• Άρθρα

    O Γιάννος Κοντόπουλος στο mononews: 3+1 φοροελαφρύνσεις που καθιστούν ελκυστικό το Χ.Α.

    • Του Γιάννου Κοντόπουλου
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος


    Έχοντας ολοκληρώσει μία χρονιά με αξιοσημείωτες επιδόσεις- ο γενικός δείκτης βρέθηκε στην πρώτη τριάδα μεταξύ των αντίστοιχων βασικών δεικτών των χωρών της ΕΕ- το Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του πάνω στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του.

    Πρωταρχικός στόχος μας για το 2023 παραμένει αναμφίβολα η ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς και η εισαγωγή νέων εταιρειών. Η στρατηγική μας στον τομέα αυτό συμβαδίζει  με την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Έχουμε ήδη υποβάλλει σειρά προτάσεων για υιοθέτηση μέτρων που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών στο Χρηματιστήριο.

    1)  Η εξίσωση Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην φορολόγηση τόκων εταιρικών ομολόγων,

    2)  η μείωση της φορολογίας συγκέντρωσης κεφαλαίων σε 0,2% (από 0,5%),

    3)η μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης στο 0,1% αλλά και

    4) η εξίσωση του κατωφλίου επενδύσεων σε κεφαλαιαγορά και ακίνητα με την Golden Visa είναι μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και σύντομα θα εφαρμοστούν.

    Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Ευρωπαϊκούς φορείς συνεχίζουμε τον σχεδιασμό επιπλέον μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σημαντική προτεραιότητα για εμάς αποτελεί επίσης η παροχή κινήτρων για αύξηση της διασποράς των εισηγμένων μετοχών καθώς κάτι τέτοιο θα συντελέσει επίσης στην ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Ως προς αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η διευρυμένη διασπορά για τις ίδιες τις μετοχές τους και να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Η αυξημένη διασπορά και η συμμετοχή τους σε δείκτες με μεγαλύτερο βάρος καθιστά  ελκυστικότερη την εταιρεία τους σε διεθνείς επενδυτές,  μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες για μελλοντική  χρηματοδότησή της.

    Στην ίδια κατεύθυνση, η ουσιαστική «επανεκκίνηση» της Εναλλακτικής Αγοράς και η λειτουργία της ως εφαλτήριο για την μετάταξη εταιρειών στην Κύρια Αγορά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες εταιρείες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά  της ελληνικής οικονομίας. Είναι αξιοσημείωτα  τα παραδείγματα εταιρειών, που αφού εντάχθηκαν αρχικά στην μη οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου, μέσα σε λίγα χρόνια πολλαπλασίασαν τα μεγέθη τους και σήμερα περιλαμβάνονται στην σύνθεση των εταιρειών της Κύριας Αγοράς.

    Η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις είναι προφανές ότι θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό τόσο στην ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας όσο και στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά.

    Τα παραπάνω δημιουργούν ισχυρές προϋποθέσεις για επανένταξή μας στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών και τον θετικό αντίκτυπο που αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται για τη θέση μας στο διεθνή χάρτη.

    Η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω προβολής της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και ανάδειξης των προοπτικών των επιχειρήσεων αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώσαμε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Morgan Stanley διήμερο Investor Roadshow στο Λονδίνο με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εισηγμένων αλλά και -επίσης για πρώτη φορά- επιλεγμένων μη  εισηγμένων εταιρειών και δεκάδων διεθνών επενδυτικών funds.

    Ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες προγραμματίζουμε και το 2023, με στόχο να αναβαθμίσουμε την εικόνα και τον ρόλο μας στο ελληνικό και διεθνές επενδυτικό κοινό.

    Μία αγορά με βάθος, ρευστότητα και ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας

    * Ο Γιάννος Κοντόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών



    ΣΧΟΛΙΑ