• Άρθρα

    Η ελληνική οικογένεια χρειάζεται στήριξη: Κάντο όπως η Eurobank, η Optima Bank και η Motor Oil – Άρθρο παρέμβαση

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Γιώργος Τανισκίδης (Optima Bank) - Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Γιώργος Τανισκίδης (Optima Bank) – Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)


    H κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι το νούμερο ένα στον πλανήτη. Και δικαίως. Όμως, στην Ελλάδα έχουμε το δικό μας μείζον πρόβλημα, το οποίο αν δεν το λύσουμε με ολιστικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, τότε η πατρίδα μας σε μερικές δεκαετίες θα χαθεί.

    Ο λόγος για το δημογραφικό πρόβλημα, με τον πληθυσμό της Ελλάδας να μειώνεται και να είναι πιο γηρασμένος.

    Και πράγματι. Τα ζευγάρια είτε επιλέγουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά είτε μένουν στο ένα. Ποιος διαφωνεί ότι η βασική αιτία είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και ο φόβος ότι αν κάνουν παιδιά δεν θα μπορούν να τους προσφέρουν τα απαραίτητα σε μια ιδιαιτέρως απαιτητική κοινωνία;

    Θα σας αναφέρω μόνο λίγα στοιχεία για το οξύ πρόβλημα του δημογραφικού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις:

    Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατ. (σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατ. (το πιο απαισιόδοξο).

    Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από περίπου 800.000 μέχρι 2,5 εκατ. άτομα.

    Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει. Η διάμεση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951, και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη.

    Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκ. το 2015 σε 3-3,7 εκ.

    Πλέον στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά το χρόνο.

    Για τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιήσει η Πολιτεία έχουν γραφτεί πολλά. Αλλωστε, επιτυχημένη θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα χαράξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης του δημογραφικού.

    Το ευχάριστο, όμως, είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι αυτές πρέπει να ξεκινήσουν την «επανάσταση του αυτονόητου». Δηλαδή να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενούς τους να κάνουν παιδιά χωρίς φόβο και πάθος.

    Για το λόγο αυτό είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικό ότι η Eurobank, η Optima Bank και η Motor Oil άνοιξαν το χορό της στήριξης των εργαζόμενων που μεγαλώνουν παιδιά. Και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρείες που έχουν προγράμματα παροχών για τους εργαζόμενούς τους, αλλά που μπορούν κι αυτές να στοχεύσουν στα παιδιά, στην οικογένεια.

    Να θυμίσουμε απλά τις βασικές παροχές για τις δύο τράπεζες και τον όμιλο της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Eurobank – «Μπροστά για την οικογένεια»

    Η τράπεζα δίνει επίδομα τοκετού 2.000 ευρώ, επίδομα γέννησης τέκνου έως την ενηλικίωσή του, που ξεκινά από 156 ευρώ (για το πρώτο παιδί και σταδιακά αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας), επιδόματα για κάθε παιδί (5% για το πρώτο, επιπλέον 7,5% για το δεύτερο, 10% για το τρίτο και 15% για κάθε παιδί από το τέταρτο και πάνω). Τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται μέχρι το παιδί να γίνει 21 ή 25 εφόσον σπουδάζει, εντός ή εκτός Ελλάδος. Συνολικά π.χ. για το τρίτο παιδί, που επιδοτείται με 10% επί του βασικού μισθού (1.091 ευρώ), το ετήσιο επίδομα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, δηλαδή στο σύνολο καταβάλλεται ποσό περίπου 25.000 ευρώ σε περίπτωση που το παιδί σπουδάζει.

    Οι εργαζόμενοι με μισθό ως 38.000 ετησίως, θα πάρουν για τα τρία τέκνα τους σωρευτικά μέχρι τα 21 τους έτη το ποσό των 101.850 ευρώ.

    Εργαζόμενος με μισθό έως 2.000 ευρώ (28.000 ετησίως) με 3 παιδιά θα λάβει, έως τα παιδιά του να κλείσουν τα 18 έτη, σωρευτικά το ποσό των 183.000 ευρώ.

    Δίνει επίσης έως 4.200 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες. 1.000 ευρώ για κάθε προσπάθεια Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και μέχρι τέσσερις προσπάθειες

    Motor Oil

    Η Motor Oil θα προσφέρει στις οικογένειες των εργαζομένων της, για κάθε παιδί μετά το 2ο, 5.000 €, με τη γέννηση, 5.000 €, μόλις το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα έξι έτη ζωής, 5.000 €, αφού γίνει 12 ετών και τέλος 5.000 €, με την ενηλικίωσή του.

    Συνολικά, κάθε οικογένεια που αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά, θα ενισχύεται με το ποσό των 20.000 €, για κάθε ένα νέο παιδί.

    Optima bank

    H Optima Bank από την 1η Ιανουαρίου 2024, για κάθε οικογένεια που αποκτά ένα νέο μέλος, ο/η εργαζόμενος/η της τράπεζας θα λαμβάνει επιπλέον του μισθού του/της, ποσό €1.000/μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Θανάσης, Ανδρέας και Nτίνος Μαρτίνος: Τα παιδιά του αντικέρ που έχουν σήμερα περιουσία 5,6 δισ. δολάρια
    Πόσοι συνταξιούχοι εργάζονται – Τι επαγγέλματα επιλέγουν
    Πρόστιμα €1.380.000 σε 13 επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία



    ΣΧΟΛΙΑ