• Άρθρα

    Αν. Βγότζας: Η «πρώτη φορά Αριστερά» ξεπουλάει τις τράπεζες!

    • Contributor


    Με εντυπωσιάζει η μεγάλη σιωπή των ΜΜΕ για την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Τη διετία 2012 – 2013 το Ελληνικό Δημόσιο διέθεσε 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με αυτό το ποσό το Ελληνικό Δημόσιο, έχοντας πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Όπως παραδέχεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος του 2013 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν ένα από τα καλύτερα κεφαλαιοποιημένα στην Ευρωζώνη. 

    Το Νοέμβριο του 2015 οι ξένοι διέθεσαν περίπου 9,1 δισ. ευρώ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 1,2 δισ. ευρώ. Η αξία του Τραπεζικού Συστήματος ανέρχεται πια σε 11,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η αξία των μετοχών, που διακρατούν οι παλαιοί μέτοχοι (μεταξύ των οποίων ο πιο μεγάλος είναι το Δημόσιο), είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα 25 δισ. ευρώ που διέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2012-2013, αξίζουν σήμερα λιγότερο από 1,2 δισ. ευρώ!

    Πως έγινε αυτό το ανοσιούργημα;

    Η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ήταν τις τελευταίες μέρες ήταν 36 – 37 λεπτά. Η ανακεφαλοποίηση έγινε με τιμή 2 λεπτά ανά μετοχή! Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 5,7 λεπτά. Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τιμή 0,33 του λεπτού! Έτσι:

    • Το Ελληνικό Δημόσιο έχασε 24 δισ. ευρώ. Δηλαδή, χρήματα των φορολογουμένων.
    • Έχασε τον έλεγχο τον Ελληνικών Τραπεζών.
    • Οι Έλληνες μέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους. Και,
    • Το Τραπεζικό Σύστημα δεν είναι πια Ελληνικό.

    Τα ερώτημα απλό και αμείλικτο: Γιατί σιωπούν τόσοι πολλοί; Και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό το εθνικό έγκλημα;

    Το άρθρο ειναι του δικηγόρου Αντώνη Βγότζα



    ΣΧΟΛΙΑ