• Business

    Στα δικαστήρια η οικογένεια Μανιού. Παρά το συμβιβασμό, ο πόλεμος συνεχίζεται

    Δημήτρης Μανιός και Λίλα Θεοδόση


    Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του εφοπλιστή Δημήτρη Μανιού και 16 χρόνια μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όπου υπέγραψαν το 1999 τα αδέλφια του Βασίλης Μανιός και Ευαγγελία Ζαχαρίου – Μανιού, ο πόλεμος μεταξύ τους μαίνεται ακόμη, καθώς την περασμένη εβδομάδα διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στις δικαστικές αίθουσες της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η ιστορία της εφοπλιστικής οικογένειας τα έχει όλα. Χρήμα, λάμψη, δικογραφίες χιλιάδων σελίδων αλλά και παράπλευρες υποθέσεις, όπως τα δύο εκατομμύρια δολάρια που διεκδίκησαν δύο δικηγόροι από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, αλλά και τον μετέπειτα έλεγχό του ως προς τη δήλωση στην εφορία της αμοιβής αυτής.

    Στις 26 Οκτωβρίου στο κτίριο 9 της Ευελπίδων εκδικάστηκαν δύο αγωγές του Βασίλη Μανιού κατά της αδελφής του Ευαγγελίας Ζαχαρίου. Για περισσότερες από 2,5 ώρες και με τη βοήθεια διερμηνέα κατέθετε ο δικηγόρος μεγάλης δικηγορικής εταιρίας της Αμερικής που έχει χειριστεί υποθέσεις της οικογένειας, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση που «απλώνεται» στην πυραμίδα των επιχειρήσεων Μανιού, ενώ από την πλευρά της Ευαγγελίας Ζαχαρίου στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο γιός της Ζαχαρίας.

    Ακίνητα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, απάτες που κατά τον δικηγόρο – μάρτυρα χρεώνονται στον διαχειριστή της εταιρίας Σπύρο Κοντογούρη, αλλά και δίκες σε Λουϊζιάνα, Τέξας και Νέα Υόρκη με 500.000 σελίδες δικογραφίες «που κάλυπταν δωμάτια ολόκληρα» συνθέτουν το παζλ των διεκδικήσεων μεταξύ των δύο αδελφών. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε κτίριο το οποίο αγοράστηκε για περίπου 10 εκ. δολάρια, ανακαινίστηκε και εκτιμήθηκε στα 25 εκ, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν υποθηκευμένο με τα βάρη του να ξεπερνούν 13 εκ. δολάρια.

    «Κουμάντο» έκανε ο διαχειριστής

    manios vasilisΣχετικά με την διαχείριση του ομίλου μετά το θάνατο του Δημήτρη Μανιού το 1995, ο μάρτυρας προσπάθησε να δώσει μια εικόνα βασιζόμενος στις ένορκες καταθέσεις που έχει διαβάσει εξαιτίας της εμπλοκής του με την υπόθεση: «Ο Βασίλειος Μανιός με τον Δημήτριο ήταν συνέταιροι οπότε και μετά το θάνατό του ανέλαβε ο Βασίλης. Γνωρίζω ότι εκείνος διαχειριζόταν την ναυτιλιακή και ο Κοντογούρης διαχειριζόταν όλες τις εταιρίες και τις υποθέσεις της Αμερικής.

    Μάλιστα, ο Κοντογούρης στην αρχή ήταν διευθυντής και αφού έδιωξε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ έγινε ο μόνος διαχειριστής. Πάντως από τα έγγραφα φαίνεται να υπάρχει συμμετοχή και του συζύγου της κυρίας Ζαχαρίου στις περισσότερες συναντήσεις της εταιρίας».

    Στους ισχυρισμούς της αδελφής του Βασίλη Μανιού αναφορικά με τη μη ενημέρωσή της για τα πεπραγμένα και τις κινήσεις των εταιριών και την άρνηση του διαχειριστή του, Σπύρου Κοντογούρη να την «διαφωτίσει», ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι μπορεί ο τελευταίος «να ισχυρίζεται σε όλες τις αγωγές μέχρι σήμερα ότι δεν γνώριζε πως η κ. Ζαχαρίου ήταν μέτοχος κατά 50% στις αμερικανικές εταιρίες, όμως από τα στοιχεία προκύπτει ότι γνώριζε, αφού όταν έπρεπε να γίνει μια δουλειά για παράδειγμα για ένα κτίριο στη Νέα Υόρκη κυνηγούσε την υπογραφή της».

    Μάλιστα, εξήγησε πως η κα. Ζαχαρίου είχε δεχτεί και αγωγή από τον Κοντογούρη «όταν προσπάθησε να ανακαλύψει το τι συμβαίνει με τις εταιρίες και πήγε στην Καλιφόρνια προκειμένου να συναντήσει τον Κοντογούρη, ο οποίος τελικά κατέθεσε αγωγή ζητώντας της χρήματα από προφορική συμφωνία».

    Ο εξ Αμερικής δικηγόρος του Βασίλη Μανιού ξεκαθάρισε πως ούτε ο εντολέας του είχε εικόνα της κατάστασης και γνώση σχετικά με το τι συνέβαινε. «Αν και είχαμε πλέον δικαστική εντολή για να δώσει στοιχεία, ο Κοντουγούρης αρνήθηκε και τελικά τα βρήκαμε μέσω δικηγόρου. Περίπου 6 μήνες αργότερα δέχθηκα μια επιστολή και ένα μπλοκ επιταγών από τον δικηγόρο του», ανέφερε. «Συνεργοί» του διαχειριστή ήταν κατά το μάρτυρα η γραμματέας και ο λογιστής του, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2004 -2005 και του είχε επιβληθεί ποινή για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης.

    «Ο Κοντουγούρης δεν ήταν συνεπής στην ενημέρωση των μελών της επιχείρησης. Έτσι η Ευαγγελία Ζαχαρίου ζήτησε από τον Deloitte να κάνει έλεγχο. Όταν το δικαστήριο έδωσε εντολή να δοθούν τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης ο λογιστής αρνήθηκε να το κάνει. Έστειλε μετά από αρκετές οχλήσεις ένα λεπτό πακέτο και στο τέλος μας είπε ότι τα υπόλοιπα τα είχε στείλει όλα στη Νέα Ορλεάνη και χάθηκαν από τις πλημμύρες».

    Η οικογένεια και το εκατομμύριο του Μητρόπουλου

    Η διαμάχη στην εφοπλιστική οικογένεια ξέσπασε το 1995, όταν «έφυγε» στα 44 του χρόνια ο εφοπλιστής Δημήτρης Μανιός, χωρίς να αφήσει όμως διαθήκη. Μοναδικοί συγγενείς του ήταν η μητέρα του Βασιλική Μανιού και τα αδέλφια του Βασίλειος Μανιός και Ευαγγελία Μανιού-Ζαχαρίου, οι οποίοι και τον κληρονόμησαν (1/3 ο καθένας εξ αδιαιρέτου).

    Οι κληρονόμοι του εφοπλιστή διαφώνησαν ως προς τη διαχείριση, την οποία είχε αναλάβει ο Βασίλης Μανιός με αποτέλεσμα η μητέρα και η αδελφή του να στραφούν εναντίον του μέσω εξωδίκων, εκπροσωπούμενες από τους δικηγόρους Στ. Δεληκωστόπουλο και Λ. Σινανιώτη.

    Τον Φεβρουάριο του 1999 ο Βασίλης Μανιός απευθύνεται στους δικηγόρους Αλέξη Μητρόπουλο, Γ. Μαντζουράνη και Φ. Φυλακτόγλου, προκειμένου να έρθει σε συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς με την αδελφή του. Τότε συμφωνήθηκε, οι 3 δικηγόροι να αναλάβουν να επιλύσουν τη διαφορά με αντίτιμο μια ενιαία συνολική αμοιβή, με την κα. Ζαχαρίου να ανακαλεί την εκπροσώπηση που έχει δώσει προηγουμένως στους άλλους δύο δικηγόρους.

    Έπειτα από περίπου ένα μήνα υπεγράφη το συμφωνητικό συμβιβασμού με την αδελφή του εφοπλιστή να καταβάλλει το ποσό της δικηγορικής αμοιβής που είχε συμφωνηθεί σε λογαριασμούς που της είχε υποδείξει ο κ. Μητρόπουλος. Ωστόσο, το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς δέχεται παράπονα από τους δύο συναδέλφους του Αλέξη Μητρόπουλου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχε αθετήσει τη συμφωνία καταθέτοντας μικρότερο ποσό από το συμφωνηθέν. Ακολούθησε ένας κυκεώνας αγωγών μεταξύ των δικηγόρων και της Ευαγγελίας Ζαχαρίου, όπου τελεσιδίκησε το 2009 με τον Αλέξη Μητρόπουλο να υποχρεώνεται να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά στους δύο συναδέλφους του.

    Όμως, ένας έλεγχος του ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι το 1.000.000 ευρώ της αμοιβής του Αλέξη Μητρόπουλου για την υπόθεση δεν εμφανίστηκε ποτέ στη φορολογική δήλωση για το έτος 1999, με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να του επιβάλλει πρόστιμο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το δικαίωμα του δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων έχει αμετάκλητα παραγραφεί, αλλά και ότι μέρος του ποσού επαναπατρίστηκε τα έτη 2005 και 2006 και φορολογήθηκε με 3%, βάσει των ευεργετικών διατάξεων του σχετικού νόμου Αλογοσκούφη. Σήμερα, η υπόθεση βρίσκεται στη Βουλή, καθώς ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει ζητήσει την άρση ασυλίας του, προκειμένου να του ασκήσει δίωξη για φοροδιαφυγή.



    ΣΧΟΛΙΑ