• Άρθρα

    Αλλαγή τάσης ή ωραιοποίηση;

    • του Λουκά Β. Παπαϊωάννου, Fast Finance ΑΕΠΕΥ
    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος

    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος


    Φυσιολογική κρίνεται η σημερινή διορθωτική κίνηση της Ελληνικής αγοράς, μετά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων ημερών. Η προσέγγιση σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων  και το  άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου αλλά και τα βραχυχρόνια υψηλά κέρδη, βοηθούν στην μερική αποκόμιση κερδών.

    Η Ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε κομβικό σημείο μακροπρόθεσμης αλλαγής τάσης, αν στο κλείσιμο της εβδομάδας αποδειχθεί έγκυρη η επιτευχθείσα διάσπαση του ΚΜΟ (expo) 200 ημερών (ΓΔ 668,70 FTSE 1616,39), η οποία λειτουργεί πλέον και σας σημαντική στήριξη. Αντίστοιχα οι επόμενες  στηρίξεις της αγοράς εντοπίζονται στους ΚΜΟ (expo) των  25 ημερών (ΓΔ 642,39 FTSE 1520,71).

    Ο τραπεζικός κλάδος (ΔΤΡ) παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, οδηγεί πλέον την ανοδική αντίδραση της αγοράς, με τον  επόμενο στόχο του να τίθεται στις 390 μονάδες. Προϋπόθεση αποτελεί  η διάσπαση της σημαντική αντίστασης των 370 μονάδων. Τεχνικά ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ προσέγγισαν τον ΚΜΟ expo 200 ημερών , ενώ η ΑΛΦΑ απέχει ακόμα 16%. Η ΠΕΙΡ λόγω και της επικείμενης κρατικοποίησης της πλησιάζει τον ΚΜΟexpo 50 ημερών και απέχει σημαντικά από τον 200ρη ΚΜΟ. Επισημαίνουμε ότι μόνο έγκυρη διάσπαση των σημαντικών ανωτέρω αντιστάσεων, θα αυξήσεις τις προσδοκίες για συνέχιση του ράλι των τραπεζών. Τυχόν υποχώρηση των τιμών στις πρώτες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, μπορεί να εκληφθεί από βραχυπρόθεσμους επενδυτές με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σαν ευκαιρία επανατοποθέτησης, αρκεί να ενεργοποιήσουν τεχνικές stop loss για αυτοπροστασία τους, συμβουλευόμενοι πάντα τους επενδυτικούς τους συμβούλους.

    Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να ενθουσιάζει και να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρνητικές αποδόσεις που εμφανίστηκαν (έστω και για λίγο)  για 1η φορά στην 5-ετή έκδοση. Το  παράδοξο, το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, δεν προβληματίζει κανένα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων ελέω των επεκτατικών πολιτικών της ΕΚΤ…

    Η προσπάθεια αλλαγή τάσης, που διαφαίνεται στην Ελληνική αγορά βασίζεται περισσότερο στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τον περιορισμό της πανδημίας και  επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται (κάποια στιγμή), παρά στην σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής οικονομίας..

    Παρόλα αυτά οι προσδοκίες ήταν ανέκαθεν αυτές που οδηγούσαν τις χρηματαγορές και όσο αυτές παραμένουν θετικές δίνουν και την κατεύθυνση στην τάση. Αν σε αυτό συνηγορούν και τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς, ακολουθούμε την τάση με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, αφού η μεταβλητότητα των αγορών θα συνεχίσει να είναι αυξημένη. Για μεγαλύτερη ασφάλεια προσπαθούμε να τοποθετηθούμε κοντά στις πρόσφατες τεχνικές διασπάσεις-στηρίξεις εταιριών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών, που θα μας επιτρέψουν την ταχεία έξοδο μας αν κριθεί απαραίτητο..

    Υπενθυμίζουμε ότι Νοέμβριος αποτελεί μήνα κλεισίματος βιβλίων των ξένων Θεσμικών επενδυτών, συνεπώς έχουν κάθε λόγω να επιθυμούν καλύτερες αποδόσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερα bonus, διευκολύνοντας την ωραιοποίηση των αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά μας..

    Συνεπώς το ερώτημα αν η αγορά μας αλλάζει τάση ή απλώς ωραιοποιείται, κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, θα περιμένει λίγο ακόμα για να απαντηθεί..

    ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance



    ΣΧΟΛΙΑ