• Πολιτική

    Χάος και βία στην Νέα Σμύρνη – Τον ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» η κυβέρνηση για την όξυνση του κλίματος

    • Νένα Σώκου

    Αστυνομικοί προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένο συνάδελφο τους κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατοίκων και συλλογικοτήτων κατά της αστυνομικής βίας, στην Νέα Σμύρνη, Τρίτη 09 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Σκηνές βίας και χάους σημάδεψαν την χθεσινή πρωτοφανή σε μέγεθος για τα δεδομένα ενός προαστείου, όπως η Νέα Σμύρνη, συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας. Σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού από άγνωστο άτομο, που νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Η προαναγγελία της συγκέντρωσης στην Νέα Σμύρνη μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό την Κυριακή ήταν αρκετή από μόνη της για να ανάψει την σπίθα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την ΝΔ να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τζογάρει με την υγεία των πολιτών, καθώς βρισκόμαστε στην φάση κορύφωσης της πανδημίας.

    Όμως, τα βίαια επεισόδια έβαλαν φωτιά, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για την όξυνση του κλίματος των τελευταίων ημέρων.

    Στην φαρέτρα της κυβέρνησης και το γεγονός ότι χθες στην Αττική καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων.

    Η ογκώδης διαδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και εξελισσόταν ειρηνικά, όμως σε λίγες ώρες η κατάσταση πήρε άλλη τροπή με τα επεισόδια να ξεκινούν σε δρόμους κάτω από την πλατεία Νέας Σμύρνης και γρήγορα να εξαπλώνονται στον κύριο όγκο της διαδήλωσης.

    Στην συνέχεια, οι εικόνες ξυλοδαρμού του αστυνομικού από άγνωστα άτομα που παρεισέφρησαν και ουσιαστικά διέλυσαν την συγκέντρωση προκάλεσαν σοκ, ανοίγοντας τον κύκλο βίας που διήρκεσε για πολλές ώρες.

    Οι εικόνες που παρακολούθησαν οι πολίτες χθες το βράδυ προκαλούν μεγάλη ανησυχία και φόβο να ανοίξει ένας νέος κύκλος ταραχών θυμίζοντας ημέρες του 2008.

    Μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό μήνυμά του συνέστησε «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» λέγοντας ότι «οι θλιβερές εικόνες πρέπει να είναι οι τελευταίες», ενώ απευθυνόμενος ειδικά στους νέους είπε ότι «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά».

    Στοχεύοντας στην αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει, σημείωσε: «Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».


    Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν την συγκέντρωση, ωστόσο, σε γραπτό μήνυμά του είχε χαρακτηρίσει ανευθυνότητα την επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε δημόσια «να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του».

    Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι τα όσα έγιναν χθες στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν αυθόρμητα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για όξυνση του κλίματος.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια και την επίθεση στον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ από την Κουμουνδούρου αναφέρεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας.

    Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

    Η κόντρα αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Παρασκευή στην Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία.

    Εκεί αναμένεται να ζητήσει από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετεί ξεκάθαρα τόσο για τα φαινόμενα βίας όσο και για την «ανεύθυνη στάση που τηρεί, καλώντας σε συγκεντρώσεις και πορείες, υπονομεύοντας την δημόσια υγεία και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ειδικά σε μια στιγμή που η κοινωνία είναι κουρασμένη και βιώνει τις επιπτώσεις των περιορισμών της πανδημίας».

    Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης για επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει»

    ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις πράξεις βίας στη Νέα Σμύρνη

    Ζητήματα φαινομένων αστυνομικής βίας και εκπαίδευσης αστυνομικών συζήτησαν Μητσοτάκης-Αλιβιζάτος



    ΣΧΟΛΙΑ