• Άρθρα

    Ο Ερντογάν, η προαναγγελία για την Κρήτη από την μικρή οθόνη και το ελληνικό στοίχημα

    Στέφανος Τζανάκης, Αρθρογράφος


    Χθες αργά το βράδυ, λίγες ώρες μετά από την πεντάρα του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος Ερντογάν βγήκε στην τουρκική τηλεόραση, για να ανακοινώσει αυτό που όλοι είχαμε ψυχανεμιστεί: ότι μετά από τις γιορτές, η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης.

    Μπλοφάρει; Το παρελθόν φωνάζει «όχι», ο γείτονας έχει σε όλες τις περιπτώσεις προαναγγείλει με ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις του κι όποιοι δεν τον πίστεψαν, απλώς ήταν απροετοίμαστοι όταν έφτανε το πλήρωμα του χρόνου. Τελευταίο παράδειγμα, η εισβολή στο έδαφος της Συρίας.

    Λίγες ώρες μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, με την Ελλάδα να αποσπά μία ομόφωνη δήλωση καταδίκης και απομόνωσης της Τουρκίας για την «συμφωνία» με τον φύλαρχο της Τρίπολης, στη Λιβύη, ο Ερντογάν κοίταξε τα χαρτιά του και είπε στο τραπέζι ότι «τα βλέπει». Τώρα, αρχίζει η ώρα της μεγάλης αναμονής για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

    Θα μείνει στα λόγια, για άλλη μία φορά; Και αν δεν μείνει στα λόγια, τι θα γίνει με τις μεταναστευτικές ροές;

    Τα σενάρια είναι πολλά και διάφορα και το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο σύνθετο: Πριν βγει στην τουρκική tv, ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί στο παλάτι του τον τουρκικής καταγωγής φύλαρχο της Τρίπολης, ενώ προηγουμένως η τουρκική Βουλή είχε ψηφίσει υπέρ της αποστολής πολεμικού υλικού στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, για να μην ξεχνιόμαστε, «κυβέρνηση» της Λιβύης.

    Στην τηλεόραση, ο Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες δεν διακρίνονται για την μεγάλη προσοχή με την οποία διαβάζουν τα κείμενα των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε τις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τι θα πράξουν; Άγνωστο, άλλωστε εμείς δεν γνωρίζουμε αυτά που οι εταιρείες γνωρίζουν. Για παράδειγμα, ξέρουμε τι έχει πει η γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον για την «συμφωνία» του Ερντογάν με τον φύλαρχο, αλλά για τη θέση του Λευκού Οίκου μόνον στοιχήματα μπορούμε να βάζουμε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά από τις γιορτές και, θεωρητικά, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να πάρει κάποια θέση για την υπόθεση. Όμως, γνωρίζουμε πια και από άλλες ανάλογες υποθέσεις, ότι δεν έχει μεγάλη σημασία τι λέει ο πλανητάρχης το πρωί, διότι μετά έρχεται το απόγευμα και ύστερα πέφτει η νύχτα. Άλλωστε, είναι τόσο πολλοί εκείνοι, δικοί μας και ξένοι, που προειδοποιούν ότι, αν σοβαρέψουν τα πράγματα, θα είμαστε μόνοι μας, ώστε μάλλον θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση.

    Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θέλει να δραματοποιηθεί περισσότερο η κατάσταση και είναι λογικό αυτό που λέει. Όμως και τα Ίμια είχαν ξεκινήσει έναν μήνα πριν από την κρίση και τελικά ψάχναμε τους υπουργούς στα τηλεοπτικά κανάλια για να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ… Και η μεν κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε λάβει εκείνη την δύσκολη νύχτα ούτε καν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχει αρκετός χρόνος για κινήσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

    Και υπάρχει και η εμπειρία των προηγούμενων, σε μία χώρα των 11 εκατομμυρίων, τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο…



    ΣΧΟΛΙΑ