• Άρθρα

    Brexit: Αναγκαία η αναγνώριση στην Ελλάδα του νέου ονοματεπώνυμου μέσω deed poll

    • Γράφει η δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω Αναστασία Χρ. Μήλιου*
    Αναγκαία η αναγνώριση στην Ελλάδα του νέου ονοματεπώνυμου μέσω deed poll

    Αναστασία Χρ. Μήλιου


    Είναι γεγονός ότι το Brexit έχει φέρει αναστάτωση σε πολλούς τομείς της ζωής όχι μόνο των Βρετανών αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται εκεί. Μεταξύ αυτών και των Ελλήνων που η ανεργία και η οικονομική κρίση ώθησε τα τελευταία χρόνια να μετακομίσουν στη Βρετανία για μια αξιοπρεπή θέση εργασίας.

    Αρκετοί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν το ονοματεπώνυμο τους με την απλή διαδικασία του deed poll, υιοθετώντας ένα πιο εύκολο, εύηχο και απλό σε προφορά ονοματεπώνυμο. Η βασική αλλαγή έγινε στα επώνυμα που στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο, βάσει του νόμου, να αλλάξουν.

    Αντίθετα στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με μια απλή μονομερή δήλωση που υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και από έναν ακόμα μάρτυρα. Με τη μονομερή αυτή δήλωση μπορεί να αλλάξει αυτομάτως ακόμα και το βρετανικό διαβατήριο.

    Για τους Έλληνες που έχουν και τις δύο ιθαγένειες και άρα δύο διαβατήρια τα πράγματα πριν από το Brexit ήταν απλά. Χρησιμοποιούσαν το βρετανικό διαβατήριο για όλες τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός Βρετανίας και το ελληνικό διαβατήριο το είχαν παρατημένο και ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι με το ελληνικό όνομα.

    Μετά το Brexit η ανανέωση του βρετανικού διαβατηρίου για τον Έλληνα που έχει διπλή ιθαγένεια προϋποθέτει ότι το όνομα του και στο ελληνικό διαβατήριο είναι το ίδιο, αλλιώς δημιουργούνται επιπλοκές στην έκδοση του νέου βρετανικού διαβατηρίου και στην εν συνεχεία χρήση του αφού αναγράφεται σε αυτό και το ελληνικό διαφορετικό όνομα.

    Για δε αυτούς που δεν είχαν μέχρι τώρα βρετανικό διαβατήριο, ακόμα και αν έχουν αλλάξει τα στοιχεία τους με το deed poll το νέο βρετανικό διαβατήριο θα εκδοθεί με τα ελληνικά ονόματα οπότε πάλι υπάρχει δυσχέρεια στην χρήση του καθώς όλα τα στοιχεία σε τράπεζες, πιστοποιητικά, διπλώματα οδήγησης κ.τ.λ. θα είναι με τα στοιχεία του deed poll, αλλά το διαβατήριο με τα ελληνικά στοιχεία.

    Τι γίνεται επομένως σε αυτή την περίπτωση;

    Το deed poll είναι μια διοικητική πράξη που είναι νόμιμη και έχει ισχύ σε όλες τις χώρες.

    Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναγνωρισθεί η ισχύ της στην Ελλάδα και να επέλθουν και στα ελληνικά έγγραφα, πιστοποιητικό γέννησης και ταυτότητα αυτά που ισχύουν στα βρετανικά.

    Απαιτείται αίτηση ενώπιον του Ελληνικού Δικαστηρίου, με την οποία αιτούμαστε να αλλάξει το ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα και αυτή η αλλαγή να καταχωρηθεί στις δημόσιες εκείνες υπηρεσίες που θα επιτρέψουν την αλλαγή του ονόματος και στο ελληνικό διαβατήριο μας, ώστε να επέλθει πλήρη ταυτοπροσωπία μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού ονόματος.

    Οι υποθέσεις αυτές δικάζονται σε λίγους μήνες από την κατάθεση της αίτησης και η έκδοση της απόφασης δεν αργεί πολύ. Ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής είναι 8 μήνες περίπου.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΧΡ.  ΜΗΛΙΟΥ

    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή

    Τηλ. 6945-028153, 213-0338950

    e-mail: [email protected][email protected]

    www.legalaction.gr, fb: Αναστασία Μήλιου



    ΣΧΟΛΙΑ