• Άρθρα

    Άρθρο – παρέμβαση: Εμβολιασμός, η μεγάλη ευθύνη του επιχειρηματικού κόσμου

    εμβόλιο - τρίτη δόση


    Η κατάσταση με την πανδημία είναι οριακή. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και η επιθετικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» δείχνει ικανή να οδηγήσει τα πράγματα εκτός ελέγχου.

    Ο κίνδυνος να ξανακλείσει η οικονομία φαντάζει πιθανός.

    Ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν μονότονα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, προκειμένου να χτισθεί το περίφημο «τείχος ανοσίας» που θα μας απαλλάξει μια και καλή από τον «αόρατο και ύπουλο εχθρό». «Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε», διαμήνυσε πρόσφατα σε δραματικούς τόνους γνωστός λοιμωξιολόγος.

    Ήδη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε δραστικά μέτρα, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Και όπως φαίνεται έπεται και συνέχεια, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη.

    Παρ’ όλα τα «καμπανάκια», λίγοι ωστόσο δείχνουν να έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Οι περισσότεροι συνεχίζουν κανονικά σαν να μην συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Λες και ξέχασαν τις ανατροπές που επήλθαν στη ζωή τους από τον πολύμηνο εγκλεισμό.

    Δυστυχώς ανάμεσα τους, βρίσκεται και η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με μια αμηχανία.

    Με ελάχιστες εξαιρέσεις που (π.χ. Cosmos Aluminium, Θεοχαράκης) και πιο πρόσφατα της Creta Farms που ανέλαβαν δυναμικές πρωτοβουλίες για να πείσουν τους υπαλλήλους τους να κλείσουν ραντεβού (χρηματικά bonus, αυστηρά μέτρα), οι περισσότερες εταιρείες φαίνεται να επιλέγουν την απραξία.

    Προτιμούν να κρατούν ουδέτερη στάση, αναμένοντας ή και προσδοκώντας σε νέες κυβερνητικές αποφάσεις.

    Προκαλεί εντύπωση πως καμία οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο δεν είχε αναληφθεί μέχρι πολύ πρόσφατα. Λες και δεν ξέρουν τι μπορεί να σημάνει για την επιβίωσή τους ένα τέταρτο lockdown.

    Μόλις χθες, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) ανακοίνωσε ευρείας έκτασης επικοινωνιακή πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κύριο μήνυμα «Εμβολιαστείτε Τώρα».

    Με ένα αρκετά ξεκάθαρο και επιθετικό μήνυμα: «Αν δεν κάνεις το εμβόλιο, θα πάρεις στο λαιμό σου και άλλους. Και στη δουλειά και στην υγεία. Εμβολιάσου Τώρα».

    Σίγουρα πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις. Πολλοί μπορεί να φοβούνται και την στοχοποίηση από τους «αρνητές». Οι οποίοι χθες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, διαδηλώνοντας στην Πλατεία Συντάγματος.

    Είναι ενδεικτικό πως μεγάλη πολυεθνική αποφάσισε –στην παρούσα φάση- να μην προβάλλει στην Ελλάδα παγκόσμια διαφημιστικό μήνυμα, μέσω του οποίου τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού.

    Ωστόσο δεν μπορεί οι επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας να μένουν αμέτοχες. Οφείλουν να πάρουν θέση και μάλιστα ξεκάθαρη. Και να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για την θωράκιση της δημόσιας υγείας. Ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.

    Ο εμβολιασμός είναι το μόνο «όπλο» μας ενάντια στον κορονοϊό, για να ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή μας. Είναι η στιγμή να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαζικό εμβολιασμό εξετάζει η Creta Farms – Στόχος να γίνει η πρώτη Covid free εταιρεία

    Bonus και εμβολιασμός: Τι στάση τηρούν οι εταιρείες – Το «αγκάθι» του κόστους

    Γ. Καντώνιας (Cosmos Aluminium) στο mononews: «Γιατί δώσαμε έξτρα bonus εμβολιασμού 500 ευρώ»



    ΣΧΟΛΙΑ