• Πολιτική

    Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, η Ελλάδα όχι

    • NewsRoom
    Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής για τα αναπτυξιακά θέματα της Θράκης.

    Χουσεϊν Ζειμπέκ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής για τα αναπτυξιακά θέματα της Θράκης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεται από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος όπως η Τουρκία, επιχειρώντας να θίξει το ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας του επίσημου μουφτή και του ψευδομουφτή στην Ξάνθη.

    Όπως ανέφερε, «γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ (στην Ελλάδα) έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω…».

    Η τοποθέτηση του κ. Ζεϊμπέκ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της  Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη οι οποίοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη την στάση του βουλευτή.

    «Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος είναι τραγικός. Υπάρχει κρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξαρτησία. Υπάρχει ισχυρή θρησκευτική και κοσμική παράδοση» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να δικαιολογήσει τον βουλευτή του κόμματός της λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει».

    «Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια Πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό», ανέφερε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και συμπήρωσε; «Στέκομαστε πάνω απ’ όλα αυτά, όπως στάθηκαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

    Διευκρινήσεις από τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

    Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση ενός τμήματος της ομιλίας του.

    «Συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος» σημείωσε ο κ Ζεϊμπέκ.

    «Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Προεδρικό Μέγαρο

    Κικίλιας: Για πρώτη φορά έναρξη κρουαζιέρας από τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ