• Πολιτική

    Χαμός για τον ΣΥΡΙΖΑ… με Zoom: Κρίσιμη συνεδρίαση με τον Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης

    Στέφανος Κασσελάκης


    Δεν κράτησε παρά λίγα 24ωρα η εκεχειρία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες αψιμαχίες είναι σε εξέλιξη. Ένα κόμμα που συνεχίζει να βράζει, παρά την επιφανειακή ηρεμία, και στελέχη που είναι στα… κάγκελα κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος προεδρεύει από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

    Δεν έφτανε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε τη βραδιά των εκλογών κι έστελνε μηνύματα μέσα από ένα… ταξί, πλέον το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα το απόγευμα, αλλά ο κ. Κασσελάκης θα προεδρεύσει μέσω… τηλεδιάσκεψης.

    Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε ζητήσει την Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το πότε και το πώς του Συνεδρίου.

    Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας την μήνιν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι δεν μπορεί στο κόμμα να γίνεται χαμός αλλά ο πρόεδρος να κάνει ταξίδια άνευ λόγου.

    «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι πήγε στη Νέα Υόρκη για να φέρει τα ρούχα του», λένε, υπονοώντας ότι κάποιος άλλος λόγος, που ο κ. Κασσελάκης κράτησε κρυφό (ενδεχομένως μια δικαστική διαμάχη που έχει με την εταιρεία που εργαζόταν) τον κρατά στις ΗΠΑ.

    Το θέμα του Συνεδρίου ασφαλώς απασχολεί αυτή τη στιγμή τόσο τους Προεδρικούς όσο και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Οι πρώτοι δεν δείχνουν να βιάζονται μεταθέτοντας τις διαδικασίες για τις αρχές του 2024 ή και αργότερα ενώ οι δεύτεροι επιμένουν ότι πρέπει το Συνέδριο να γίνει έστω και στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά σίγουρα πριν από το τέλος της χρονιάς.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος και η τάση «Ομπρέλα» θα καταθέσουν κείμενο θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία, και μάλιστα θα χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα για τον κ. Κασσελάκη και τις τελευταίες τοποθετήσεις του περί «ξινίλας» ή περί «αριστερόμετρου».

    Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο έντονα αν και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίσουν να τοποθετηθούν με άγριες διαθέσεις κατά της προεδρικής πτέρυγας.

    Όμως, με μια συνεδρίαση που θα έχει σε μία αίθουσα 43 μέλη και τον Πρόεδρο κάπου στη Νέα Υόρκη μέσω Zoom, είναι αδύνατο να ληφθούν αποφάσεις. Αλλωστε, αυτή η απουσία του κ. Κασσελάκη ήδη σχολιάζεται αρνητικά από στελέχη αλλά και από μέλη του κόμματος ενώ αρκετές είναι οι αποχωρήσεις που παρατηρούνται στη βάση του κόμματος.

    Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αίσθηση κάνει η ξαφνική συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και για συνένωση δυνάμεων, κάτι που πάντως αποκλείεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Και οι… Εσκιμώοι

    Αίσθηση προκαλούν επίσης τοποθετήσεις που έκανε ο Δ. Βίτσας αλλά και ο Δ. Τεμπονέρας.

    Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σχεδόν απαξιωτικά για την απουσία του κ. Κασσελάκη και την πιθανότητα αναβολής του Συνεδρίου

    Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βίτσας είπε: «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους».

    Και συνέχισε: «Μην το κοροϊδεύουμε, ο άνθρωπος έπρεπε να πάει. Δεν ξέρω κιόλας – αν και πιστεύω ότι το να λες την αλήθεια είναι το πιο safe πράγμα. Έφυγε και πήγε 10-15 ημέρες στην Αμερική, θα παρακολουθήσει την Πολιτική Γραμματεία με zoom. Ωραία. Γιατί δεν λέει ότι “εγώ πηγαίνω στην Αμερική γι’ αυτόν το λόγο”; Πέρα από τα γελοία που ακούω, ότι πήγα να πάρω τα ρούχα μου, να βοηθήσουμε όλοι και να αγοράσει καινούργια ρούχα. Ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει, ότι υπάρχει μια δίκη σε εξέλιξη και πρέπει να βρίσκεται, έχω ακούσει και άλλα πράγματα. Είναι αλήθεια; Μπορεί. Δεν είναι αλήθεια; Πάλι μπορεί. Δεν είναι όμως το μείζον θέμα. Το κυρίαρχο θέμα είναι ο πολιτικός μας στόχος».

    Κατηγορίες για αρχηγισμό

    Σκληρό ήταν και το άρθρο του Δημήτρη Τεμπονέρα στην Εφημερίδα των Συντακτών όπου μιλάει για αρχηγισμό και δείχνει προς τον κ. Κασσελάκη: «…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

    Ο κ. Τεμπονέρας καταθέτει μάλιστα το δικό του σχέδιο για την Αριστερά, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Στ. Κασσελάκη και με τα όσα είπε πρόσφατα στον ΣΕΒ για το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα:

    «…Μια νέα μεγάλη Αριστερά οφείλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, χωρίς να παραδίδει στον αντίπαλο την ταυτότητά της. Ξέρουμε από πού προερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Γνωρίζουμε τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε “με όλους” ή με το “κεφάλαιο”. Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά, υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια. Στηρίζουμε την ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με όρους δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών παραγωγής. Προφανώς παραμένουν οι παραδοσιακοί δεσμοί με την μισθωτή εργασία και τη νεολαία, αλλά οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι δυνάμεις της καινοτομίας, είναι στρώματα στα οποία απευθυνόμαστε», τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ