• Top Stories

    Τι θα τους κάνουμε; Χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά – Κλειστά τα σύνορα με τα Σκόπια


    Σε άτυπο hotspot φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχει μετατραπεί από χθες ο Πειραιάς, καθώς η κίνηση της σκοπιανής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα αναγκάζει τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά με επιβατικά πλοία να μείνουν εκεί μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης, και κυρίως τη Γερμανία.

    Μάλιστα, ακόμα και πρόσφυγες που έχουν ήδη πληρώσει για τη μετακίνησή τους προς την Ειδομένη με πούλμαν ειδοποιούνται πως δεν μπορούν να φύγουν από τον Πειραιά, λόγω της κατάστασης στα σύνορα με τα Σκόπια, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται στο λιμάνι, όπου η κατάσταση που επικρατεί είναι ασφυκτική.

    Αντιμέτωπη με αυτό το σαρωτικό κύμα προσφύγων και μεταναστών, και προκειμένου να αποσυμφορηθεί κάπως το λιμάνι του Πειραιά, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο μεταφοράς πολλών εξ αυτών στο Σχιστό, τον Ελαιώνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

    Ωστόσο, από τη στιγμή που τα σύνορα στα Σκόπια παραμένουν κλειστά και η εισροή προσφύγων δεν ελέγχεται, η κατάσταση ολοένα θα επιδεινώνεται, σε σημείο όπου πραγματικά αναρωτιέται κανείς αν είναι διαχειρίσιμος ο αριθμός των προσφύγων που θα καταφθάσουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Πόσω μάλλον που στους ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά ακτοπλοϊκώς από τα ελληνικά νησιά θα έρθουν να προστεθούν και εκατοντάδες ακόμα μετανάστες που θα μεταφερθούν με πούλμαν από την Ειδομένη στην Αθήνα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί εκεί.

    Για την ώρα, οι Σκοπιανοί δε δείχνουν πρόθεση να ανοίξουν σύντομα τα σύνορα, με αποτέλεσμα στην Ειδομένη να επικρατεί το αδιαχώρητο, αφού πάνω από 5.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή. Μάλιστα, από το μεσημέρι της Δευτέρας περίπου 200 Αφγανοί προχώρησαν σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή των δρομολογίων των τρένων, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί η αστυνομία να προχωρήσει σε επιχείρηση εκκένωσης του σημείου, προκειμένου να απελευθερωθούν οι γραμμές του τρένου.

    Και μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, εύλογα διερωτάται κανείς τι ακριβώς συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας με τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς αν και η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της (κατασκευή hotspots, «πρόσκληση» στο ΝΑΤΟ να έρθει στο Αιγαίο), τα σύνορα (που υποτίθεται πως θα παρέμεναν ανοιχτά τουλάχιστον ως τις 6 Μαρτίου) πρακτικά έχουν κλείσει, η Τουρκία δείχνει απρόθυμη να κάνει το παραμικρό και η χώρα μας μετατρέπεται ουσιαστικά σε «πάρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε προχθεσινή συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz – και δε φαίνεται στον ορίζοντα καμία προοπτική να αλλάξει αυτό.

    Μάλλον αυτή η κατάσταση βολεύει όλους τους άλλους εκτός από την Ελλάδα, που κυριολεκτικά σε λίγο δεν θα χωράει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, όση καλή θέληση και αν υπάρχει – το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να πιέσει την Ευρώπη και την Τουρκία να αναλάβουν τις ευθύνες τους…



    ΣΧΟΛΙΑ