Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιο είναι τώρα το απόλυτο χρηματιστηριακό play και άλλες 9 μετοχές που υπόσχονται «υψηλές αποδόσεις»

O επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και η φράση become value investor

Φίλοι αναγνώστες, όσοι έχετε καλή μνήμη, θα θυμάστε ότι στην αρχή της χρονιάς ο The Value Investor σας είχε δώσει τα 3 top pick για το 2022.

Πρώτο top pick η μετοχή της ALPHA BANK ΑΛΦΑ 0% 1,62 η οποία 31/12/2021 είχε κλείσει στα 1.077 ευρώ.

Ξεκίνησε την χρονιά φουριόζικη με αποτέλεσμα να κάνει κλείσιμο στο 1.425 ευρώ. Δηλαδή, όσοι πούλησαν με αυτή την τιμή έγραψαν ένα κέρδος της τάξης του +32.31%.

Για να έχετε μια αίσθηση αναλογικότητας, το υψηλό κλείσιμο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ήταν οι 963.6 μονάδες. Δηλαδή μια απόδοση +7.86%.

Το άλλο top pick του The Value Investor είναι η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ ΦΡΛΚ -100,00% η οποία και αυτή ξεκίνησε την χρονιά φουριόζικη και έκανε υψηλό κλείσιμο στα 4.47 ευρώ.

Μία απόδοση της τάξης του +16.10%. Και αυτή πολύ παραπάνω από την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Μετά έσκασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ήρθαν τα πάνω κάτω.

 

H ALPHA BANK και ο Φουρλής

Σήμερα που μιλάμε, η μετοχή της ALPHA BANK παίζει περί τα 0,90 ευρώ, δηλαδή έχει μια πτώση της τάξης του 16,43% από την αρχή του χρόνου.

Το ίδιο και η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ.

Αυτή τη στιγμή, στα 3,20 ευρώ έχει μια πτώση της τάξης του 16,88% από την αρχή του χρόνου.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι αναγνώστες, και οι 2 μετοχές έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους να βγάλουν πολύ καλά κέρδη όσοι δεν ήταν άπληστοι.

Η απληστία είναι πολύ κακός σύμβουλος όπως και ο φόβος.

Τώρα, όσοι δεν πούλησαν, κατά της ταπεινή άποψη του The Value Investor πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να τοποθετηθούν στην μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ από τα 3,20€ και κάτω και στην μετοχή της ALPHA BANK να τοποθετηθούν από τα 0,90€ και κάτω έτσι ώστε να καταφέρουν να ρίξουν την μέση τους τιμή.

Ο The Value Investor, στο κείμενό του τότε, ήταν πολύ συγκεκριμένος και είχε τονίσει «φίλοι αναγνώστες, θέλει τεράστια προσοχή γιατί αυτή την στιγμή που μιλάμε το αμερικάνικο χρηματιστήριο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Goldman Sachs παίζει με ένα P/E 2021 = 22, ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ.

Πολύ εύκολα λοιπόν μπορεί να διορθώσει και να συμπαρασύρει μαζί του στην πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο».

Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δείξει καλύτερες αντοχές από το Αμερικάνικο.

Το decoupling

Συγκεκριμένα, από τα υψηλά του ο S&P χάνει 19%, ο NASDAQ 27% και το ΧΑ 11%. Είναι πρώτη φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει decoupling.

Ο The Value Investor βλέπει το ελληνικό χρηματιστήριο σαν την πεμπτουσία του value investing και τάσσεται με τους ανθρώπους του φωτός και ότι τα πράγματα σιγά σιγά θα πάνε καλύτερα.

Του άρεσε πάρα πολύ η ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας κ. Μητσοτάκη μέσα στο Κογκρέσο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να αφήσει την καλύτερη εντύπωση στο ακροατήριό του η οποία εκφράστηκε με τον σαφέστερο τρόπο τις 11 φορές, που τα μέλη του Κογκρέσου σηκώθηκαν όρθια για να τον χειροκροτήσουν.

Η χώρα αυτή την στιγμή έχει έναν ικανό και προικισμένο άνθρωπο στην πιο σημαντική θέση ευθύνης από την οποία εξαρτάται η ευημερία όλων. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικός και είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει πλούτο για όλους τους Έλληνες.

Παρόλο τους ισχυρούς κραδασμούς που έχει υποστεί τον τελευταίο καιρό το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αντέξει και από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης πέφτει μόνο κατά 3,75%. Το ερώτημα όμως τώρα σε όλη την επενδυτική κοινότητα είναι τι κάνουμε ΤΩΡΑ.

Η Morgan Stanley, γνωστή αρκούδα, στο τελευταίο της report που βγήκε στις 16 Μαΐου μας λέει ότι ο S&P την προσεχή άνοιξη πρέπει να είναι στις 3900 μονάδες και μέχρι τότε μπορεί κάλλιστα να πάει στις 3400 μονάδες και μετά να ανέβει.

Από την άλλη έρχεται η JP Morgan και με τελευταίο της report και αυτή στις 16 Μαΐου μας λέει ότι αυτή την στιγμή τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα χρηματιστήρια έχουν ήδη τιμολογήσει μια πιθανότητα της τάξης του 70% να πάνε οι οικονομίες της Αμερικής και της Ευρώπης σε ύφεση στο άμεσο μέλλον. Έτσι, η JP Morgan βλέπει αυτή την αναταραχή στην Αμερική σαν τεράστια ευκαιρία αγορών και δίνει τιμή στόχο για τον S&P στο τέλος της χρονιάς τις 4900 μονάδες.

Από την άλλη, η Goldman Sachs, στο τελευταίο της report δίνει τιμή στόχο για τον S&P τις 4300 μονάδες.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν προβλέψεις για όλα τα γούστα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής στην Αμερική παίζει την ταινία «κονσέρτο για πολυβόλα». Πυροβολούν τα χαρτιά επί καθημερινής βάσης.

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να συμβαίνει το ίδιο και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ΔΕΗ 

Η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,09% 11,35 από το απόλυτο success story και την μαμούθ αύξηση στα 9,00 ευρώ, έγινε το απόλυτο disaster story για την ξένη θεσμική κοινότητα.

Το χαρτί αυτή την στιγμή παίζει στα 6,30 ευρώ μετά τις πολύ ατυχείς δηλώσεις κομμουνιστικού τύπου της κυβέρνησης για φορολόγηση των υπερκερδών του κλάδου της ενέργειας κατά 90%.

Εδώ όμως, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία κατά την ταπεινή άποψη του The Value Investor.

Αυτή η πτώση είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις στην μετοχή της ΔΕΗ από τα 6,30 ευρώ και κάτω.

Προσοχή όμως, εδώ θέλει υπομονή γιατί τα νούμερα της ΔΕΗ δεν θα είναι καλά φέτος και έχει δρόμο μέχρι να «πρασινίσει» τα EBITDA της.

Όμως, τώρα που δεν υπάρχει ορατότητα και ο φόβος είναι μεγάλος, είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης στην μετοχή.

Μια άλλη μετοχή που χτυπήθηκε λόγω των κυβερνητικών δηλώσεων για την φορολόγηση των υπερκερδών είναι η μετοχή της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,05% 38,08.

Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι η μετοχή της MYTILINEOS ήταν το 3ο top pick του The Value Investor για το 2022.

Εν αντιθέσει με τον ΦΟΥΡΛΗ και την ALPHA BANK που ξεκίνησαν την χρονιά φουριόζικα με μεγάλη άνοδο, η MYTILINEOS είχε ξεκινήσει με πτώση και από τα 15,13 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021, έπαιζε στα 14,00 ευρώ.

Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Τότε όλοι έλεγαν τι σαπάκι είναι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και συγκεκριμένα ότι τώρα ξεκινούσε η πτώση του, εν αντιθέσει επειδή είχαν φτιάξει τα διαγράμματα της ALPHA και του ΦΟΥΡΛΗ, όλοι θεωρούσαν ότι θα συνεχίσουν την άνοδό τους αυτά τα δύο χαρτιά.

Τελικά έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.

Και βρισκόμαστε σήμερα, στα τέλη Μαΐου εν μέσω πολέμου που πρέπει να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση.

Τι κάνουμε; Πουλάμε τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ που κερδίζουμε ή όχι;

Ο The Value Investor πιστεύει ότι όχι δεν πουλάμε.

Διότι θα συμφωνήσει απόλυτα με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Βλαντιμίρ Τσιζόφ ο οποίος σε συνέντευξή του στην κα Μαρία Βασιλείου στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 21-22 Μαΐου τονίζει «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπής αερίου προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο Τσιζόφ μας λέει ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Έκτοτε δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση μη παράδοσης των παραγγελιών ούτε πετρελαίου ούτε φυσικού αερίου.»

Έτσι λοιπόν, η στήλη πιστεύει ότι δεν θα διακοπή η ροή φυσικού αερίου προς τις ελληνικές εταιρείες. Αλλά και στην χειρότερη περίπτωση να διακοπεί, μπορεί να αντικατασταθούν από τον αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν και από περισσότερες παραδόσεις μέσω LNG.

Ακόμα, η πρόσφατη πτώση του αλουμινίου δεν έσπασε τα προηγούμενα χαμηλά των $2600/tn, και τώρα παίζει περί τα $2800/tn.

Έτσι, ο The Value Investor πιστεύει ότι θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα ο αναλυτής της BNP Paribas που εκτιμάει ότι η MYTILINEOS το 2022 θα εμφανίσει μειωμένα EBITDA σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα ο αναλυτής περιμένει για το 2022 EBITDA της τάξης των 346.1 εκ ευρώ από 359.2 εκ ευρώ το 2022.

Το 2023 περιμένει 473.4 εκ ευρώ και το 2024 550.5 εκ ευρώ. Από την άλλη, με πρόσφατό της report στις 29 Απριλίου 2022, η Citigroup εκτιμάει ότι η MYTLINEOS το 2022 θα εμφανίσει προσαρμοσμένα EBITDA της τάξης των 568 εκ ευρώ.

Δηλαδή, κρατηθείτε, τα EBITDA που εκτιμάει ο αναλυτής της BNP Paribas για το 2024, θα τα εμφανίσει η MYTILINEOS το 2022.

Ο αναλυτής της Citi εκτιμάει ότι η MYTILINEOS θα εμφανίσει το 2023 προσαρμοσμένα EBITDA της τάξης των 727 εκ ευρώ και το 2024 792 εκ ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι αναγνώστες εάν επιβεβαιωθεί ο αναλυτής της Citigroup, η μετοχή της MYTILINEOS είναι ακόμα και τώρα το απόλυτο deep value & growth play του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, αν χρησιμοποιήσουμε την μέση εκτίμηση των αναλυτών για τον καθαρό δανεισμό της MYTILINEOS για το 2022, τα 1.039 δις ευρώ, για το 2023 τα 1,231 δισ. ευρώ και για το 2024 τα 1,225 δισ. ευρώ, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τα περιθώρια ανόδου της μετοχής.

Συγκεκριμένα, για να παίξει η MYTILINEOS με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022 = 8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 25,31 ευρώ.

Στον αριθμό μετοχών αφαιρούμε τις 4.448.386 μετοχές που έχει ήδη πάρει το buyback μέχρι τώρα.

Δηλαδή, για να είμαστε to the point, χρησιμοποιούμε 138.442.775 μετοχές.

Για να παίξει με ένα EV/EBITDA 2023 =8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 33,11€.

Όπου εκεί θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 4,585 δισ. ευρώ. Δηλαδή, θα παίζει με βάση τα κέρδη 434,8 εκ. ευρώ (2023e) που περιμένει ο αναλυτής της Citi με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e = 10.54 στην τιμή στόχο των 33,11 ευρώ.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Αρκεί φυσικά να επιβεβαιωθεί ο αναλυτής της Citigroup.

Ο The Value Investor πιστεύει ακράδαντα ότι θα επιβεβαιωθεί και για αυτό την θεωρεί ακόμα και τώρα το απόλυτο χρηματιστηριακό play.

Όμως, αυτή η πτώση έχει φέρει και άλλες μετοχές σε πολύ υποτιμημένα επίπεδα που αξίζουν τώρα την μέγιστή μας προσοχή.

Εκτός δηλαδή από ALPHA, ΦΟΥΡΛΗ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, σε αυτά τα επίπεδα τιμών πρέπει να δώσουμε τεράστια βαρύτητα στις εταιρείες που εμπλέκονται με την «πράσινη» ανάπτυξη. 

Θεωρούμε ότι εκεί είναι το μέλλον.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και η ΤΕΡΕΡΓ

Έτσι, επιστρέφουμε σε μια παλιά αγαπημένη μετοχή, την μετοχή της Motor Oil ΜΟΗ 0,66% 27,38.

Ο Τζίγγερ έκανε το colpo grosso εξαγοράζοντας το 75% του ΑΝΕΜΟΥ σε πολύ λογική τιμή. Έτσι γίνεται άμεσα ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από αιολικά πάρκα και «πρασινίζει» ΑΜΕΣΑ τα EBITDA της.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η MYTILINEOS θα γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.

ΤΕΝΕΡΓΑ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ τα αφεντικά στα αιολικά και η MYTILINEOS στα φωτοβολταϊκά.

Έτσι λοιπόν, από τα 16,00 ευρώ και κάτω, η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ αξίζει την μέγιστή μας προσοχή και σταδιακές τοποθετήσεις.

Αντίστοιχα, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη πτώση της CENERGY από τα 4,00€ στα 3,27 ευρώ, αξίζει την μέγιστή μας προσοχή.

Γίνει δεν γίνει το deal με την Orsted στην Αμερική, η εταιρεία έβγαλε πολύ δυνατό τρίμηνο και το μέλλον της ανήκει.

Είναι το γερό χαρτί του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ -0,86% 5,75.

Φυσικά, και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 3,74 ευρώ και κάτω αλλά και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ -100,00% στο 1,556 ευρώ και κάτω είναι φουλ για χτίσιμο θέσης.

Το ταμπλό δείχνει ότι πλησιάζει όπου να ‘ναι η ώρα να γίνει το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ 0,16% 18,40.

Χθες έκλεισε στα 17,70 ευρώ (+5,04%).

Παλιά αγαπημένη και μεγάλη εμμονή του The Value Investor από άλλο μετερίζι.

Εδώ, ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης έγραψε ιστορία.

Αγόρασε στα 13.00 ευρώ.

Έσκασε η Αμερική, έμεινε μέσα και πλέον εμείς θεωρούμε ότι θα πουλήσει μίνιμουμ από τα 18.00 ευρώ και πάνω.

Κολοσσιαία επενδυτική κίνηση μέσα σε πολύ άσχημο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΙΤΑΝ και ο ΟΛΠ

Όμως, μαζί με τον κ. Μαρινάκη πιστεύουμε ότι θα πουλήσει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,48% 16,70 την συμμετοχή της στην ΤΕΝΕΡΓΑ.

Έτσι, παρόλο που η ΓΕΚ ξεκίνησε το ράλι της από το 1.00 ευρώ και είναι κοντά στα 10,00 ευρώ, θεωρούμε ότι πλέον, από τα 9,60 ευρώ και κάτω είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις λόγω της επικείμενης πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

Όμως, αυτή η πτώση έχει φέρει και άλλες μετοχές σε πάρα πολύ ελκυστικά επίπεδα τιμών.

Τρανό παράδειγμα η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ TITC -100,00% . Στα 12,30 ευρώ, κατά την ταπεινή άποψη του The Value Investor και στην κεφαλαιοποίηση των 963 εκ ευρώ έχει προεξοφλήσει όλα τα αρνητικά και όλη την μαυρίλα του κλάδου. Αγοράζεται με κλειστά τα μάτια.

Ακόμα, ο The Value Investor βλέπει τεράστια αξία στην μετοχή του ΟΛΠ ΟΛΠ -100,00% παρόλο που αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και παρόλο που το Lansdowne έχει μεγάλη θέση και πουλάει το χαρτί.

Εδώ θεωρούμε ότι κάλλιστα θα μπορούσε ο κ. Μαρινάκης να γυρίσει την θέση του από την ΤΕΝΕΡΓΑ στον ΟΛΠ παίρνοντας τα χαρτιά του Lansdowne. Μετά, το χαρτί θα απελευθερωθεί.

Είναι μια μηχανή παραγωγής μετρητών που από το 2023 και μετά θα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

 

Η LAMDA DEVELOPMENT

Ακόμα, θεωρούμε ότι στα 5,915 ευρώ που έκλεισε χθες η LAMDA DEVELOPMENT ΛΑΜΔΑ -100,00% και κάτω, είναι εξαιρετική ευκαιρία.

Θεωρούμε ότι μπορεί άνετα να δει τα επίπεδα των 7,50 ευρώ.

Τελειώνοντας, η μετοχή της 3E ΕΕΕ 1,93% 30,66, από τα 30,00 ευρώ που ήταν πριν τον πόλεμο, τώρα είναι στα 20,00 ευρώ.

Έτσι, από εδώ και κάτω είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης και ας φύγει και από την Ρωσία. Μπορεί όμως να ξαναπάει προς τα χαμηλά των 17,60 ευρώ, οπότε υπομονή.

Φίλοι αναγνώστες σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

The Value Investor: O ειδικός Συνεργάτης του www.mononews.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ