• Άρθρα

    Παρερμηνεία ή διαστρέβλωση του Thomsen


    Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες λατρεύουν να μισούν τον Paul Thomsen του ΔΝΤ. Έτσι, αυτό που έμεινε από το περίφημο άρθρο του στην ιστοσελίδα του οργανισμού ήταν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, στην περίοδο 2016-2018 θα απαιτηθούν μέτρα της τάξης του 4%-5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι το άρθρο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, μία ευθεία σύγκρουση του ΔΝΤ με το Βερολίνο και τους «σκληρούς» της Ε.Ε., και μάλιστα σε βάση που ουσιαστικά μας ευνοεί, είτε αποσιωπάται είτε δεν έγινε κατανοητό.

    Ο Τόμσεν δεν αναφέρεται στα λάθη που έχουν κάνει οι δανειστές μας –οπότε και ο ίδιος. Περιγράφει, όμως, με ρεαλισμό τη σημερινή κατάσταση, δεχόμενος ότι oι μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν για να περάσει γρήγορα η χώρα μας σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και ανάπτυξης. Ότι, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν αποδίδει τα προσδοκόμενα έσοδα, τα περιθώρια περικοπών σε διάφορες δημόσιες δαπάνες είναι περιορισμένα, οι φόροι είναι ήδη υψηλοί και στα χρόνια αυτά οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί.

    Στη συνέχεια ο Τόμσεν ρίχνει δύο βόμβες, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν επιδιώκει να επιβάλλει δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα σε μία οικονομία σε ύφεση. Στην πράξη, τονίζει, εμείς είμασταν που ξανά και ξανά υποστηρίξαμε την ανάγκη μίας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα υποστήριζε την έξοδο από την κρίση βραχυχρόνια και θα ήταν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα. Παρατηρεί, όμως, πως η χώρα μας δεν έχει ετοιμάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή.

    Το βασικό σημείο του άρθρου, η βόμβα μεγατόνων, πέφτει απότομα.  Υπογραμμίζει, πολύ σωστά, ότι καμία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο και καμία ελάφρυνση του χρέους δεν θα κάνει το συνταξιοδοτικό βιώσιμο. Χρειάζονται και τα ΔΥΟ. Και μάλιστα ΑΜΕΣΑ. Το ΔΝΤ μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα όπου η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα έιναι πιο ήπια, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.  Αλλά αυτό είναι αμφιλεγόμενο για τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. Και η «έκρηξη» της βόμβας είναι σαφής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους επόμενους μήνες και η Ελλάδα και οι εταίροι της θα αντιμετωπίσουν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις για να καταλήξουν σ’ ένα βιώσιμο πρόγραμμα.»

    Το μήνυμα; Κύριοι, της Ε.Ε. αποφασίστε: είτε πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή (και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση) οπότε και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους είτε το αντίθετο. Το ΔΝΤ πάντως δηλώνει έτοιμο και για τα δύο αλλά προτιμά την πρώτη επιλογή.

    Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!  Και πράττει ανάλογα!



    ΣΧΟΛΙΑ