• Οικονομία

    Προϋπολογισμός: Τα μισά που χάσαμε το 2020, θα πάρουμε πίσω το 2021 – Ποια κονδύλια αυξάνονται για την οικογένεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μόλις το 50% της ύφεσης που δημιουργείται φέτος θα καλυφθεί το 2021, σύμφωνα με την παραδοχή των συντακτών του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.

    Τα κυβερνητικά στελέχη, που ανέλυσαν χθες τον προϋπολογισμό είπαν ότι η αντίδραση της οικονομίας μετά το σοκ της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τύπου V. Η ανάκαμψη, για την οποία μιλούν με βεβαιότητα πια τα κυβερνητικά στελέχη, θα έρθει από το δεύτερο τρίμηνο.

    Στο πρώτο τρίμηνο οι απώλειες θα συνεχίσουν να είναι βαριές και μάλιστα μίλησαν για διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Η οποία θα έρχεται από το αρνητικό λόγω του lock down τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Οι επιπτώσεις θα είναι ορατές και στη συνέχεια, όσο χρειάζεται να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, αν και από lockdown σε lockdown, υπάρχει διαφορά. Στη πρώτη καραντίνα του περασμένου Μαρτίου, ο περιορισμός στην οικονομία ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, σε αυτό που βιώνουμε τώρα δεν έχει παγώσει εντελώς η οικονομική δραστηριότητα, είπαν τα κυβερνητικά στελέχη.

    Μάλιστα, τονίστηκε ότι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα από την κυβέρνηση τα οποία για φέτος πλησιάσουν τα 27 δισ. ευρώ και η οικονομία αφηνόταν στην τύχη της και χωρίς σχέδιο, η ύφεση θα άγγιζε το 17,5%. Με τα μέτρα που ελήφθησαν και αυτά που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται αν κι εφόσον χρειαστεί, θα καλυφθεί του χρόνου το 50% της ύφεσης που δημιουργήθηκε φέτος. Μάλιστα είπαν ότι υπάρχει πρόνοια για την οικονομία αν το lockdown συνεχιστεί και για τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

    Οι παρεμβάσεις για το 2020 έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 18 δις. είχαν ταμειακό κόστος και τα 16 δις. ευρώ είχαν δημοσιονομικό κόστος. Για το 2021 από τα 7,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να αιμοδοτήσει την αγορά και την οικονομία η κυβέρνηση, τα 7,3 δισ. ευρώ θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.

    Η κυβέρνηση στέκεται στην αύξηση των δαπανών για την υγεία την επόμενη χρονιά, όπου για τα νοσοκομεία το 2020 υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό 3,1 δισ. ευρώ και το κονδύλι αυτό την επόμενη χρονιά θα ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ. Μέσω του ΟΠΕΚΑ το 2020 είχαν εγγραφεί κονδύλια 3,6 δισ. ευρώ και λόγω της εφαρμογής του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ την επόμενη χρονιά θα εγγραφούν 4,2 δισ. ευρώ. Το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, στα 170 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το επίδομα γέννας, ενώ ταυτόχρονα δίδεται έμφαση στην εκπαίδευση μέσω νέων προσλήψεων εκπαιδευτικών.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Προϋπολογισμός: Μόλις… 4,8% ανάπτυξη για το 2021

    Σε… διασωλήνωση το ΑΕΠ που υποχωρεί το 2020 στα… 162,7 δισ. ευρώ – Με το καλημέρα το 2021, άλλα 7,5 δισ. μέτρα!

    Μεταξύ 10 – 12 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου το 2021 – Πάνω από 12 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια πλήρωσαν οι Έλληνες φέτος

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ