• Άρθρα

    Κορονοϊός: Και μετά τα σχολεία, μήπως ήρθε η ώρα της Εκκλησίας;


    Η ψυχραιμία και η λήψη μέτρων είναι το καλύτερο αντίδοτο στον coronavirus.

    Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μία σωστή απόφαση. Ο πρωθυπουργός άκουσε τους επιστήμονες. Και έδωσε το σήμα στον υπουργό Υγείας να ανακοινώσει πως κλείνουν για τις επόμενες 14 μέρες  όλα τα σχολεία της χώρας και τα πανεπιστήμια και τα φροντιστήρια, δεν εξαιρούνται ούτε οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία.

    Η κυβέρνηση  αντέδρασε με ψυχραιμία, όσο ακόμα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της νόσου. Ο στόχος είναι ένας: η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ώστε η μετάδοση να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν, τώρα που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

    Σίγουρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά από τον κορονοϊό. Αυτό λένε οι στατιστικές. Μηδενικοί οι θάνατοι στα παιδιά. Όμως τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν ως φορείς του ιού να τον μεταδώσουν στους οικείους τους. Στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους. Και μην ξεχνάμε πως οι νέοι κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά με τα  μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Εξάλλου εδώ και μέρες ο κ. Νίκολας Χρηστάκης, κοινωνιολόγος και ιατρός, καθηγητής του Γέιλ και ειδικός σε θέματα κοινωνικών δικτύων, έχει αναφέρει ότι αν τα σχολεία κλείσουν αμέσως μετά την εμφάνιση του ιού σ’ αυτά, τότε οι πιθανότητες να εξαπλωθεί μειώνονται κατά 26% και η εξάπλωσή του καθυστερεί 16 ημέρες.

    Αλλά και  ο καθηγητής του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε για κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια.

    Τώρα η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων για να δοθούν άδειες στους γονείς που έχουν μικρά παιδιά και αναγκαστικά θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να τα φροντίσουν.

    Η κυβέρνηση λοιπόν έκανε ένα μεγάλο βήμα. Έκλεισε τα σχολεία. Σε όλη την Επικράτεια. Τώρα χρειάζεται θάρρος για να κάνει και το επόμενο βήμα. Που όμως έχει να κάνει με τον εκκλησιασμό. Εδώ χρειάζεται τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πρέπει να δείξει πως πάνω από όλα βάζει  την προστασία του ποιμνίου.

    Ας μην πραγματοποιηθεί το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και της Θείας Κοινωνίας για 2-3 Κυριακές. Το σίγουρο είναι ότι ο coronavirus «κτυπάει» άτομα μεγάλης ηλικίας και ευπαθή. Εκείνους δηλαδή που συρρέουν κάθε Κυριακή στις Εκκλησίες. Και οι Ιταλοί Χριστιανοί είναι, όμως ο Πάπας τους ευλόγησε από τηλεοράσεως. Ή κάνουν τη Θεία Λειτουργία σε προαύλια, ώστε οι πιστοί να είναι σε απόσταση ο ένας από τον άλλο.

    Αλλά και η Κύπρος έκανε κάτι έξυπνο. Χωρίς να έρθει σε ρήξη με τους ιερείς. Απλά απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 75 ατόμων.

    Σε κάθε περίπτωση, μόνο αστείο είναι το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος παρακινούσε  από άμβωνος το ποίμνιο να «ψεκάζεται» με αγιασμό που είναι φάρμακο απέναντι στο κορονοϊό.

    Αυτά είναι αστεία πράγματα.

    Ο καθένας μπορεί να πιστεύει. Δικαίωμά του. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι όμως να προστατέψει όλους τους πολίτες. Πιστούς και άπιστους. Διότι η εξάπλωση του ιού είναι δεδομένη. Όπως δεδομένο είναι ότι αργά ή γρήγορα το φαινόμενο θα μπει σε φάση ύφεσης. Έγινε ήδη στην Κίνα. Που στην κυριολεξία έβγαλε στρατιωτικό νόμο για να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πολιτών.

    Όμως εκ των πραγμάτων ανάλογες πολιτικές δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη Δύση. Είναι διαφορετική η κουλτούρα, αλλά και το  πολίτευμα. Ακόμα και όταν ένα κράτος, όπως η Ιταλία, μπαίνει σε καραντίνα.

    Μέχρι τώρα λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σωστά χειρίζεται την κατάσταση. Με ψυχραιμία. Εξάλλου μην παραβλέπουμε το γεγονός πως στην περίπτωση της Ελλάδας –που προσπαθεί να ορθοποδήσει από τον Αρμαγεδδώνα της 10ετούς ύφεσης- αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Πρόληψη και ψυχραιμία.



    ΣΧΟΛΙΑ