• Άρθρα

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει σε τράπεζες και Βιοχάλκο

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Το σχόλιο τεχνικής ανάλυσης του επικεφαλής της Vitalfinance, Γιάννη Γιαπράκη, με το κλείσιμο της 18-02-22.

    Γενικός Δείκτης

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) παραμένει ανοδική.

    Αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 938 μονάδων (κλείσιμο).

    Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας έφερε μια συνεδρίαση αναμονής και ανάπαυλας της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αφού ο ΓΔ βρήκε στήριξη στο επίπεδο των 950 μονάδων.

    Η έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών είναι ένδειξη ότι ο ΓΔ προσεγγίζει ή έχει ήδη φτάσει σε κορυφή χωρίς όμως να υπάρχει σηματοδότηση ότι η ανοδική κίνηση των προηγούμενων εβδομάδων έχει οριστικά ολοκληρωθεί.

    Εκτίμηση του βαθμού της διόρθωσης.

    Η διόρθωση έφερε την τιμή του ΓΔ να επιτυγχάνει τον καθοδικό στόχο στις 952 μονάδες και να γυρίζει στη συνέχεια ψηλότερα.

    Προς το παρόν η διόρθωση παραμένει πολύ μικρού βαθμού και αφορά σε διορθωτική κίνηση του ανοδικού σκέλους Α (μπλε χρώμα) αφού δεν πλησίασε τον πρώτο καθοδικό στόχο του επόμενου βαθμού [διόρθωση μικρού βαθμού του ανοδικού σκέλους Β (μωβ χρώμα)].

    Επισημαίνεται ότι μέχρι να επιβεβαιωθεί, με διάσπαση των 932 μονάδων, η εξέλιξη διόρθωσης μεγαλύτερου βαθμού της τρέχουσας, τυπικά δεν έχει ακυρωθεί ο ανοδικός στις 987 μονάδες.

    Δείκτης τραπεζών

     

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) παραμένει ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική, με διάσπαση των 693 μονάδων (κλείσιμο).

    Όπως για το ΓΔ έτσι και για το ΔΤΡ η τελευταία ημέρα της εβδομάδας έφερε μια συνεδρίαση αναμονής και ανάπαυλας της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και άρχισε από την αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης στις 740 μονάδες.

    Διατηρείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική προοπτική όμως η μεγάλη ανοδική επέκταση του κλαδικού δείκτη και η έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών καθιστά την εμφάνιση μεσοπρόθεσμης διορθωτικής κίνησης επικείμενη.

    Viohalco (ΒΙΟ)

     

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) παραμένει καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική, με υπέρβαση των 4,95€ (κλείσιμο).

    Κινήθηκε καθοδικά η μετοχή και πέτυχε την διάσπαση των στηρίξεων (SMA και ανερχόμενη Α) διατηρώντας οριακά μόνο τον SMA200.

    Απαιτείται άμεση υπέρβαση του SMA50 για να δημιουργηθούν συνθήκες ανοδικής επιστροφής διαφορετικά η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

    Alpha Bank (ΑΛΦΑ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική, με διάσπαση των 1,33€ (κλείσιμο).

    Παρά τη διορθωτική συνεδρίαση η μετοχή δεν έχει ακόμη χάσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική της προοπτική αφού διατηρήθηκε υψηλότερα από την στήριξη στα 1,35€.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή της μετοχής έχει επεκταθεί αρκετά ανοδικά είναι πιθανή η συνέχιση της διορθωτικής κίνησης χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι μοναδική επιλογή.

    DAX

    Δοκιμάζεται ξανά η διπλή στήριξη στις 14973-15100 μονάδες αφού ο δείκτης προσπάθησε  την υπέρβαση των SMA50 και SMA200 χωρίς επιτυχία.

    Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι καθοδική και γίνεται ανοδική με υπέρβαση των 15490 μονάδων ενώ η τεχνική εικόνα αλλάζει μόνο με την υπέρβαση του SMA50 και του SMA200.

    WTI

     

    Η τιμή του αργού πέτυχε και τον δεύτερο ανοδικό στόχο στα 95,50$ και στη συνέχεια εκδηλώθηκε μια προς το παρόν τοπικού χαρακτήρα διόρθωση.

    Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο σκέλος της ανόδου (5ο κύμα) η υπόψη διόρθωση είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια διόρθωση μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ