• Άρθρα

    Έκλεισε η πόρτα διεκδίκησης αναδρομικών για κύριες συντάξεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ώρα μηδέν για τα αναδρομικά 2,5 δις ευρώ σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα – Ποιοι θα λάβουν από 800 έως 3.000 ευρώ


    Οριστικό τέλος στην διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από τυχόν παράνομες μνημονιακές προκοπές στις κύριες συντάξεις έβαλε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για  2,5 εκατ. συνταξιούχους.

    Η απόφαση του ΣτΕ αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο δείχνει το δρόμο που αναμένεται να κινηθεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους περίπου 350.000 συνταξιούχους του δημοσίου (το συγκεκριμένο διάσημα δεν είχε ενταχθεί το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ).

    Όπως επισημαίνει στο «Mononews», ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος  «Οι άρτι εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας φαίνεται να κλείνουν τον κύκλο της διεκδίκησης αναδρομικών λόγω των μνημονιακών περικοπών στις κύριες συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και να βάζουν στην αναμονή το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που επηρεάστηκαν από τις σχετικές περικοπές για την πολυπόθητη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

    Για την επιστροφή των χρημάτων του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους το οικονομικό επιτελείο αναζητά 3,9 δις. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη θα μπορούσαν να δοθούν σε εξαμηνίες ή ετήσιες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι επί τάπητος έχει τεθεί και η εξόφληση των αναδρομικών σε έως 72 μηνιαίες δόσεις.

    Η απόφαση του ΣτΕ, όπως έγραψε το «Mononews», δικαιώνει μόνο όσους έχουν δίνει κάνει αγωγή, ενώ δίνει το δικαίωμα και σε όσους δεν το έχουν κάνει να προσφύγουν εκ των υστέρων για να λάβουν τα αναδρομικά που παρακρατήθηκαν παράνομα για το διάστημα των 11 μηνών που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Ωστόσο, υπάρχουν «θολά» σημεία, τα οποία ενδέχεται να διευκρινιστούν από τα τελικά κείμενα, και συγκεκριμένα εάν περιλαμβάνονται ή όχι οι επικουρικές συντάξεις και οι περικοπές που έχουν εφαρμοστεί. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι το αρμόδιο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ που εξελίχθηκε σε ΕΤΕΑΕΠ) δεν περιλαμβάνεται ευθέως στις περιλήψεις των αποφάσεων.

    «Το ΣτΕ με τις εν λόγω αποφάσεις έκρινε ότι η αντισυνταγματικότητα που είχε διαπιστωθεί από αντίστοιχες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου τον 6/2015 θεραπεύτηκε με το ν. Κατρούγκαλου τον 5/2016. Έτσι όσοι έχουν ασκήσει σχετικές αγωγές που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις δικαιώνονται για το 11μηνο που μεσολαβεί και θα λάβουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα αναδρομικά που δικαιούνται ακόμη κι αν χρειαστεί να εκδικαστούν εν τέλει οι αγωγές τους. Αυτό βέβαια θα αποφευχθεί αν ενδιαμέσως η κυβέρνηση πολιτικά αποφασίσει να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να χορηγήσει σε όλους (ως είχε υποσχεθεί) τα εν λόγω ποσά.  Βέβαια η επιστροφή θα είναι άτοκη και πιθανότατα φορολογητέα επομένως θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις των δικαστηρίων και για τους τόκους των ποσών καθώς πολλές αγωγές ανατρέχουν στο 2013», επισημαίνει ο κ. Ρίζος.

    Διονύσης Ρίζος, εργατολόγος

    «Από την άλλη οι αποφάσεις αυτές δεν έκαναν λόγω για τις επικουρικές συντάξεις πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε ο e-ΕΦΚΑ που απορρόφησε το ΕΤΕΑΕΠ να κινηθεί,  ώστε να τεθεί ερώτημα υπο τη μορφή πιλοτικής δίκης ΚΑΙ για τα επικουρικά. Ως τότε σίγουρα το εν λόγω ζήτημα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα όπως μάλλον θα συμβεί και με τα δώρα και επιδόματα που είχαν καταργηθεί με το ν. 4093/2012. Με τις περιλήψεις που έχουν δοθεί προς μελέτη δεν φαίνεται ότι περιορίζεται η διεκδίκηση για τα δώρα και επιδόματα στο 11μηνο κ έτσι θα είναι σημαντικό να διευκρινιστεί στη συνέχεια και νομολογιακά το κατά πόσον ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος ακόμη και σήμερα να χορηγεί δώρα και επιδόματα μετά τις αποφάσεις του Ιουνίου 2015».

    Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Ρίζος αναφέρει ότι παραμένει σημαντική εκκρεμότητα το τι μέλλει γενέσθαι με τα αναδρομικά τους. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει ως αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε αντίθεση με το ΣτΕ γεγονός που ίσως μας φέρει σε μια επίλυση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Σε λίγο καιρό αναμένονται οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περικοπή του ν. 4051 αλλά και εκείνη του ν. 4093.

    Σε κάθε περίπτωση μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να λήξει το ζήτημα εδώ και τώρα, πλην όμως είναι τόσο μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος που ακόμη και μια τέτοια προοπτική θα αφορούσε μακροχρόνια καταβολή των αναδρομικών για 5 ίσως και περισσότερα χρόνια εκμηδενίζοντας το οικονομικό όφελος των συνταξιούχων που ενώ είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται τώρα θα πάρουν σε μικρές δόσεις και μετά από πολύ καιρό χρήματα που έχασαν το 2012 κ έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί από το 2015».



    ΣΧΟΛΙΑ