• Άρθρα

    Μερικές φορές, όπως είχε προβλεφθεί, οι μουσικές καρέκλες είναι αδόκιμες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Αναρωτιέται κανείς πόσες φορές πρέπει να πάει και να φύγει από ένα υπουργείο ένας πολιτικός μέχρι να του αναγνωριστεί ότι στον συγκεκριμένο τομέα, για κάποιους λόγους που ίσως δεν έχουν καν διαπιστωθεί, κατέχει εμπειρία και συγκριτικό πλεονέκτημα;

    Η απάντηση «πέντε» όπως στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επαρκεί προς το παρόν. Μέχρι νεωτέρας.

    Καλή είναι η θεωρία των «μουσικών καρεκλών» ακόμη κι όταν αυτές είναι λιγότερες από τους παρατρεχάμενους. Από την πρώτη στιγμή, όμως, είχαν επισημανθεί τα προβλήματα – και τώρα, σταδιακά, άρχισε να φτάνει ο κόμπος στο χτένι.

    Στην περίπτωση Χρυσοχοΐδη, η αποχώρηση του από το υπουργείο προστασίας του πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αποτέλεσμα από τη μία μεριά της σύγκρουσης του με το κατεστημένο και από την άλλη της ήπιας πολιτικής που επιθυμούσε η κυβέρνηση. ΟΙ εξελίξεις, όμως, έχουν συχνά την δική τους πορεία και επέβαλλαν αλλαγή πολιτικής. Παράλληλα, η καρατόμηση του Οικονόμου δεν πρέπει να ερμηνευτεί αρνητικά. Ο καθένας στο πόστο του, λέγανε οι παλιοί, στον Οικονόμου απλά δεν ταίριαζε το συγκεκριμένο πόστο.

    Ο Χρυσοχοΐδης έχει μπροστά του ένα κυκεώνα. Συνολικά ο τομέας του χρειάζεται αναδιάρθρωση διοικητική (με ξεκαθάρισμα και συγχώνευση αρμοδιοτήτων) πάταξη της διαφθοράς (πόσο συχνά θα ακούμε για όργανα της τάξης που τρέφονται από την παρανομία), νέες διαδικασίες προσλήψεων (μήπως και βελτιωθεί η ποιότητα), ίδρυση νέων σωμάτων με νέες ειδικότητες (π.χ. για τις συμμορίες ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία κοκ.) και, βεβαίως, νέα επιμόρφωση, απόκτηση νέων δεξιοτήτων, αναβάθμιση των εργαστηρίων, πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων.

    Ας ελπίσουμε ότι με την τεράστια εμπειρία του, την γνωστή αποφασιστικότητά του, τις δηλωμένες γνώσεις του, θα αφεθεί ελεύθερος να κάνει την δουλειά του. Εφόσον κάθε φορά σ’ αυτόν στρεφόμαστε, ξανά και ξανά, ας το πάρουμε απόφαση κι ας τον αφήσουμε να κάνει ότι θεωρεί ως ορθό.

    Ελπίζουμε, ακόμη, ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια θα βρει συμπαραστάτη στον υπουργό δικαιοσύνης Φλωρίδη – η ασφάλεια του πολίτη δεν επιτυγχάνεται χωρίς την αγαστή συνεργασία και τις εναρμονισμένες ενέργειες και των δύο συγκεκριμένων τομέων – υπουργών.

    Δεν επιτυγχάνεται, επίσης, χωρίς την συνεργασία με το υπουργείο πολιτικής προστασίας. Ο Κικίλιας δεν άφησε δικό του αποτύπωμα σε όποιο πόστο κι αν πήγε, κι αυτό το τελευταίο του δεν αποτελεί εξαίρεση. Στα μάτια και στην ψυχολογία του πολίτη η έννοια της προστασίας δεν σταματά ξαφνικά έξω από την πόρτα της αστυνομίας. Επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της κρατικής προστασίας. Αν ο Χρυσοχοΐδης πετύχει στο δικό του τομέα και ο Κικίλιας δεν πετύχει στο δικό του, θα ακυρώσουν ο ένας τον άλλο. Οπότε, στην περίπτωση του Κικίλια ισχύει πάγια το ερώτημα «Στρατηγέ τι γυρεύεις στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος;»

    Η επιστροφή Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας έρχεται στην κατάλληλη στιγμή. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ασφυκτιούσε στο Εργασίας –αντίθετα στο Ανάπτυξης έδειξε δυναμισμό και είχε αποτελέσματα. Στην προηγούμενη θητεία του στο Υγείας, ο Γεωργιάδης είχε χειριστεί με επιτυχία τα δύσκολα μονοπάτια των μνημονίων. Αν η εμπειρία του και η αποφασιστικότητα του συνδυαστούν με τις ιατρικές γνώσεις ενός ακαδημαϊκού επιτελείου και τις διοικητικές ενός επιτελείου ειδικών στην διοίκηση νοσοκομείων, η χώρα μπορεί, ίσως, επιτέλους, να προσβλέπει στην πολυπόθητη και απόλυτα αναγκαία επανίδρυση του σκέλους υγείας του κοινωνικού κράτους.

    Είναι σαφές ότι στον αρχικό σχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξαν αστοχίες. Άλλες αναμενόμενες, άλλες όχι. Το γεγονός παραμένει ότι ως κοινωνία έχουμε ζήσει ένας σχετικά μεγάλο αριθμό υπουργικών αλλαγών. Μπορεί τα αίτια να διαφέρουν, μπορεί οι ίδιοι οι υπουργοίνα μην φέρουν τόσο μεγάλη ευθύνη, αλλά στην κοινή γνώμη η εντύπωση είναι αρνητική: εικόνα δυσλειτουργίας. Έτσι, καθώς οι μήνες περνούν και τα πολιτικά περιθώρια στενεύουν, ότι αλλαγές οφείλουν να γίνουν ώστε να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία να γίνουν πάραυτα. Η παρούσα κατάσταση κακό κάνει όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

    Διαβάστε επίσης:
    Γερμανία: Η κυβέρνηση καλεί τους Γερμανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο

    Απειλεί ο Χαμενεΐ μετά τις εκρήξεις στο Ιράν: «Οι διαβολικοί εγκληματίες θα πληρώσουν»

    Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να διαγράψει τον κ. Συρίγο μετά τον άγαρμπο ανασχηματισμό»



    ΣΧΟΛΙΑ