• Άρθρα

    The Wise Man: Τα μυστικά της Παπαστράτος και της συμφωνίας του Σ. Θεοδωρόπουλου (ΝΙΚΑΣ με Chipita)

    • Contributor
    the wise man

    the wise man


    Το mononews.gr καθιερώνει από σήμερα μια νέα στήλη με μπόλικο παρασκήνιο από τις επιχειρήσεις , τις τράπεζες , τα media και την πολιτική.  The Wise Man (Ο Σοφός Άνδρας ) θα είναι η ονομασία της. 

    Παπαστράτος-Ο Εργαζόμενος και η αλήθεια

    Πολύς λόγος έγινε για την απόλυση ενός εργαζομένου από την Παπαστράτος. Η φιλοεργατική πλευρά έκανε σημαία το θέμα – και καλά έκανε – εστιάζοντας στο ότι η «κακή» και ο αιμοσταγής εργοδότης έδιωξε τον εργαζόμενο γιατί είχε πρόβλημα υγείας!

    Η κατηγορία, όπως πάντα εύκολη γιατί πουλάει. Η κόντρα του μικρού με τον μεγάλο συγκινεί. Ομως πολύ σπάνια μια εταιρεία θα θυσιάσει τη φήμη της, διώχνοντας έναν εργαζόμενο με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτός είναι ο κανόνας. Συνήθως οι εταιρείες σε αυτές τις περιπτώσεις προστατεύουν τους εργαζομένους τους και ειδικά οι μεγάλες εταιρείες.

    Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η στήλη ενημερώθηκε πως ο εργαζόμενος προσελήφθη σε θέση πρακτικής άσκησης τον Ιανουάριο του 2015 για δοκιμαστική περίοδο ενός έτους. Η συνεργασία έληξε τον Ιανουάριο του 2016, εντός της δοκιμαστικής περιόδου, δίχως ο εργαζόμενος να αναφέρει το παραμικρό για το θέμα υγείας.

    Και μετά την απόλυση αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εργασίας  και την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ κατέθεσε και αγωγή κατά της εταιρείας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι πρώτα θέμα αρχής και αξιοπιστίας. Η Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει προσλήψεις μόνιμου και εποχιακού προσωπικού και μπορεί άνετα να καλύψει και μία ακόμα.

    Μυστικά του deal Chipita-Νίκας

    illustrate the wise man Το ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος περίμενε με αγωνία την οριστικοποίηση του deal  δεν κρύβεται από τη χαρά που εξέφρασε για την κατάληξη του. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε γενναίο κούρεμα άνω των 20 εκατ. ευρώ. Πόσο ακριβώς δεν μάθαμε γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ζήτησε διευκρινίσεις στην γενική ανακοίνωση της εταιρείας Νίκας. Η Νίκας είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οφείλει να ενημερώνει σωστά.  Εκτός από το κούρεμα η Chipita θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με 2/3 ίδια κεφάλαια και 1/3 τραπεζική χρηματοδότηση.

    Γκότσης στη  λίστα με τα ονόματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αθήνα 1997

    Και μια που είπαμε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είδαμε το όνομα του προέδρου της Χαράλαμπου Γκότση στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο καταλογίζει και ζητάει πίσω από 38 φυσικά πρόσωπα 12,5 εκατ. ευρώ για δαπάνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 1997 (το αποκάλυψε η εφημερίδα Documento). Θα μου πείτε από το 1997 τώρα το θυμήθηκαν; Στην Ελλάδα ζούμε είναι η απάντηση. Μάλιστα η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία σε νομοσχέδιο του Κοντονή είχαν συμφωνήσει να περάσει τροπολογία για το ακαταδίωκτο. Τελικώς όμως δεν πέρασε μετά από αντιδράσεις βουλευτών και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Να διευκρινίσουμε ότι το όνομα του κ. Γκότση αναφέρεται ως μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής που διαχειριζόταν και ενέκρινε τα κονδύλια και δεν ήταν αποδέκτης χρημάτων. Βέβαια θα πρέπει και ο ίδιος να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα λόγω της θέσης του. Ο κ. Γκότσης ήταν τότε σύμβουλος του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα (το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, τραγανό)…

    Εθνική Πανγαία και έλλειμμα πληροφόρησης

    Σε ότι αφορά το Χρηματιστήριο και την ενημέρωση που παρέχουν οι εταιρείες παραμένει ελλειμματική και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της οποίας πρόεδρος είναι ο Γκότσης δεν κάνει και πολλά. Η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε προ ημερών επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε ακίνητα. Τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν αγορές ακινήτων στην Ιταλία. Η εταιρεία δήλωσε ότι αγοράστηκαν από fund. Ποιό fund; Έλα ντε. Το κράτησε κρυφό η εταιρεία, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν το αντελήφθη…

    illustrate illustrate the wise man Νίκος Παππάς. Ο πολυ-υπουργός ψηφιακής πολιτικής και ενημέρωσης ή πολυεργαλείο, όπως τον αποκαλούν κάποιοι (όχι όμως τόσο αποτελεσματικό εργαλείο σαν τον ελβετικό σουγιά, αφού έχει πολλές ήττες στο παθητικό του) Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε χθες στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή του Τάκη Χατζή.

    Ουσιαστικά συμφώνησε με τον δημοσιογράφο στο ότι η αξιολόγηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν θα κλείσει μέσα στον Ιανουάριο, όπως άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να δηλώνουν.

    Ο Παππάς παραδέχτηκε ότι τα βασικά προβλήματα που συζητιούνται είναι η κάλυψη ενός «μικρού δημοσιονομικού κενού» για το 2018 και τα εργασιακά θέματα.

    Πλεονάσματα;

    Για τα πλεονάσματα, είπε ότι γενικά  υπάρχει μεγάλη συζήτηση διότι συνεχώς αναθεωρούνται. «Η Ελλάδα  πάει καλά γιατί ακριβώς ο δημοσιονομικός στόχος μέχρι το 2018 περιλαμβάνει μικρά πλεονάσματα. Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη  κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5%» (σ.σ. κατόρθωμα Γ. Στουρνάρα, ως υπουργός Οικονομικών), είπε ο υπουργός για να τεκμηριώσει την άποψή του, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ένα ακόμη αδιέξοδο.

    Σόιμπλε: «πολιτικός αντίπαλος»

    Ο Παππάς είπε ξεκάθαρα ότι είμαστε σε πεδίο πολιτική αντιπαράθεσης με τα συντηρητικά κέντρα της Ευρώπης ονοματίζοντας τη Γερμανία και τον Σόιμπλε, το οποίο χαρακτήρισε πολιτικό αντίπαλο.

    «Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ανακοίνωση της 13ης σύνταξης και της αναστολής του μέτρου περί κατάργησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά, μόνο μια χώρα αντέδρασε. Κι αυτό παρά το ότι,  το πρόγραμμα υπεραποδίδει», επεσήμανε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι είμαστε καλύτερα σήμερα από πέρυσι όταν κάποιοι με ένα νεύμα καθόριζαν τις αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ