• Άρθρα

    Aνακουφισμένοι οι υπέρμαχοι του Brexit από το ολλανδικό δημοψήφισμα – Kαι τώρα τι;

    • Contributor


    Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο έναντι αυτών που ψήφισαν υπέρ. Το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις Βρυξέλλες και να ενισχύσει όσους Βρετανούς κάνουν εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Ολλανδίας ξεπέρασε το 30% που απαιτείται για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμά του.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος είχε ταχθεί την τελευταία στιγμή επιφυλακτικά υπέρ της συμφωνίας, παραδέχθηκε πως η Ολλανδία δεν θα μπορέσει να επικυρώσει αυτομάτως την εμπορική συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για πολύμηνες, δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για μια νέα συμφωνία.

    Συνολικά, το 61% των Ολλανδών ψηφοφόρων τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, ενώ υπέρ ψήφισε μόνο το 38%.

    brexit UK Infographic

    Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα αναμενόταν εξ αρχής να είναι χαμηλή, ωστόσο η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα απέτρεψε ακόμα περισσότερους Ολλανδούς από το να συμμετάσχουν. Πολλοί επέλεξαν τη «στρατηγική αποχή», σε μια προσπάθεια η συμμετοχή να είναι χαμηλότερη του ορίου του 30% που καθιστά τη διαδικασία έγκυρη.

    Οι πιθανές επιπτώσεις από την ολλανδική ψήφο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας παρακολουθούνται στενά. Για τους υπέρμαχους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα αποτελέσει ένα μάθημα για την αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η συμμετοχή κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος.

    Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του Brexit θα ανακουφιστούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο πήρε ευρύτερη διάσταση και δεν αφορούσε μόνο τη 2.135 σελίδων εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά άγγιξε και τις σχέσεις της Ολλανδίας τόσο με τις Βρυξέλλες, όσο και με τη Μόσχα.

    Η ψηφοφορία διενεργήθηκε αφότου ομάδα δημοσιογράφων σε ιστοσελίδα αναρχικών, που ονομάζεται GeenStijl, επιχείρησε να εξασφαλίσει τις 300.000 υπογραφές που απαιτούνταν προκειμένου να ζητηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πέρυσι το καλοκαίρι.

    Αρχικά, η ολλανδική κυβέρνηση αγνόησε την προοπτική του δημοψηφίσματος, εν μέρει ελπίζοντας πως έτσι η συμμετοχή δεν θα άγγιζε το απαιτούμενο όριο του 30%, αλλά και για να αποστασιοποιηθεί στην περίπτωση ήττας.

    Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, πριν το δημοψήφισμα, υπουργοί, περιλαμβανομένου και του κ. Rutte, εκφράστηκαν ανοικτά υπέρ της συμφωνίας.

    Γράφει ο Duncan Robinson

    Powered by:

    iolcus - logo

    IOLCUS Investments ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησία. Γνώση Αγορών . Προστασία Περιουσίας 



    ΣΧΟΛΙΑ