• Πολιτική

    Χρήστος Σταϊκούρας: Δεν είναι asset του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία – Άγρια κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ή μηδενικό Φόρο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Απαντήσεις έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στα όσα ακούστηκαν από τους γενικούς εισηγητές της αντιπολίτευσης, και ειδικά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2021.

    Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς το πλήθος των στοιχείων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, καταρρίπτοντας τα αποκομμένα και αποσπασματικά  στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, του ενόχλησε την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να επιτίθεται προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, αμέσως μετά την τοποθέτησή του.

    Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε από το πλήθος των εγγράφων που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας πως έτσι «κακοποίησε τα στοιχεία». Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «θα ντρεπόταν αν ο ίδιος παραποιούσε έτσι τα στοιχεία».  Ρώτησε δε τον κ. Σταϊκούρα «πότε θα είστε επιτυχημένος όταν θα είστε 24ος, 21ος στις δαπάνες στην ΕΕ; Έχετε κακοποιήσει όλα τα στοιχεία για να δείξετε ότι τα πάτε καλά!  Δεν ξέρω πραγματικά αν έχετε κακοποιήσει περισσότερο τη θέση του υπουργού των οικονομικών ή του καθηγητή πανεπιστημίου. Γιατί θα ντρεπόμασταν και ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Χαρδούβελης και εγώ να φέρουμε στοιχεία παραπλανητικά στοιχεία. Πιο πολύ ως πανεπιστημιακός γιατί θα ντρεπόμουν να πάω στους φοιτητές μου και να με ρωτάνε γιατί τα είπατε αυτά και να μη ξέρω τι να απαντήσω», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον κ. Τσακαλώτο σε ανάλογο ύφος, καλώντας τον να ξαναδεί τα στοιχεία που κατέθεσε, αφού σε αντίθεση με τον κ. Τσακαλώτο, αυτός κατέθεσε ολόκληρες και επικαιροποιημένες μελέτες και όχι αποσπασματικά πίνακες όπως η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.  Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πανεπιστημιακή του θέση, προκαλώντας μάλιστα τον κ. Τσακαλώτο  να συγκρίνουν τις ετεροαναφορές στο έργο τους. 

    «Σέβομαι και εκτιμώ τους συναδέλφους και 12 χρόνια εδώ δεν έχω κάνει προσωπική αναφορά! Πότε θα αισθάνομαι επιτυχημένος: Όταν δεν θα είμαι ο υπουργός των Οικονομικών που θα έχει ανάπτυξη 2% η χώρα μου και η Ευρώπη 8%. Τότε θα ήμουν ο ορισμός του αποτυχημένου! Θα ήμουν Τσακαλώτος», απάντησε σε αντίστοιχο ύφος ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: « είμαι υπερήφανος για την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα και την εξέλιξή μου. Όποτε θέλετε μπορεί ο καθένας να δει τις ετεροαναφορές τις δικές μου και τις δικές σας και τότε να μιλήσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Σταϊκούρας είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η οικονομία δεν είναι το asset της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καθώς «πρέπει να δίνουμε όλη την εικόνα, μακριά από αερολογίες και ανεύθυνες πλειοδοσίες».

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε σκόπιμα να μην παρουσιάσει όλα τα στοιχεία.  Αναφορικά με την κριτική για τις δαπάνες στην υγεία, ανέφερε πως δόθηκαν και θα συνεχίσουν να δίνονται εκτός προϋπολογισμού στο υπουργείο Υγείας 783 εκατ.  ευρώ από το αποθεματικό . Δεσμεύθηκε μάλιστα πως το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειάζεται για να στηρίξει το ΕΣΥ, «Γι’ αυτό και φτιάξαμε το αποθεματικό το 2021», ανέφερε.

    Παράλληλα διέψευσε την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε πει πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν το σύνολο του μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. «Καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει δώσει το σύνολο των απολαβών στους εργαζομένους. Καταρρίπτεται το βασικό επιχειρήματα σας ‘δώστε πίσω το μισθό’, καμία χώρα δεν έχει καλύψει όλα τα εισοδήματα», ανέφερε.

    Όπως όμως πρόσθεσε η Ελλάδα κατάφερε να προστατέψει καλύτερα τους εργαζόμενους σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση σε ότι αφορά την προστασία των χαμηλόμισθων σε όλη την ΕΕ. «Θα έπρεπε να μας πείτε μπράβο που το κάνετε αν πιστεύατε σε αυτό, αλλά δεν πιστεύετε».

    Διαβάστε ακόμη:

    Σταϊκούρας: Σε πλήρη ιδεολογικοπολιτική σύγχυση ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει ούτε ένα νέο φόρο

    Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ: Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Ζαββό

    Προϋπολογισμός: Τα μισά που χάσαμε το 2020, θα πάρουμε πίσω το 2021 – Ποια κονδύλια αυξάνονται για την οικογένεια



    ΣΧΟΛΙΑ