• Άρθρα

    ΕΣΥ: Αναμόρφωση τώρα – καθυστέρηση δεν επιτρέπεται

    Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

    Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος


    Η προειδοποίηση είναι σαφής. Προέρχεται από τον επιστήμονα η δουλειά του οποίου οδήγησε στο εμβόλιο της Pfizer και της Moderna.

    Στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ο Drew Weissman, μαζί με την Katalin Kariko είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της γεννητικής για να εφεύρουν μία παραλλαγή στην φυσική ουσία που καθοδηγεί την παραγωγή πρωτεΐνης στα κύτταρα. Αν τούτη την στιγμή η ανθρωπότητα ανασαίνει με το εμβόλιο mRNA αυτό οφείλεται σ’ αυτούς τους δύο ανθρώπους.

    Η προειδοποίηση του, λοιπόν, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Την επανέλαβαν, εξάλλου, δύο ακόμη κορυφαίοι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο θεσμικό περιοδικό Science.

    «Το ερώτημα δεν είναι αν θα έρθει κι άλλη πανδημία κορονοϊού», δήλωσε ο Weissman, «αλλά πότε θα έρθει;»

    Γι’ αυτό και προειδοποιεί ότι η μάχη κατά του covid-19 είναι μέρος του πολέμου κατά των κορωνοϊών. Και ζητά να υπάρξει μία παγκόσμια προσπάθεια για να εφευρεθεί ένα είδος «πανεμβολίου», που θα αντιμετωπίζει όλους τους κορωνοϊούς.

    Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η προειδοποίηση – που βασίζεται εξάλλου και στα γεγονότα των τελευταίων 20 ετών, με την αλλεπάλληλη εμφάνιση κορονοϊών;

    Πέρα από το κάλεσμα για παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια, η προειδοποίηση μας λέει με σαφήνεια ότι όλα τα κράτη οφείλουμε να αποκτήσουμε ανθεκτικό και σύγχρονο σύστημα δημόσιας υγείας.

    Τα χάλια του ελληνικού συστήματος υγείας είναι γνωστά στους πάντες: από την έλλειψη προσωπικού μέχρι την αχρηστία μηχανημάτων και από τον απηρχαιωμένο εξοπλισμό μέχρι την ανορθολογική οργάνωση του.

    Αν το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει στην εποχή της πανδημίας του Covid -19, αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: την καραντίνα που αποφασίζεται με βάση την περιορισμένη αντοχή του συστήματος, τον ηρωισμό γιατρών και βοηθητικού προσωπικού και τις τεράστιες δωρεές του ιδιωτικού τομέα.

    Μόλις σήμερα, το ΕΚΑΒ και η ΕΛΑΣ παρέλαβαν 22 σύγχρονα ασθενοφόρα, ως δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Εφοπλιστών,  Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα με τις ΜΕΘ στο «Σωτηρία», ως δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Και η λίστα είναι ατέλειωτη: Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Public, Media-Markt, Allianz, Intracom, όλες οι τράπεζες, κοκ.

    Οι δωρεές κράτησαν το σύστημα όρθιο. Ρωτήστε το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ. Καλύφθηκαν ανάγκες που τρομάζουν—διότι είναι ελλείψεις σε τόσο βασικά πράγματα που αναρωτιέται κανείς πως λειτουργούσε το σύστημα: ηλεκτρικές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, monitor παρακολούθησης ασθενών, υπέρηχοι, καρδιογράφοι, απινιδωτές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαγνωστικές οθόνες, στρώματα και κομοδίνα, μηχανήματα κλιματισμού και εξαερισμού, θάλαμοι νηματικής ροής και βιοασφάλειας, θάλαμος αρνητικής πίεσης, εργαστήριο βιολογικής ασφάλειας, φορεία, αναπνευστήρες, πιεσόμετρα, ανέπαφα θερμόμετρα, συσκευές αποστείρωσης αέρα, συσκευές άπνοιας, φίλτρα και συστήματα απολύμανσης, στηθοσκόπια, οξύμετρα, υλικά τραχειοστομίας αντιδραστήρια, αμάξια μεταφοράς ασθενών, τροχήλατες ηλεκτρικές αναρροφήσεις και τροχήλατο καρότσι φαρμάκων.

    Οι πάντες γνωρίζουν ότι το σύστημα κρέμεται από μία κλωστή. Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης δεν ξεχνιούνται. Και ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε γειτονιά, κέντρο, άστυ, χωριό.

    Δυστυχώς, στην περίοδο από τις εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Έξι μήνες όπου μπορούσαν να είχαν επιβεβαιωθεί τα ήδη πασίγνωστα και να είχαν γίνει τα πρώτα απαραίτητα βήματα για παραγγελίες εξοπλισμού και προσλήψεις, για οικονομικό έλεγχο και αναδιοργάνωση. Αντ’ αυτού η ηγεσία του κ. Κικίλια ασχολήθηκε με την τοποθέτηση κομματικών στελεχών στα νοσοκομεία.

    Η συνολική ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής είναι επίσης γνωστή –και πάει μαζί με την περίεργη ασυλία που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών. Αν, λέμε αν, η ΔΕΔΔΗΕ τύχαινε να είναι ιδιωτική εταιρεία, μετά τα γεγονότα του χιονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της θα είχε παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

    Η κυβέρνηση οφείλει να μην ανεχθεί άλλο την ολιγωρία στο σύστημα υγείας. Τώρα, που όλες οι ελλείψεις φάνηκαν με τον φακό και όλες οι παθογένειες κραύγαζαν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει ο σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα της αναμόρφωσης του ΕΣΥ.

    Το εθνικό όφελος, κοινωνικό και οικονομικό, θα είναι μεγάλο. Το πολιτικό για όποιο κόμμα προσφέρει στον Έλληνα πολίτη αίσθηση ασφάλειας και ισότητας στον τομέα της υγείας θα είναι τεράστιο.

    Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν θα ανακόψει τον μεταρρυθμιστικό βηματισμό της –και καλά κάνει. Λάθη γίνονται και θα γίνονται. Καμία κυβέρνηση δεν εξαιρείται, κανένα κόμμα δεν έχει το αλάθητο.

    Ας μην γίνει, όμως, το μεγάλο λάθος να μην προχωρήσει με τόλμη, αποφασιστικότητα και με σύγχρονες μεθόδους η εκ βάθρων αλλαγή ενός συστήματος από το οποίο εξαρτάται η ζωή μας.



    ΣΧΟΛΙΑ