• Άρθρα

    Γιάννης Κωστόπουλος: Ο διορατικός τραπεζίτης που ανάγκαζε τους ανταγωνιστές να τον ακολουθούν

    Γιάννης Κωστόπουλος,

    Γιάννης Κωστόπουλος, 1938-2021


    Γιάννης Κωστόπουλος. Ο διορατικός τραπεζίτης δεν είναι πια κοντά μας…

    Όμως το ανοιχτό πνεύμα του, ακόμα και αν η φωνή σιώπησε θα συνεχίσει να δίνει τον τόνο. Γιατί ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν πήγε ποτέ με το ρεύμα. Ήταν ο ίδιος το ρεύμα που ανάγκαζε τους ανταγωνιστές να ακολουθούν.

    Όταν το 2002 ο Γιάννης Κωστόπουλος, σε μία συνέντευξη Τύπου της Alpha Bank, είπε πως η Ελλάδα χρειάζεται 2,5 τράπεζες, δημιουργήθηκε σάλος.

    Μία δήλωση που «έπαιζε» για μέρες και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τότε στην Ελλάδα υπήρχαν καμιά 20αριά μεγάλες, μεσαίες, μικρές τράπεζες και σχεδόν άλλες τόσες συνεταιριστικές.

    Η δήλωση Κωστόπουλου τότε δεν άρεσε σε πολλούς, δεν βόλευε… Όμως αυτό ήταν κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Γιάννη Κωστόπουλου. Η διορατικότητα.

    Ήταν ο «ναυπηγός», που έγινε ο τραπεζίτης με το ανοιχτό πνεύμα και κυρίως εκείνος που διάβαζε πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές, τη δυναμική που εξελισσόταν και θα τα άλλαζε όλα. Όπως και έγινε.

    Δέκα χρόνια μετά στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Ελλάδα έχει μπει σε καθεστώς μνημονίων και ξεκίνησε η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με τις μαζικές συγχωνεύσεις και απορροφήσεις μικρότερων τραπεζών.

    Και η πρόβλεψη του, αυτή η αποστροφή του λόγου του το 2002 ότι η Ελλάδα «σηκώνει» 2,5 μεγάλες τράπεζες και άλλες 1-2 μικρές επαληθεύτηκε με μικρή απόκλιση.

    Πίστεψε, μαζί με τον αείμνηστο Θεόδωρο Καρατζά, πως θα μπορούσαν να «κτίσουν» μαζί μία μεγάλη και ισχυρή ελληνική τράπεζα. Και το 2000 υπήρξε η κοινή δήλωση της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα ότι θα συγχωνευτούν.

    Η αναγγελία αυτής της συγχώνευσης έγινε πρώτη είδηση στον Τύπο και έπαιζε στα πρωτοσέλιδα για μέρες. Ένα deal που θα άλλαζε την εικόνα των ελληνικών τραπεζών. Ενα deal μεγάλων απαιτήσεων που θα έδινε μία επιπλέον δυναμική στην Ελλάδα, στην οποία είχε ξεκινήσει μία επενδυτική επανάσταση ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Όμως αυτό το όραμα, αυτό το όνειρο για τον ελληνικό τραπεζικό γίγαντα ναυάγησε, καθώς βρήκε στα βράχια των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα τότε στελέχη της πρώτης γραμμής των δύο τραπεζών, ένας καυγάς για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι…

    Και ήταν το 1999 όταν στα fax των εφημερίδων έφτασε ένα δελτίο Τύπου της Alpha Bank, που ήταν πρώτη είδηση. Η τράπεζα ανακοίνωνε ότι μείωνε 10 μονάδες τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, των καταναλωτικών δανείων…

    Άλλη μία κίνηση του Γιάννη Κωστόπουλου που την ακολούθησαν οι ανταγωνιστές…

    Όπως στην ιστορία έχει μείνει και η «σύγκρουση» του στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τους συνδικαλιστές της Τράπεζας Πίστεως. Με συνεχείς απεργίες οι συνδικαλιστές ήθελαν να διώξουν τον Κωστόπουλο από την τράπεζα. Εκείνος δεν έκανε πίσω, κράτησε σθεναρή στάση «κέρδισε» τη μάχη αλλά και τον τίτλο του σκληρού τραπεζίτη…

    Γιάννης Κωστόπουλος: Όταν ο τραπεζίτης δίδασκε μαθήματα αστικής συμπεριφοράς

    Γιάννης Κωστόπουλος: Ο «ναυπηγός» που έκτισε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

    Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ