• Πολιτική

    Χάος στην Ουάσινγκτον με τους οπαδούς του Τραμπ – Δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Καπιτώλιο (upd)

    • NewsRoom


    Χάος επικράτησε στην Ουάσινγκτον DC, καθώς οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, που συγκεντρώθηκαν στη πόλη μετά από πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο διακόπτοντας την συνεδρίαση για την πιστοποίηση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος και την κύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο ίδιος ο Τραμπ, λίγη ώρα νωρίτερα, είχε καλέσει τους οπαδούς του να κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο, ζητώντας να «σωθεί η Αμερική» και καταγγέλλοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως νοθεία. Παράλληλα είχε εξαπολύσει επίθεση τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε μερίδα Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών, χαρακτηρίζοντάς τους «αξιολύπητους».

    Στο Καπιτόλιο, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αποφάσισε να παρακούσει την προσταγή Τραμπ, ο οποίος του ζητούσε να ενεργήσει με τρόπο πέρα των αρμοδιοτήτων του και να οδηγήσει στην ακύρωση της ψήφου των εκλεκτόρων. Αντίθετα, με επιστολή του ξεκαθάρισε πως δεν θα παραβεί τον όρκο του και θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ορίζονται από τους κανόνες.

    Την ώρα που η διαδικασία έχει οδηγηθεί για συζήτηση και ψηφοφορία στα δύο σώματα, μετά την ένσταση Ρεπουμπλικανών στις ψήφους των εκλεκτόρων της Αριζόνα, χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ έφταναν έξω από το Καπιτώλιο, σπάζοντας παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο. Αρκετοί από αυτούς εισέβαλαν στο κτήριο, με την συζήτηση στα δυο σώματα να διακόπτεται απότομα και την αστυνομία να διατάζει την εκκένωση αρκετών κτιρίων του αμερικανικού Κογκρέσου.

    H αστυνομία του Καπιτωλίου διέταξε το προσωπικό του Κογκρέσου να απομακρυνθεί από το κτίριο Cannon καθώς και από άλλα που βρίσκονται περιμετρικά του Καπιτωλίου. Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση, με κάποιους από αυτούς να τραβούν τα όπλα τους και να απαντούν με πυροβολισμούς, από τους οποίους τραυματίστηκε σοβαρά μια γυναίκα, η οποία τελικά κατέληξε. Παράλληλα, αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, την ώρα που οι διαδηλωτές καταλάμβαναν τις αίθουσες συνεδριάσεων.

    Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου κατήγγειλαν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

    «Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

    «Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε νωρίτερα  τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει “θανάσιμο” κίνδυνο για τη δημοκρατία.

    “Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο”, είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα.

    Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με εκατοντάδες διαδηλωτές να παραμένουν μπροστά και μέσα στο Καπιτώλειο, στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς  στάλθηκαν στην περιοχή μαζί με ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

    Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται, καταφέρνοντας να εκκενώσουν το Καπιτώλειο από τους οπαδούς του Τραμπ.

    Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ με μηνύματά του κάλεσε τους οπαδούς του να συνεργαστούν με την αστυνομία και να αποχωρήσουν από το Καπιτώλειο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Τραμπ να βγει ζωντανά στη τηλεόραση καινα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα.

    Δείτε live

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Τραμπ καλεί τώρα τους οπαδούς του να αποφύγουν τη βία!

    Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ την ήττα »



    ΣΧΟΛΙΑ