• ΑΓΟΡΕΣ

    Mytilineos: «Ανεβάζουν» τον πήχη οι αναλυτές μετά το deal με τη ΔΕΗ

    Οι αναλυτές Νέστορας Κάτσιος Optima Bank (πάνω), Ιωάννης Μασβουλιάς της Morgan Stanley και Νίκος Αθανασούλιας της Eurobank Equities (κάτω), σχολιάζουν τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Mytillineos, του Ευάγγελου Μυτιληναίου (δεξιά), με την ΔΕΗ

    Οι αναλυτές Νέστορας Κάτσιος Optima Bank (πάνω), Ιωάννης Μασβουλιάς της Morgan Stanley και Νίκος Αθανασούλιας της Eurobank Equities (κάτω), σχολιάζουν τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Mytillineos, του Ευάγγελου Μυτιληναίου (δεξιά), με την ΔΕΗ


    Καταλύτη για αυξημένες τιμές στόχους για τον όμιλο της Mytilineos αποτελεί η στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, την Optima Bank και την Eurobank Equities.

    H Morgan Stanley και ο Ioannis Masvoulas προχώρησαν σε αύξηση της τιμής στόχου στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ προηγουμένως για τη Mytilineos, διατηρώντας τη σύσταση overweight, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ.

    «Η σημαντική προσαύξηση αξίας στη συμφωνία της Mytilineos επικυρώνει τη στρατηγική της για ανάπτυξη και αυξάνει τη συνεισφορά της Μ Ανανεώσιμες σε EBITDA σε σχεδόν στο 40% του ομίλου έως το 2025.

    Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αναβαθμίζουμε την τιμή στόχο στα €46 (από €43) και επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση overweight. O όμιλος Mytilineos και η ΔΕΗ (δεν καλύπτεται) ανακοίνωσαν συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας για ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων έως 2 GW.

    Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε έως και €2 δισ. (δηλαδή €1 εκατ./MW) και αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

    Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 90 ηλιακά έργα που ανήκουν στη Mytilineos στην Ιταλία (503 MW), στη Ρουμανία (516 MW), στη Βουλγαρία (500 MW) και στην Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης.

    Η Mytilineos θα αναλάβει την ανάπτυξη και την κατασκευή αυτών των έργων, τα οποία στη συνέχεια θα εξαγοραστούν από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους. Από την προοπτική της ΔΕΗ, η συμφωνία συνάδει με τον στόχο της να φτάσει τα 8,9 GW εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ έως το 2026», εξηγεί ο Masvoulias.

    Η Optima Bank και ο επικεφαλής ανάλυσης Νέστορας Κάτσιος εξακολουθούν να βλέπουν ισχυρή αξία για τον όμιλο της Mytilineos και αυξάνουν την τιμή στόχο στα 49 ευρώ από τα 47 ευρώ προηγουμένως με σύσταση αγοράς, μετά και την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ.

    «Ο μέσος πολλαπλασιαστής στόχος EV/EBITDA για τα έτη 2024-2025 στις 7,5 φορές αποδίδει δίκαιη αξία 49,3 ευρώ ανά μετοχή. Το υπόδειγμα προεξόφλησης ταμειακών ροών αποδίδει δίκαιη αξία 48,7 ευρώ ανά μετοχή.

    Η τιμή στόχος τοποθετείται στα 49 ευρώ (από 47 ευρώ προηγουμένως) και 38,7% περιθώριο ανόδου, συνεπώς επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή αγοράς (Buy), εξηγεί ο Κάτσιος.

    «Η δραστηριότητα των ΑΠΕ συνεχίζει να εκπλήσσει και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ επιταχύνεται περαιτέρω και μετά από ένα εκπληκτικά ισχυρό 2022 και ένα ισχυρότερο 2023, η Mytilineos συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αξιοποιώντας τις ενεργειακές τάσεις μέσω της πλατφόρμας εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία κατέχει ένα παγκόσμιο pipeline ΑΠΕ 14GW περίπου, εκ των οποίων τα 6,5GW είναι ώριμα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ και η Mytilineos ανακοίνωσαν από κοινού τη στρατηγική τους συνεργασία για την ανάπτυξη ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων ισχύος έως 2GW. Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε έως και 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

    Με τη συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής της M Renewables, μέσω της οποίας χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, η συνεχής ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Mytilineos επιταχύνει την εκτέλεση του προγράμματος Asset Rotation, επισπεύδοντας την εκτέλεση των έργων του διεθνούς χαρτοφυλακίου της.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η συμφωνηθείσα τιμολόγηση του 1 εκατ. ευρώ ανά MW προσφέρει γερά περιθώρια κέρδους 25% – 30% (με συντηρητική παραδοχή για κόστος κατασκευής 0,7 εκατ. ευρώ ανά MW), δημιουργώντας σημαντική αξία για τα επόμενα τρία χρόνια», υπογραμμίζει ο Κάτσιος.

    «Σε άλλα θετικά νέα, το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου απαγόρευσε την παράδοση νέων ρωσικών μετάλλων από τις 13 Απριλίου και μετά, προκαλώντας αύξηση των τιμών του αλουμινίου κατά 9,4%, τη μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987.

    Κατά την άποψή μας, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές του αλουμινίου (έναντι των οποίων η Mytilineos είναι σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένη για τους επόμενους 18-20 μήνες), η απαγόρευση αυτή θα μπορούσε να διαταράξει την προμήθεια αλουμινίου για την Ευρώπη και κατά συνέπεια να οδηγήσει τα ασφάλιστρα σε υψηλότερα επίπεδα.

    Αν και εντοπίζουμε έναν ανοδικό καταλύτη στα μέταλλα, διατηρούμε συντηρητική στάση σε αυτό το σημείο, διατηρώντας τις προηγούμενες τμηματικές προβλέψεις μας σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες», καταλήγει ο επικεφαλής ανάλυσης.

    Τέλος, η Eurobank Equities και ο Νίκος Αθανασούλιας τοποθετούν τη μετοχή της Mytilineos στις κορυφαίες επιλογές τους με σύσταση αγορά και αύξηση της τιμής στόχου στα €48,40 από €45,20 πριν, με τον καταλύτη να είναι η νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ.

    «Εκτιμώντας τον αντίκτυπο της συμφωνίας με τη ΔΕΗ και την αλλαγή της δυναμικής σε όλους τους τομείς, αυξήσαμε το EBITDA για τα έτη 2024-2026 κατά 4% με 6%, προβλέποντας τώρα ανάπτυξη 13% για φέτος και 9% για το 2025.

    Ως εκ τούτου, αυξάνουμε το στόχο στα €48,4, επαναλαμβάνοντας την άποψή μας ότι η μετοχή της Mytilineos είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελλάδα.

    Η τιμή στόχος τοποθετεί τη μετοχή σε αποτίμηση 7,4 φορές τον fwd δείκτη EV/EBITDA ενός έτους, δηλαδή μικρό premium έναντι της μικτής ομάδας ομολόγων, το οποίο δικαιολογείται κατά τη γνώμη μας από το ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ του Ομίλου και την αυξανόμενη κλίση σε τομείς που δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές (ΑΠΕ 35% του EBITDA το 2026)», υποστηρίζει ο αναλυτής της Eurobank Equities.

    Η χρηματιστηριακή εξυμνεί τις παρελθούσες εντυπωσιακές επιδόσεις της Mytilineos, την απρόσβλητη από τους κινδύνους ανάπτυξή της και τους περισσότερους καταλύτες ανόδου που βρίσκονται μπροστά.

    «Τα τελευταία δύο χρόνια η Mytilineos έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν από το καθετοποιημένο μοντέλο.

    Μετά την εξαιρετική επίτευξη του φιλόδοξου στόχου EBITDA ύψους €1 δισ. για το 2023 (+23% σε ετήσια βάση), βλέπουμε ακόμη άφθονο περιθώριο ανάπτυξης, εκτιμώντας τώρα EBITDA ύψους €1,14 δισ. για φέτος (+13% σε ετήσια βάση) και τριετή ρυθμό αύξησης των EBITDA 10%, με κινητήρια δύναμη την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταθερή ανάπτυξη των μετάλλων.

    Επιπλέον, βλέπουμε τη συμφωνία με τη ΔΕΗ που δημιουργεί αξία ως τον πρώτο καταλύτη που θα οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα (λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση -3% φέτος), για να ακολουθήσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στις 25 Απριλίου (αναμένουμε αύξηση 9% στα EBITDA του α’ τριμήνου στα €246 εκατ.) και η Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 4 Ιουνίου, όπου η διοίκηση θα δώσει οδηγίες που πιθανότατα θα υποδεικνύουν ένα ακόμη έτος ρεκόρ», εξηγεί ο Αθανασούλιας.

    Η Mytilineos υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας για την ανάπτυξη και στη συνέχεια την πώληση στη ΔΕΗ ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών συστημάτων ισχύος 2GW στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία τα επόμενα 3 χρόνια έναντι €2 δισ.

    «Με τεκμαρτή αποτίμηση €1 εκατ. το MW, υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που αυξάνει την αξία της Mytilineos, καθώς εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στα υπό εξέταση έργα (άνω 30%), παρέχει βελτιωμένη ορατότητα σχετικά με την ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών της Μ Ανανεώσιμες έως το 2027 και, το σημαντικότερο, ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για περισσότερες παρόμοιες συμφωνίες, λαμβάνοντας υπόψη το χαρτοφυλάκιο των 11,8GW της Μυτιληναίος, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει την ορατότητα των ταμειακών ροών έως το 2030», εξηγεί ο Αθανασούλιας.

    «Αναμένουμε άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων για τον ολοκληρωμένο τομέα ενέργειας, προβλέποντας μια αύξηση της παραγωγής κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την υψηλότερη χρήση του νέου CCGT και τις εύκολες συγκρίσεις λόγω συντήρησης.

    Εν τω μεταξύ, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επωφελείται από τον τερματισμό των ρυθμιστικών παρεμβάσεων και ένα υψηλότερο μερίδιο αγοράς (περίπου 20%).

    Τέλος, αναμένουμε φυσικά μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου λόγω της επέκτασης της δυναμικότητας με χαμηλό περιθώριο κέρδους, αλλά αυτό θα υπεραντισταθμιστεί από την ισχυρή ανάπτυξη σε άλλους τομείς», καταλήγει ο Αθανασούλιας.

    Διαβάστε επίσης

    Optima Bank για Mytilineos: Αύξηση στην τιμή στόχο στα €49 και σύσταση αγοράς

    Eurobank Equities για Mytilineos: Η συμφωνία δίνει ανάπτυξη άνω του 10% – Κορυφαία επιλογή με αύξηση της τιμής στόχου στα €48,40

    ΔΕΗ – Μυτιληναίος: Oι αναλυτές θεωρούν win-win τη συμφωνία των €2 δισ. για τους δύο ομίλους



    ΣΧΟΛΙΑ