• Άρθρα

    Οι αγέλες που τρομάζουν, η ομοφοβική κοινωνία, ο φόβος για τα παιδιά μας

    Βασίλης Κανέλλης

    Βασίλης Κανέλλης


    Σάββατο βράδυ στην… κυριλέ Κηφισιά (θα μπορούσε να είναι το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, το Σύνταγμα κ.λπ). Εκατοντάδες παιδιά, ηλικίας 12-16 ετών, κάνουν τις βόλτες τους, φλερτάρουν με αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο του Instagram και του Tik Tok, μιλάνε ασταμάτητα όταν δεν κοιτάζουν την οθόνη του κινητού, πολλοί πίνουν, φωνάζουν, βρίζουν ο ένας τον άλλον με την αθάνατη ελληνική λέξη που αρχίζει από μ@@@@.

    Φασαρία πολλή, οχλαγωγία περισσότερη και μια «αγελοποίηση» στις συμπεριφορές και στις πράξεις. Ο,τι κάνει ο ένας, κάνουν και οι άλλοι, προφανώς όχι όλοι αλλά μεγάλο μέρος των 15χρονων που το εντυπωσιακό είναι ότι μοιάζουν μεταξύ τους.

    Είναι ίδιοι και ίδιες. Ιδια ντυσίματα, μαύρα ρούχα, κουκούλες, παρόμοιες συμπεριφορές, γέλια, φωνές, βρισιές, τσιγάρα και τσιγαριλίκια, πολλοί με μπύρες και ποτά στο χέρι. Θα τους συναντήσεις όλους αυτούς σε κάποια γειτονιά. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη, Παρασκευές και Σάββατα που βγαίνουν για να κάνουν την εβδομαδιαία έξοδο, τον χαβαλέ τους.

    Και καλά κάνουν, έτσι είναι η διασκέδαση στην εποχή των social media, της αποκοινωνικοποίησης, της αποξένωσης, γιατί όχι και της κατάπτωσης αξιών που ξεκινά από τους μεγάλους, τους σοβαρούς ενήλικες.

    Υπάρχουν όμως και οι «αγέλες». Αυτοί που ξεφεύγουν, όπως έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με την ομοφοβική επίθεση σε βάρος κάποιων που «δεν ήταν σαν κι αυτούς».

    Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν κάτι πιο ανησυχητικό από την επίθεση 5 ή 10 ατόμων, που έτσι κι αλλιώς τα τρανς άτομα είναι πιο… άντρες από πολλούς και μπορούν να τους αντιμετωπίσουν.

    Η αγελοποίηση είναι το πρόβλημα, το ότι δεκάδες άλλοι κοιτάζουν με χαμόγελα, με γέλια, με αρπακτικά μάτια. Γιουχάρουν, παίρνουν μέρος στον χαβαλέ, τραβάνε βίντεο – τρόπαια, απειλούν από μακριά.

    Κι έρχονται την επόμενη ημέρα και οι κουκουλοφόροι «μπάχαλοι», οι άλλες «αγέλες» που έχουν ιδεολογία. Βρίζουν έναν πολιτικό αρχηγό, που τυγχάνει να είναι και ΛΟΑΤΚΙ. Απειλούν, δέρνουν αστυνομικούς, σπάνε τα πάντα. Ολοι μαζί… σαν αγέλη λύκων.

     

    Μαζική ομοφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

     

    Και είναι και οι άλλοι στην Κέρκυρα που έφτιαξαν ομοίωμα του Κασσελάκη… δήθεν χιουμοριστικό, αλλά ακραία ρατσιστικό και ομοφοβικό. Και όλοι οι άλλοι που έβλεπαν το δρώμενο και δεν αντιδρούσαν, χαχάνιζαν απλά γιατί το «διαφορετικό» από την πατριαρχική, σκληρή ανδροπρεπή κοινωνία μας είναι μόνο για γέλια.

    Αγέλες λοιπόν, κάθε ιδεολογικής έκφανσης, κάθε κοινωνικής τάξης, είτε είναι στην Αθήνα, είτε στην Κέρκυρα, είτε στη Θεσσαλονίκη η οποία έχει βεβαρυμένο παρελθόν ακραίου συντηρητισμού, εκκλησιαστικού ταλιμπανισμού, ακόμη πιο ακραίου εθνικισμού.

    Στις υγείες μας. Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε ο μύθος της «ανοικτής» Ελλάδας, που ψηφίζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και είναι παγκόσμιο πρότυπο.

    Γιατί κατά βάθος και η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική, βαθύτερα προβληματική, με ομοφοβικό, ακροδεξιό πολλές φορές λόγο ή με φασίστες κάθε ιδεολογικού χρωματισμού που φοβίζουν τις γειτονιές. Και ο μεγάλος φόβος είναι αν αυτές οι αγέλες μπορούν να επηρεάσουν και τους υπόλοιπους. Τα «έφηβα γεράκια» που έλεγε κάποτε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

    Τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα παιδιά τους που κάνουν την πλάκα τους «φιλικά», που βρίζουν «φιλικά», που ντύνονται πανομοιότυπα «φιλικά», που έχουν την αθωότητα της ηλικίας η οποία μπορεί να τους οδηγήσει στα δίχτυα των αγελών του Σαββατοκύριακού.

    Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος. Να γίνουμε όλοι ίδιοι. Να κοιτάζουμε το τέρας στα μάτια και να του μοιάσουμε…

    Διαβάστε επίσης:

    Αναλυτές για χρυσό: Μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του αλλά την παράσταση θα κλέψει το ασήμι
    ΑΑΔΕ: Πάνω από 300.000 συναλλαγές το χρόνο αυτοματοποιούνται με την Ψηφιακή έκδοση Βεβαίωσης Οφειλής
    Κωνσταντοπούλου: Μπήκε στην Ολομέλεια για τη συνεδρίαση της Εξεταστικής των Τεμπών και έβαλε τις φωνές
     



    ΣΧΟΛΙΑ