• Πολιτική

    Αθήνα προς Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε μαθήματα – Εφαρμόστε άμεσα την συμφωνία για το προσφυγικό

    • NewsRoom


    Άμεσα και σε αυστηρό ύφος η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του τουρικού ΥΠΕΞ, με την οποία επιχειρούσε να δώσει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

    Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημειώνει ότι η Ελλάδα ως ευνομούμενη, δημοκρατική χώρα, δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

    «Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει την ελληνική κοινή γνώμη, μέσω «διαστρέβλωσης των γεγονότων».

    «Τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων αποτελεί η αβάσιμη και ατυχής δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Σε σύγκριση με την προσφυγική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ευρώπη, τα νούμερα σε αυτή την φάση έχουν μειωθεί κατά 94% χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία» αναφέρει ο Ακσόι.

    Η Άγκυρα διαμηνύει ότι δεν είναι δίκαιο να σηκώσει η Τουρκία όλο το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο, όπως αναφέρει, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει επίσης ότι χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικές διόδους, όπως η Ελλάδα, δεν είναι ανθρώπινο να εφαρμόζουν μηδενική μεταναστευτική πολιτική και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

    Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Στην Τουρκία βρίσκονται περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκτοπισμένοι. Οι Έλληνες εταίροι όπως και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο η Τουρκία να σηκώνει μόνη στους ώμους της το βάρος της μετανάστευσης, που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

    Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να δει την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να απωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές Αρχές. Αγνοώντας ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη συμπεριφορά.

    Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιδίωξη συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το θέμα θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα αντί να κάνει προπαγάνδα ενάντια στην Τουρκία.

    Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

    – να διορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται και από διεθνείς οργανώσεις,

    – να αποτρέψει τους θανάτους βρεφών, ανηλίκων και άλλων μεταναστών που δεν μπορούν να έχουν την απαιτούμενη βοήθεια,

    – να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο,

    – να βάλει ένα τέλος στις πρακτικές απώθησης μεταναστών, κάτι που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο,

    – να μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον των μεταναστών και να μην τους συμπεριφέρεται απάνθρωπα,

    – να δείξει σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών όπως και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.»



    ΣΧΟΛΙΑ