• Οικονομία

    Citigroup: Μην περιμένει πολλά η Ελλάδα για το χρέος!

    • NewsRoom
    Citi


    Tη γερμανική αντίθεση στον “αυτόματο” μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με το ΑΕΠ, αναφέρει η Citigroup σε νέο σημείωμα προς τους πελάτες της. Όπως υπογραμμίζει, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θα καθορίσει τους όρους της χώρας σε οποιοδήποτε μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

    Παρόλο που οι Ευρωπαίοι πιστωτές συζητούν αυτήν τη στιγμή ένα μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την ανάπτυξη, αν και είναι βέβαιες οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους αν η αύξηση του ΑΕΠ πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο,  η Γερμανία είναι διατεθειμένη στο Eurogroup της Παρασκευής να υποστηρίξει τον μηχανισμό αυτό μόνο υπό όρους, τονίζει η Citi. Ο όρος δεν είναι άλλος από το να εφαρμόζει η Ελλάδα  αυστηρά τους στόχους μετά το πρόγραμμα.

    Η Γερμανία αναμένεται να υποστηρίξει τον αυτοματισμό μόνο του μέρους της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την επιστροφή των κερδών ANFA στην Ελλάδα, αλλά δεν θα αναμένεται να υποστηρίξει άλλα αυτόματα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

    Όπως σχολιάζει η Citigroup, η ελάφρυνση του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο debate γύρω από την Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

    Εξακολουθεί να εκτιμά ωστόσο πως η όποια ελάφρυνση έρθει θα έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, με λίγες συνέπειες στην μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

    Σημειώνει ωστόσο πως ακόμα και αυτό θα ήταν ένα θετικό μήνυμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλοία Ελλήνων εφοπλιστών κινδυνεύουν να καταστραφούν από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοιχεία σοκ του ΟΟΣΑ – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε αυξήσεις φόρων και εισφορών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιούνκερ: Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι η Ελλάδα θα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ