• Πολιτική

    Χρήστος Ταραντίλης: Πώς φτάσαμε στην παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    • Νένα Σώκου
    Χρήστος Ταραντίλης

    Χρήστος Ταραντίλης (ΑΠΕ)


    Πενήντα πέντε ημέρες διήρκεσε η θητεία του Χρήστου Ταραντίλη στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ίσως η πιο σύντομη θητεία στο πόστο αυτό.

    Χθες με μια λιτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό έκλεισε τον κύκλο αυτό, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους: «Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα» ανέφερε.

    Από τις 4 Ιανουαρίου που στάθηκε για πρώτη φορά στο podium του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών φάνηκε ότι δεν ήταν σαν τον προκάτοχό του.

    Κατά την σύντομη άσκηση των καθηκόντων του, θέλησε να δώσει ένα νέο ύφος στην επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου. Με παρουσία και λόγο σαφώς πιο ακαδημαϊκό, ο κ. Ταραντίλης φάνηκε ότι θέλει να απεμπλακεί από την άμεση σχέση με τα ΜΜΕ, αφήνοντας την αρμοδιότητα αυτή στον έτερο υφυπουργό παρά των πρωθυπουργώ, Θοδωρή Λιβάνιο.

    Ο ηπιότερος λόγος που επιχείρησε να καθιερώσει σε αυτό που συνήθως ονομάζουμε «πόλεμο ανακοινώσεων» μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έμοιαζε κάποιες φορές να μην αρκεί στην επιθετική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων.

    Αίσθηση στους δημοσιογραφικούς κύκλους είχε προκαλέσει η αντίδρασή του στην ερώτηση που είχε δεχθεί πρόσφατα για την υπόθεση Λιγνάδη.

    Έμοιασε απροετοίμαστος για την απάντηση, αν και το θέμα ήταν ήδη πολύ ψηλά στην επικαιρότητα, ενώ και το περιεχόμενο της απάντηση είχε αφήσει ακάλυπτη την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις από κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Και στην τελευταία ενημέρωση δεν ήταν ο κ. Ταραντίλης που ανέβηκε στο podium, αλλά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κάτι που χτύπησε καμπανάκια για την παραμονή του στο πόστο.

    Οι λόγοι που παρουσίασε ο κ. Ταραντίλης για την παραίτησή του δεν έγιναν πιστευτοί από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ερμήνευσε την κίνηση ως συνέπεια των χειρισμών στην υπόθεση Λιγνάδη.

    «Ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει, το απαιτεί η κοινή λογική» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του χθες το απόγευμα και συνεχίζει:

    «Αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, του αξίζουν συγχαρητήρια. Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν».

    Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Ταραντίλης επανήλθε με ανάρτηση στο Facebook: «Μένω πιστός στις αρχές της ΝΔ και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζοντας, άλλωστε, να υπηρετώ την παράταξη και τον πρόεδρο ως βουλευτής επικρατείας και να εργάζομαι για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα».

    Έκανε λόγο για αυθαίρετη ερμηνεία της ανακοίνωσης παραίτησης του εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία «επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί πολιτικά» και επανέλαβε ότι θέλησε να παραιτηθεί αποκλειστικά για οικογενειακούς λόγους.

    «Παρακαλώ όλους να σεβαστούν τους λόγους αυτούς» ανέφερε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθετε: «Είναι καλό κάποτε όλοι να αντιληφθούμε ότι η πολιτική δράση εξελίσσεται ταυτόχρονα και παράλληλα με την οικογενειακή μας ζωή. Και συχνά, οι δυσκολίες στο ένα πεδίο επηρεάζουν δυσμενώς το άλλο.

    Η διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων εναπόκειται στις επιλογές κάθε ατόμου, οι οποίες όμως οφείλουν να γίνονται σεβαστές απ’ τους υπολοίπους.

    Γιατί, διαφορετικά, η πολιτική μετατρέπεται σε ισοπεδωτικό εισβολέα στον ιδιωτικό χώρο κάθε πολίτη. Και αυτό δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό που έχουμε χρέος να οικοδομούμε ημέρα με την ημέρα».

    Χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα εκπληρώνει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ