• Πολιτική

    «Χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν: Θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

    • NewsRoom


    Ισχυρό «χαστούκι» στην Τουρκία έριξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς με νέα έκθεση που δημοσίευσε, άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο που διαχειρίζεται η γειτονική χώρα τις θεμελιώδεις ελευθερίες θέτοντας όπως αναφέρει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.

    Όπως τονίζει, ήδη από το 2016 η Τουρκία έχει περιορίσει θεμελιώδεις ελευθερίες και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου αφού μετά  την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απέλυσαν πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορές σε δολοφονίες, σε ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, σε βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις ή απλώς και για την ειρηνική έκφραση της γνώμης τους.

    Σε αυτούς περιλαμβάνονται βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην βουλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες ακόμα και εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

    Επίσης αναφέρει ότι απέπεμψαν το ένα τρίτο της δικαστικής εξουσίας, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερους από 1.500 ΜΚΟ ) για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία κυρίως για τους ισχυρισμούς για τη μετακίνηση.

    Αναφορά γίνεται επίσης και για σοβαρό περιορισμό και επαναπροώθηση των μεταναστών και βία κατά γυναικών και μελών μειονοτήτων.

    Βασικοί λόγοι ήταν οι κατηγορίες για σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ