• Πολιτική

    O…ταξικός Νεφελούδης όπως τον σκιαγραφεί ο ξάδερφός του Χρήστος Χωμενίδης


    **Δεν έχω σχέση με πορείες και διαδηλώσεις, δεν μου αρέσει ο κόσμος που πάει, όπως πάει έτσι ατημέλητος. Αύριο όμως θα πάω στο «παραιτηθείτε» και θα είμαι καλοσιδερωμένος και κομψός. Λέω να βάλω και παπιγιόν, για να με τραβήξουν οι κάμερες. Θα πάω να στηθώ κάτω από την οικία Κατακουζηνού ώστε να μπορώ να πηγαινοέρχομαι στο by the glass και να φέρνω κοκτέιλ στις φίλες μου. Παρακάλεσα να κρατούν όλες τους την πιο ακριβή τους τσάντα και να φορούν τα πιο φανταχτερά κοσμήματα. Έχω εκνευριστεί πολύ με την επίθεση κυβερνητικών στελεχών σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Νομίζουν ότι μόνο οι πτωχοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν; Δεν θα απολογηθώ σε κανέναν Νεφελούδη επειδή είμαι ευκατάστατος ούτε θα έχω ενοχές που είμαι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.

    *Ασχολούμαστε τώρα με τον Νεφελούδη, που αν δεν είχε αυτό το επώνυμο, δεν θα τον ήξερε κανείς στην Αριστερά ή αλλού. Αν τυχόν δεν τον γνωρίζετε, είναι γενικός γραμματέας υπουργείου. Αντί να κοιτάξει τη δουλειά του κάνει χυδαίες, ταξικές επιθέσεις σε όσους θέλουν αύριο να πάνε στο Σύνταγμα. Την πιο ωραία απάντηση στην χυδαιότητα δίνει ο εξάδελφός του, τον οποίο γνώρισα πριν από πάρα πολλά χρόνια. Είχε γράψει ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα έναν υπότροφο του Κολλεγίου και γενικώς τον είχαμε στηρίξει. Πρόκειται για τον Χρήστο Χωμενίδη, εγγονό του Βασίλη Νεφελούδη, αυτού του αγίου ανθρώπου που όλοι σεβόμασταν. Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων ο Χ.Α.Χωμενίδης:

    «Δυστυχώς ή ευτυχώς τα επίθετα δεν απονέμονται σαν παράσημα. Μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από πατέρα σε γιό. Οι στερνοί έχουν κάθε δικαίωμα να τιμούν ή να ατιμάζουν τους πρώτους.

    Ο Βασίλης Νεφελούδης δεν υπήρξε ούτε προϊόν κομματικού σωλήνα ούτε γραφειοκράτης ούτε οσφυοκάμπτης για μια στάλα εξουσία. Ήταν ένας εργάτης που εξελέγη με τις ψήφους -και δεξιών ακόμα- εργατών πρώτος βουλευτής σε ολόκληρη την Αττική. Ένας ιδεολόγος που συγκρούστηκε με τη σταλινική ηγεσία του καιρού του και υπέστη στο ακέραιο τις συνέπειες της ακεραιότητάς του. Ο Βασίλης Νεφελούδης, όπως το γράφει ρητά ο Στρατής Τσίρκας, δεν ήταν το “Ανθρωπάκι” στις “Ακυβέρνητες Πολιτείες” αλλά “Ο Τίγρης” στο ομώνυμο διήγημά του. Είναι επίσης ο Αντώνης Αρμάος στη “Νίκη” μου.

    Ο Βασίλης Νεφελούδης δεν ανήκει στους φυσικούς απογόνους του. Ανήκει στο Έθνος. Όπως και μυριάδες άλλοι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι έκαναν, όταν έπρεπε, το χρέος τους».

    ** Σας έχω μιλήσει για τις ακαδημαϊκές μου περιπέτειες. Μετά το Κολλέγιο δεν έκανα τίποτα ολόκληρο. Πήγα στο Μιλάνο, σπούδασα δυο χρόνια, κατόπιν πήγα στο Παρίσι, σπούδασα άλλα δυο και επέστρεψα χωρίς χαρτί. Δεν έχω πτυχίο αλλά έχω επίγνωση. Δεν έκανα κανονικές σπουδές. Δεν ολοκλήρωσα. Η νεότερη γενιά δεν τα βλέπει έτσι τα πράγματα. Πάνε στην Κύπρο, κάνουν δυο χρόνια Νομική σε ιδιωτική σχολή και μετά ζητούν αναγνώριση του πτυχίου, δηλαδή εξομοίωση με τα τέσσερα χρόνια νομικών σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε το διάβασμα, τον όγκο της γνώσης αρκεί να πούμε ότι αριθμητικά το δυο από τέσσερα διαφέρει.

    *Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης δεν λέει ξεκάθαρα ότι τα δυο χρόνια είναι λίγα, ρίχνει την ευθύνη στους Κύπριους, που δεν αναγνωρίζουν το μικρό χρονικό διάστημα ως αρκετό για επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί δεν λένε εδώ, απευθείας «ξέρετε δεν επαρκούν τα δυο χρόνια»; Τί φοβούνται; Μην τυχόν τους κοροϊδέψει ο Νεφελούδης και τους πει αγράμματους; Μα τους απτυχίωτους ο ΣΥΡΙΖΑ τους αποθεώνει, τους κάνει υπουργούς. Τραγικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/konstantinos-vergos-o-tirannos-amin-ntanta-o-evang-venizelos-ke-bmw-ton-850000-evro/53054

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/pos-ta-drones-tha-allaxoun-ton-kosmo-mea-se-5-chronia/53155

     



    ΣΧΟΛΙΑ