• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Πού θα σταματήσει η πτώση του ευρώ;

    • Βασίλης Τσαπρούνης, Director - Head of Greece TopFX
    Βασίλης Τσαπρούνης, Director - Head of Greece

    Βασίλης Τσαπρούνης, Director – Head of Greece


    Το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται κάτω από έντονες πιέσεις βρισκόμενο στα επίπεδα του 0,95 , στις χαμηλότερες τιμές  από τον Ιούνιο του 2002 .

    Ένα από τα βασικότερα νομίσματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων αρκετών κεντρικών τραπεζών βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση .

    Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει δημιουργηθεί και αρκετά σημαντικά δεδομένα βαραίνουν το ενιαίο νόμισμα.

    Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις , η ενεργειακή κρίση που πλήττει την ευρωζώνη , η διαφορετική ρητορική και οι  μέχρι στιγμής ενέργειες των δύο βασικών κεντρικών τραπεζών FED και ECB , είναι οι βασικές αιτίες  που λειτουργούν ως βαρίδι για το ευρώ .

    Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία απόκλιση στα βασικά επιτόκια μεταξύ Fed και Εcb , οι οποίες στη προσπάθεια καταπολέμησης των πληθωριστικών πιέσεων έχουν προβεί σε συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων , οι οποίες και αναμένεται να συνεχιστούν .

    Υπάρχουν όμως σημαντικές πιθανότητες στην εξέλιξη των αυξήσεων αυτών και καθώς αυτές θα βαδίζουν προς την κορύφωση τους το χάσμα να μικρύνει, κάτι που θα επαναφέρει κάποιες ισορροπίες και θα ευνοήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα .

    Σε ένα περιβάλλον με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις , καθώς το μέτωπο στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτό και οι ελπίδες αποκλιμάκωσης είναι περιορισμένες, το Αμερικανικό νόμισμα ως παραδοσιακά ένα νόμισμα καταφύγιο  έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

    Ο χρηματιστηριακός δείκτης βαρόμετρο S&P βρίσκεται στο επίπεδα των 3600 μονάδων έχοντας  απωλέσει πάνω από 1300 μονάδες από τα υψηλά των 4800 που βρισκόταν στις αρχές του έτους.

    Παρόλο που είναι δεδομένο ότι η αύξηση του κόστους χρήματος και οι αυξημένες τιμές ενέργειας  έχουν περιορίσει την αναπτυξιακή πορεία στις βασικές οικονομίες , δεν περιμένουμε ότι η πτώση των αγορών θα λάβει δραματικές διαστάσεις  πέρα από μία σημαντική διόρθωση η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30-35% από τα υψηλά, σημαντικό μέρος της οποίας είμαστε ήδη θεατές.

    Οπότε μία αναμενόμενη σταθεροποίηση των χρηματιστηριακών αγορών αναμένετε να  στηρίξει  την ανοδική αντίδραση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία ευρώ-δολάριο  συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα καθοδικό κανάλι που έχει ξεκινήσει από το επίπεδο του 1,22 τον Μάιο του 2021 , το οποίο διακρίνεται από αντιδράσεις όταν το ζεύγος σημειώνει νέα  χαμηλά στην εξέλιξη  αυτού του καναλιού.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά της υψηλής κερδοσκοπίας  είναι η τροφοδότηση των αγορών με καινούργια αρνητικά δεδομένα προκειμένου να πιέσουν τις τιμές και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να κλείσουν υπάρχουσες θέσεις οι οποίες προϋπήρχαν σε πολύ καλύτερα επίπεδα.

    Αρκετά σενάρια έχουν κυκλοφορήσει κάποια από τα οποία περιλαμβάνουν σημαντική δόση συνωμοσιολογίας.

    Κάποια από αυτά αναφέρουν ότι υπήρξε σχέδιο το οποίο αποβλέπει στην αποδυνάμωση, ίσως και στην διάλυση της ευρωζώνης, καθώς από κάποιους συγκεκριμένους κύκλους δεν είναι επιθυμητό  η ύπαρξη  πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης ο οποίος είναι ικανός να υποσκελίσει το Αμερικανικό νόμισμα ως βασικό μέσο συναλλαγών και ως βασικό  συναλλαγματικό αποθεματικό.

    Θεωρώ  ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πράγματι ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να πληγεί η ευρωζώνη ριζικά και να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη και το μέλλον του Ευρωπαϊκού οράματος.

    Το αν η κρίση αυτή είναι σχεδιασμένη ή όχι είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ερώτημα και χρήζει διαφορετικής συζήτησης πολύ μακριά από την απλή σκέψη.

    Σε γενικές γραμμές αυτή τη στιγμή η αγορά είναι τροφοδοτούμενη με ένα σύνολο αρνητικών δεδομένων τα οποία βαραίνουν το ευρώ και σε  όποιο σημαντικό βαθμό αρχίζουν ήδη να ”χωνεύονται ”.

    Εάν απομακρυνθούμε λοιπόν από τα διάφορα ολοκληρωτικά καταστροφικά σενάρια, πιστεύω ότι η κρίση που διανύουμε έχει ένα κοντινό ορίζοντα λήξης με συνέπεια το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα θα αποφύγει την κατάρρευση , θα συνεχίσει να είναι ένα από τα βασικά μέσα συναλλαγών αλλά και μέρος των αποθεματικών διαφόρων κεντρικών τραπεζών και η επαναφορά σε τιμές πάνω από το 1/1 είναι απλά θέμα χρόνου.

    Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τον κίνδυνο και την πιθανότητα η αγορά να χτυπήσει σημαντικές εντολές σταματήματος ζημιάς (stop loss orders), καθώς υπάρχουν ήδη μεγάλες  τοποθετήσεις υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος από κερδοσκοπικά  κεφάλαια με μεγάλη μόχλευση και όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, αρκετές φορές οι αγορές πριν την αλλαγή κατεύθυνσης σημειώνουν έντονες προσωρινές και βίαιες πτώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από το κλείσιμο θέσεων λογαριασμών με υψηλή μόχλευση.

    Το ερώτημα που είναι ο  πάτος όπως είναι κατανοητό είναι δύσκολο να απαντηθεί αλλά θα ρίσκαρα την εκτίμηση ότι δεν είναι πολύ μακριά.

     

    Βασίλης Τσαπρούνης

    Director – Head of Greece TopFX Ltd

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του άρθρου, προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ