• Άρθρα

    Έρχεται «πόλεμος» για τους εργαζόμενους – ταλέντα


    Δεν είναι λίγες οι φορές που επικεφαλής μεγαλύτερων και μικρότερων επιχειρήσεων στέκονται στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη ενός Οργανισμού. «Οι άνθρωποί μας είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό μας στοιχείο», λένε εμφατικά και εκθειάζουν τον ρόλο που διαδραματίζουν στην επιχείρησή τους. Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν πραγματικά εννοούν όσα λένε ή απλά το κάνουν για λόγους μάρκετινγκ, με αποκλειστικό στόχο να φτιάξουν μια ωραία εικόνα για την επιχείρησή τους. «Κάτι», που όπως λένε, «πάντα πουλάει…».

    Κάποιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν την όλη προσέγγιση κάπως υποκριτική. «Δεν μπορεί», επισημαίνουν, «να έχουν προχωρήσει σε τόσες περικοπές και απολύσεις τα προηγούμενα χρόνια και να νοιάζονται πραγματικά για τους υπαλλήλους τους. Πόσο μάλλον να επενδύουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων τους».

    Ανεξάρτητα που βρίσκεται η αλήθεια και πόσοι από τους εργοδότες στην χώρα μας σήμερα εννοούν πραγματικά όσα λένε, το γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι το μέλλον των επιχειρήσεων. Και θεωρείται σίγουρο πως όσες εταιρείες δεν επενδύσουν πάνω τους θα μείνουν πίσω. Θα χάσουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας και μοιραία θα βγουν εκτός αγοράς. Η επιβίωση και ανάπτυξη, τονίζουν οι επαΐοντες, εξαρτάται από την ποιότητα των εργαζομένων που έχουν στο δυναμικό τους και στην ικανότητά τους να προσλάβουν το κατάλληλο προσωπικό. «Μια διαδικασία καθόλου εύκολη», όπως λένε οι ειδικοί.

    Οι ίδιοι μάλιστα θεωρούν πως οι επόμενοι επιχειρηματικοί πόλεμοι θα δοθούν για τους εργαζόμενους –ταλέντα, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την εταιρεία πολλά βήματα μπροστά. «Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπου κυριαρχεί η γνώση μετράνε οι άνθρωποι και όχι τα μηχανήματα. Αυτοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν τον ρου μιας εταιρείας», υπογραμμίζουν με νόημα.

    Στο εξωτερικό έχουν κατανοήσει από καιρό την προστιθέμενη αξία που προσφέρει ένας ικανός και αξιόλογος υπάλληλος που εργάζεται σε ένα πόστο που αποδίδει και αισθάνεται ευτυχισμένος. Και για αυτό έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό να αναζητούν τρόπους και εργαλεία για να προσλάβουν τους κατάλληλους ανθρώπους, αλλά και για να αξιοποιήσουν το υπάρχον ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουν. «Δεν υπάρχει», σύμφωνα με τους ειδικούς, «τίποτα πιο αντιπαραγωγικό από έναν δυσαρεστημένο υπάλληλο, ο οποίος βρίσκεται σε μια θέση που δεν του ταιριάζει».

    Καλό είναι και στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις αντί να επικεντρώνονται να περικόψουν τις απολαβές των εργαζομένων και να περιορίσουν τις θέσεις εργασίας, να κοιτάξουν πολύ πιο σοβαρά τρόπους για να αξιοποιήσουν τα «ταλέντα που κρύβουν οι εργαζόμενοί τους, και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλύψει…».



    ΣΧΟΛΙΑ