• Άρθρα

    Ομόλογο γερμανικής τράπεζας, Eurobank ή Alpha; Τι με συμφέρει καλύτερα;

    • Contributor


    Γιατί οι επενδυτές προτιμούν να αγοράσουν ένα senior ομόλογο γερμανικής τράπεζας με αρνητικό επιτόκιο (!) αντί ένα τίτλο ελληνικής τράπεζας που υπόσχεται διψήφιες αποδόσεις; Στο ερώτημα ψάχνουν απάντηση οι Jonathan Eley και ο Christopher Thompson συντάκτες της στήλης Lex.

    Όπως σημειώνουν σε ένα κόσμο αρνητικών επιτοκίων πολλοί επενδυτές επιλέγουν απλά την επιλογή να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου τους αντί να ψάξουν για απόδοση.

    Την ίδια στιγμή όμως η γερμανική τράπεζα πληρώνεται για να επενδύσεις σε αυτή υπάρχουν τίτλοι όπως αυτοί των Eurobank και Alpha Bank οι οποίοι εξασφαλίζουν διψήφια απόδοση. Πρόκειται για τράπεζες που, όπως σημειώνουν οι δυο αναλυτές, έχουν μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους δείκτες core tier 1 πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

    Το βασικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουν οι επενδυτές είναι αν οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει κίνδυνος για bail in. Η ελληνική οικονομία αναδύεται από την μεγάλη ύφεση της τελευταίας 6ετίας και τα στοιχήματα (όπως και η πιθανή απόδοση) μεγάλα.



    ΣΧΟΛΙΑ