδης: Γάτα

    • Του Στέφανου Τζανάκη

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Κέρδισε τις εντυπώσεις -και κάποιες ψήφους- με το αγχωμένο σπριντ στις σκάλες των κομματικών γραφείων της ΝΔ, για να προλάβει να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. 

    Κέρδισε τις καρδιές ακόμα και ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παραδέχονταν ιδιωτικώς, την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας, ότι δεν είχε περάσει άλλος τόσο αποτελεσματικός από το συγκεκριμένο υπουργείο.  

    Κέρδισε ως και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο -στο περιθώριο της ΔΕΘ φωτογραφήθηκε δίπλα στον χαμογελαστό πρόεδρό του- «ξεπλένοντας» κάποιες αμαρτίες του απώτερου παρελθόντος του. 

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι μία ξεχωριστή περίπτωση στην πολιτική μας σκηνή: έχοντας περάσει αρκετά χρόνια με την εικόνα ενός ακροδεξιού cult τηλεπωλητή, κατάφερε να ονομαστεί αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να γίνει τώρα ένας υπουργός «πρώτων βοηθειών» για τις επιχειρήσεις. 

    Πολλοί έσπευσαν να τον ψέξουν, όταν ασχολήθηκε με την περίπτωση της Creta Farm: οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος, είπαν, και από τη στιγμή που δεν κατάφερε με την πρώτη προσπάθεια να βγάλει ένα θετικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι έσπασε τα μούτρα του και ας πρόσεχε και όλα τα σχετικά…

    Μάλλον τον αδικούν, για να το πούμε κομψά: ένα μαγαζί-γωνία, με 800 εργαζομένους και μία σημαντική παρουσία στα ελληνικά (και όχι μόνον) ράφια, δεν αφήνεται στην μοίρα του λόγω μίας ενδοοικογενειακής κόντρας στην διοίκησή του.

    Ας το δούμε κι αλλιώς: τι θα άκουγε ο Γεωργιάδης αν δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια; Προφανώς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται ούτε κατ’ ελάχιστον για μία μεγάλη επιχείρηση, ότι θέλει τους εργαζομένους στο δρόμο, μέχρι και ότι έχει βρει άνθρωπο να την πάρει κοψοχρονιά… 

    Ο Γεωργιάδης ξεκίνησε την κυβερνητική παρουσία του με συνεχείς συσκέψεις για το στοιχειωμένο έργο του Ελληνικού, και ήταν η βιασύνη του να προχωρήσουν τα πράγματα που έδωσε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στην ΔΕΘ ότι τα έργα στο ταλαίπωρο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Προηγουμένως, από τα τέλη του 2018 ως τις εκλογές,  οι επενδυτές του Ελληνικού είχαν καταλήξει στην άποψη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι δεν θα μπορούσε να τα φέρει έτσι, ώστε να ξεκινήσει το έργο  επί των ημερών της, είχε αποφασίσει να κάνει δύσκολη τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης και έκανε ό,τι μπορούσε για να βάλει πρόσθετα εμπόδια.

    Όλα αυτά τελείωσαν με την άφιξη Γεωργιάδη. Και το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για το καζίνο δείχνει ότι ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να αποτύχει… 

    Στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε έναν χάρτη επενδύσεων πολύ φιλόδοξων. Έκανε λόγο για 10 δισ. ευρώ και 80.000 θέσεις εργασίας, για δουλειές που θα ξεκινήσουν, είτε κανονικά, είτε ως προς τα διαδικαστικά τους μέσα στη χρονιά. 

    Ε, το πρώτων βοηθειών είχε βάλει το χέρι του στην διαμόρφωση αυτού του χάρτη. 

    Για καιρό, ο Άδωνις Γεωργιάδης -όπως και ο Μάκης Βορίδης- ήταν ο εύκολος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ: με μία αναφορά στο ακροδεξιό παρελθόν τους «καθάριζαν» είτε  στη Βουλή, είτε στις τηλεμαχίες. Προφανώς, είχαν ξεχάσει την γνωστή φράση για την γάτα, που δεν έχει σημασία αν είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια.



    ΣΧΟΛΙΑ