• Άρθρα

    Ο ΟΤΕ, τα σενάρια συνωμοσίας και οι Γερμανοί της DT

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο ΟΤΕ τα σενάρια συνωμοσίας και οι Γερμανοί της DT: Οι θεωρίες συνωμοσίες περισσεύουν στη χώρα μας και οι συγγραφείς τους βρήκαν νέα αφορμή μετά τις χθεσινές αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ για τις αλλαγές στο καταστατικό του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν όσοι μελέτησαν τα κείμενα που εγκρίθηκαν χθες, το δημόσιο βγαίνει κερδισμένο από τη νέα συμφωνία μετόχων με τη Deutsche Telecom.

    Παρά το γεγονός πως μετά τη μεταβίβαση του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ μένει με το 1% – το άλλο 4% ελέγχεται από το ΙΚΑ – θα διατηρήσει μέχρι το 2018 τέσσερα μέλη στο, δεκαμελές πλέον, Δ.Σ. του ΟΤΕ. Μετά το 2018 θα διατηρήσει δύο μέλη ενώ ακόμα και εάν ένα από τα δύο μέλη εκφράσει κάποια, στοχειοθετημένη, αντίρρηση για συγκεκριμένα θέματα, τότε οι Γερμανοί δε μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

    Πολλά κυκλοφόρησαν και για το γεγονός πως το δημόσιο χάνει το δικαίωμα ελέγχου σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας  που συνδέονται με τον ΟΤΕ. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί εμφανίστηκαν υποχωρητικοί με το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί δικαίωμα βέτο π.χ. σε μια πώληση περιουσιακού στοιχείου του ομίλου ΟΤΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Επίσης μέχρι το 2018 οι μετοχές του ΟΤΕ δε μπορούν να βγουν από το ελληνικό χρηματιστήριο με βάση την ανανεωμένη συμφωνία μετόχων. Οχι, πως έχουν κανένα λόγο ειδικά όταν δαπάνησαν αρχικά περί τα 4,5 δισ. ευρώ για το 40% του ΟΤΕ.

    Όσο για τη νέα σύμβαση μεταξύ της DT και του επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ που εγκρίθηκε χθες, πόσοι γνωρίζουν πως η προηγούμενη ήταν αποικιοκρατικού τύπου;

    Προέβλεπε πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, αν αποχωρούσε από τον οργανισμό, δεν θα μπορούσε να εργαστεί για δύο χρόνια, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό, σε δραστηριότητα ανταγωνιστική της DT! Με τη νέα σύμβαση, ο περιορισμός μειώνεται στον ένα χρόνο και μόνο αν η νέα δουλειά είναι στην Ελλάδα.

    Η στήλη θεωρεί σωστούς τους περιορισμούς, οι οποίοι αντίθετα δεν ισχύουν στις τράπεζες, όπου βλέπουμε τους γυρολόγους τραπεζίτες να τα παίρνουν από παντού.

    Πολύς κόσμος, λίγες συμφωνίες

    Ο συνωστισμός ηγετών, αν και απουσίασαν αρκετοί από την Ευρώπη, στη σύνοδο για το “Νέο Δρόμο του Μεταξιού” στο Πεκίνο δε συνοδεύθηκε από αντίστοιχου βεληνεκούς συμφωνίες, κάτι που ήταν εμφανές και στην ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, κατά την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία μίλησε για πρόσθετες επενδύσεις του Πεκίνου για το “Νέο Δρόμο του Μεταξιού” που θα φτάσουν τα 14 δισεκ. δολάρια. Έτσι το συνολικό ποσό που σκοπεύει να επενδύσει το Πεκίνο φτάνει τα 124 δισ. δολάρια με την Ελλάδα να έχει πάρει μια μικρή γεύση μέσω Cosco.

    Κατά τα άλλα η πιο βαρυσήμαντη ανακοίνωση έγινε από τον όμιλο Κοπελούζου και την κινεζική Shenhua για από κοινού δυνητικές επενδύσεις στην ενέργεια περί τα 3 δισ. ευρώ! Αρκετοί στοιχηματίζουν πως στο βάθος του μυαλού τους οι δύο συνέταιροι έχουν τη ΔΕΗ, με την οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις επί δεκαετίες ο Δημήτρης Κοπελούζος.

    Δυνητικές επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ προβλέπει και η συμφωνία της Forthnet με την ZTE η οποία θα ενεργοποιηθεί αν και εφόσον η εταιρεία καταφέρει να πάρει κάποιο μερίδιο από τα δίκτυα νέας γενιάς με βάση την τεχνολογία vectoring. Η μοιρασιά γίνεται τώρα και όποιος προλάβει!

    Α, και για την ακριβή θέση που είχε η Ελλάδα στη συγκεκριμένη σύνοδο μπορείτε να ανατρέξετε στη φωτογραφία. Που είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Στο βάθος δεξιά με τα χέρια στις τσέπες! Που είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν; Δίπλα  με τον Xi και τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

    O Αλέξης Τσίπρας δεξιά με τα χέρια στις τσέπες
    O Αλέξης Τσίπρας δεξιά με τα χέρια στις τσέπες

    Καθαρή περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων στη ΔΕΗ ή πλεονέκτημα;

    Ο σύντροφος Ηλίας Μοναχολιάς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θεωρεί πλεονέκτημα το γεγονός πως σε σχήμα που επελέγη για αξιόλογη σύμβαση με την εταιρεία συμμετέχει και πρώην στέλεχος της θυγατρικής της ΔΕΗ. Μήπως είναι καθαρή περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων;

    Ο ταπεινός σχολιογράφος δεν θέλει να στενοχωρηθεί ο κ. Μοναχολιάς, ειδικά τώρα που ανακοινώνει και business στην Τουρκία, αλλά κάποιος συνεργάτης πρέπει να του εξηγήσει τι σημαίνει αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν conflict of interest!

    Κανείς δεν χάνεται. Ούτε η Ζωηρού 

    Α, εχθές είχε την τιμητική της η κυρία Αννα Ζωηρού, που ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε διορίσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η κυρία Ζωηρού που είχε κάνει καταγγελίες για το ΤΑΙΠΕΔ και ξηλώθηκε, επανεμφανίστηκε ως αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

    Την είδαμε στις φωτογραφίες μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ιερώνυμο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΑΠ με αφορμή την χορηγία του στο νοσοκομείο.



    ΣΧΟΛΙΑ