• Άρθρα

    Ο κλάδος της κρουαζιέρας στο μικροσκόπιο


    Ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο το τελευταίο διάστημα, καθώς αποτελεί έναν από τους τομείς της ναυτιλίας που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω της πανδημίας.

    Το 2019 περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι προτίμησαν τα κρουαζιερόπλοια για τις διακοπές τους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η VesselsValue, o παγκόσμιος στόλος κρουαζιέρας μπορεί να φιλοξενήσει στη θάλασσα 942.467 επιβάτες ταυτόχρονα. Τα τελευταία χρόνια η κρουαζιέρα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους ταξιδιώτες, ενώ οι προ κρίσης προβλέψεις για την πορεία της το 2020 ήταν άκρως θετικές και ελπιδοφόρες.

    Δυστυχώς η εμφάνιση της πανδημίας, που έχει σαρώσει σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, επηρέασε δραματικά το συγκεκριμένο τομέα. Το κύμα ακυρώσεων, οι μηδενικές κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι και η καθήλωση των πλοίων οδηγούν αρκετές εταιρείες κρουαζιέρας στην αναζήτηση κεφαλαίων. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Carnival Corp με 121 πλοία αξίας 53,8 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία της VV καταφέρει να εξασφαλίσει δάνειο 3 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Την τριάδα με τις μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες του κλάδου συμπληρώνουν η Royal Caribbean International με 64 πλοία αξίας 28,4 δισ. δολαρίων και η MSC Cruises με 30 κρουαζιερόπλοια αξίας 20,5 δισ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με τη VV, ο συνολικός στόλος κρουαζιέρας αποτελείται από 483 πλοία, συνολικής αξίας άνω των 167 δισ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2020. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου η αξία του στόλου έχει μειωθεί κατά 4 δισ. δολάρια. Παράλληλα, υπάρχουν παραγγελίες για την κατασκευή 115 νέων πλοίων κρουαζιέρας.

    Το πιο ακριβό σε αξία πλοίο του κλάδου είναι το Symhony of the Seas, της εταιρείας Royal Caribbean International. Κατασκευάστηκε το 2018 και μπορεί να φιλοξενήσει 5.402 επιβάτες, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 1,02 δισ. δολάρια.

    Όσον αφορά τις χώρες που πρωταγωνιστούν στον κλάδο, στις ΗΠΑ υπάρχουν 208 πλοία αξίας 78,9 δισ. δολαρίων, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 65 κρουαζιερόπλοια με την αξία τους να ανέρχεται στα 23,4 δισ. δολάρια και στην Ελβετία υπάρχουν 30 πλοία κρουαζιέρας, συνολικής αξίας 20,5 δισ. δολαρίων.

    Πηγή: VesselsValue

     



    ΣΧΟΛΙΑ