• Πολιτική

    Χρήστος Σταϊκούρας: Δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο με σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη

    Φόρος γονικής παροχής: Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση - Παραδείγματα 

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Η Ελλάδα θα εισπράξει τα προσεχή έτη, το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ποτέ από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δηλαδή συνολικά 72 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας , κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΤΧΣ.

    «Η κυβέρνηση εξασφαλίζει πόρους και δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, για όσο χρειαστεί, δίχως να καταλήξουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά με σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο ξέφωτο της ανάκαμψης και της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

    Όπως τόνισε σχετικά με τις διατάξεις του νπμοσχεδίου για την αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ, τον Ιούλιο του 2020, οι ηγέτες της Ένωσης έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και συμφώνησαν στη διάθεση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών, μέσω του Next Generation EU, με ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.  Παράλληλα, συμφώνησαν και σε ένα πακέτο 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2021-2027.

    O κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το πακέτο των 72 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάδα, το οποίο θα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά για να ανακάμψει ταχύτερα και με μεγαλύτερο δυναμισμό η ελληνική οικονομία, αλλά και για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο υπουργός, «θα ξεκλειδώσει ολόκληρο το δυναμικό των ευρωπαϊκών κονδυλίων και με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου υλοποιείται αυτή η προϋπόθεση». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «μέσω της δέσμης πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης – αθροίζονται αυτά – θα ωφεληθεί πολλαπλάσια σε σχέση με τις συνεισφορές τους σε πολλούς τομείς της οικονομίας και με αποδέκτες το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση τις εθνικές κατανομές η χώρα μας αναμένεται να λάβει κατά την επταετία 2021-2027 το ποσό των 71,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 39,9 δισ. από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης».

    «Οι εθνικές συνεισφορές της χώρας μας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν κατά προσέγγιση σε 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος της χώρας μας, καθώς η αναλογία απολήψεων-αποδόσεων ή, αν θέλετε, εισροών-συνεισφορών, διαμορφώνεται σε 4,6 προς 1. Με απλά λόγια, για κάθε ευρώ που αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αντίστοιχη αναλογία την περίοδο 2014-2020 ήταν 2,9 προς 1. Συνεπώς, σήμερα η Ελλάδα είναι ακόμα πιο ευνοημένη», ανέφερε.

    Σχετικά με το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως εφεξής το ΤΧΣ θα μπορεί να μετέχει σε αύξηση κεφαλαίου ενός πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο είναι ήδη μέτοχος. Η επιλογή αυτή, είπε, είναι ορθή, λέγοντας πως και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020, σε ανακοίνωσή του σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μία μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ».

    Αναφορικά με τη διάταξη για την ποινική προστασία των στελεχών του ΤΧΣ για αποφάσεις που θα λαμβάνουν σχετικά με την συμμετοχή τους στις τράπεζες, ο υπουργός ανέφερε πως προϋποθέσεις και εχέγγυα για τη διάθεση μετοχών των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήδη προβλέπονται στον νόμο σήμερα και δεν μεταβάλλονται.

    Οι προϋποθέσεις για την διάθεση μετοχών νομοθετήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς σήμερα δεν μεταβάλλουμε τις προϋποθέσεις διάθεσης» αλλά «εφαρμόζουμε στο ΤΧΣ τις διατάξεις που ήδη ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, και με την ομόφωνη απόφαση 158 του 2021 του 6ου τμήματος του Αρείου Πάγου, κρίθηκαν απολύτως σύμφωνες με το Σύνταγμα».

    Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι ενώ μας κάλεσε να είμαστε ενωτικοί, εκείνος στην ομιλία επέλεξε «λέξεις όπως “πλιάτσικο”, “συμμορία”, “αρπακτικά”, “εγκλήματα”.  Χαρακτήρισε οξύμωρο και αντιφατικό να εμφανίζεται και να λέει «όλα στο φως», όταν είναι ο υπερασπιστής «της δημιουργικής ασάφειας». Σχετικά με την αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ο υπουργός του υπενθύμισε ότι «ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αλλάξει. Είναι ο ίδιος και τα στατιστικά στοιχεία περνάνε από τη EUROSTAT».

    Αναφερόμενος, τέλος, «στις θλιβερές εικόνες βίας που όλοι είδαμε», ευχήθηκε να είναι και οι τελευταίες, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επικρατεί αυτοσυγκράτηση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν πρέπει να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις και αυτοματισμούς. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε μορφής προκλήσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ