• Άρθρα

    Η εμμονή με τις εκλογές και ο Μητσοτάκης ως Βούδας


    Δεν ήταν, βέβαια, μη αναμενόμενο αλλά η απόλυτη ψυχραιμία σε συνδυασμό με την απόλυτη ουδετερότητα που έδειξε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της συνέντευξης της στην ΕΡΤ, έχει φέρει την αντιπολίτευση επιεικώς σε αμηχανία, χειρότερα σε αδιέξοδο.

    Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι υπάρχουν λόγοι για να κάνει κανείς εκλογές νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία αλλά και περισσότεροι για να μην γίνουν, η αντιπολίτευση δεν γνωρίζει πώς να απαντήσει και τι να πράξει.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα για να  συγκαλύψουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες έχουν δύο δρόμους. Ο ένας να δεχτούν τα λόγια του πρωθυπουργού ως την αλήθεια και να «κρεμαστούν» ανάμεσα στην επανεμφάνιση της εσωστρέφειας στο προσκήνιο και τον περιορισμό της ετοιμότητας.

    Ο άλλος είναι να ερμηνεύσουν τα λόγια του πρωθυπουργού ως μπλόφα και να κρατήσουν το κόμμα σε εκλογικούς ρυθμούς με τον κίνδυνο ότι σταδιακά αυτή η ετοιμότητα θα κουράσει και θα ξεφτίσει.

    Ταυτόχρονα, ο Μητσοτάκης, δεν άφησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πάντα. Επισημαίνοντας ότι πάντα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι που γίνεται πρωθυπουργός, υπέδειξε στον έτερο πόλο τις αντιπολίτευσης να μην ακολουθεί τον δρόμο της άκαρπης και μη ρεαλιστικής αλαζονείας.

    Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός έθεσε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το δίλημμα: θα δεχτείτε την πολιτική πραγματικότητα ή, αν τα αποτελέσματα σας το επιτρέπουν, θα παίξετε τον ρόλο του ατζέντη της καταστροφής;

    Στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του στηρίζει την τακτική της (για στρατηγική δεν μιλάμε γιατί δεν υπάρχει – υπάρχει μόνο μία σειρά από σχεδόν προκατασκευασμένες και απόλυτα αναμενόμενες πλέον αντιδράσεις) στην απλή εκτίμηση ότι μέσα στον χειμώνα τα πράγματα θα είναι τόσο άσχημα που ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.

    Αυτή η θέση δεν λαμβάνει υπόψη της τους εξής παράγοντες:

    • Την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε εκλογές έχοντας βγάλει επίσημα την χώρα από τα μνημόνια και έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα – οπότε και μεγαλύτερη υποστήριξη τόσο από τις αγορές όσο και από την ΕΚΤ.
    • Την επιθυμία του πρωθυπουργού να έχουν προχωρήσει όχι μόνο οι μεταρρυθμίσεις αλλά και τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει τα πράγματα μία άλλη κυβέρνηση που δεν θα είναι της Ν.Δ.
    • Το γεγονός ότι, ακριβώς όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτείται περισσότερη ενέργεια απ’ ότι είχε εκτιμηθεί για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις στον εκσυγχρονισμό – κι αυτήν την ενέργεια θέλει να ξοδέψει τώρα η κυβέρνηση.
    • Τέλος, είναι σαφές ότι το εκλογικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει στην υπόθεση ότι αφενός η αοριστία και αφετέρου η έπαρση που χαρακτηρίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα υποσκάψει τα δημοσκοπικά ευρήματα και θα υπάρξει επανάκαμψη σκεπτόμενων κεντρώων στη Ν.Δ.

    Όσο για τις δυσκολίες του χειμώνα, μπορεί και να επικρατεί μία δόση υπερβολής. Η επισιτική κρίση θα θίξει πρωταρχικά τις αναδυόμενες αγορές και σημαντικά μέρη της Αφρικής, λιγότερο την Ευρώπη. Μία μεταναστευτική κρίση θα ενισχύσει την κυβέρνηση – με την προϋπόθεση ότι θα δείξει την ίδια επάρκεια με το παρελθόν. Και μία σύγκρουση με την Τουρκία θα λειτουργήσει ξεκάθαρα υπέρ της κυβέρνησης.

    Μένει το θέμα του πληθωρισμού. Είναι αγκάθι, αλλά δεν χάνονται από αυτό εκλογές – εκτός κι αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εξάλλου, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και η κοινωνία είναι πια αρκετά ώριμη να κατανοήσει τα αίτια της αύξησης των τιμών και τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης.

    Για εκλογές ας μιλήσουμε λοιπόν την άνοιξη.

    Διαβάστε επίσης

    Πολιτική και όχι οικονομική η λύση στην κρίση

     



    ΣΧΟΛΙΑ