• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναλυτές για χρυσό: Μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του αλλά την παράσταση θα κλέψει το ασήμι

    • NewsRoom

    ράβδοι ασημιού


    Το ράλι του χρυσού σε νέα υψηλά μπορεί να συνεχιστεί, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναμένουν τις μειώσεις των επιτοκίων, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ασήμι είναι σε θέση να κλέψει την παράσταση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η spot τιμή του χρυσού την Δευτέρα ενισχύθηκε μέχρι τα 2.178 δολάρια ανά ουγγιά, μετά την άνοδο του στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979, την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει το CNBC.

    Η αντίστοιχη τιμή του ασημιού, ενισχύθηκε την Δευτέρα κατά 0,2%, στα 24,36 δολάρια ανά ουγγιά. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο άνω του 5% και την Πέμπτη έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός «δεν απέχει πολύ» από το σημείο που πρέπει να διαμορφωθεί προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    Ο χρυσός, ο οποίος συνήθως θεωρείται «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο» σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, έχει αυξηθεί παρά τα υψηλά επιτόκια και το σχετικά ισχυρό δολάριο ΗΠΑ.

    Ο Marcus Garvey, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, δήλωσε στο CNBC, ότι τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν οι τιμές του χρυσού, τις οποίες περιέγραψε ως «απίστευτα ανθεκτικές» μέχρι στιγμής, φθάνουν τα 2.300 δολάρια ή υποχωρήσουν πίσω περίπου στα 2.100 δολάρια.

    «Από την σκοπιά του ασημιού, πρέπει να ξεφύγει από το επίπεδο των 24 δολαρίων για νιώσετε ότι υπάρχει περιθώριο να τρέξει. Αν και βρίσκεται κοντά σε αυτό, το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης είναι σαφώς ένα ευάλωτο σημείο», πρόσθεσε.

    Υπέροχη χρονιά για το ασήμι;

    «Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να προσθέσω για το ασήμι, ως πολύτιμο και βιομηχανικό μέταλλο, είναι ότι αν αρχίσουμε να βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να αυξάνεται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους – που είναι σε μεγάλο βαθμό το βασικό μας σενάριο – τότε θα περίμενα ότι μετά από μία σχετικά χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με το χρυσό, θα έχει καλύτερη απόδοση κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», κατέληξε.

    Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού παρουσιάζουν παραδοσιακά ισχυρή συσχέτιση, αν και το ασήμι μερικές φορές περιγράφεται ως ο «φτωχότερος ξάδερφος» του χρυσού.

    Νωρίτερα φέτος, το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

    Το ινστιτούτο είπε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το ασήμι θα έχει μια «υπέροχη χρονιά», ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζήτηση.

    Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

    «Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: ακολουθεί την πορεία του χρυσού, αλλά κινείται με πιο αργούς ρυθμούς», είπε ο Randy Smallwood, Διευθύνων Σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, στο CNBC.

    «Ο χρυσός θα ανέβει πρώτα και μετά θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει. Απλώς πιο αργά».

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρυσός: Έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.185,5 δολάρια η ουγγιά

    Bitcoin και χρυσός: Πώς σημείωσαν ταυτόχρονα ιστορικό υψηλό – Τα κοινά και οι διαφορές

    JPMorgan: Οι μετοχές των Magnificent 7 της τεχνολογίας δεν είναι υπερτιμημένες



    ΣΧΟΛΙΑ