• First Top Stories

    Αρμαγεδδών στις Βρυξέλλες! 34 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες – Δύο οι βασικοί ύποπτοι (upd 18:53)


    Αρμαγεδδών στη βελγική πρωτεύουσα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι αρχές έχουν καταγράψει 34 νεκρούς και 55 τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι πριν τις εκρήξεις άκουσαν ομιλίες στην αραβική γλώσσα, ενώ άλλοι είδαν  με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων.

    Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο “πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις”. “Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (…) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι”. “Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση – αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο”, σημείωσε.

    Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο έχει 20 εκατ. επιβάτες το χρόνο, κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Ολα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

    Λίγο αργότερα 4 εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο σταθμού του μετρό  των Βρυξελλών έσπειραν τον θάνατο. Οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 10, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες.

    Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε μέσα σε βαγόνι τρένου που βρισκόταν εν κινήσει λίγο πριν προσεγγίσει τον σταθμό Μάλμπεκ.

    Προς το παρόν έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια των τρένων, ενώ έχουν εκκενωθεί και όλοι οι σταθμοί. Παράλληλα αναστέλλονται πολλά δρομολόγια λεωφορείων

    Διαφορετικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξαν επιθέσεις και στη στάση Μετρό Schuman δίπλα από Κομισιόν, Ευρωπαικό Συμβούλιο. Ενώ σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε και σε τρίτο σταθμό του Μετρό της πόλης.

    Σκηνές πανικού επικράτησαν όταν έγινε γνωστή η έκρηξη στον σταθμό, καθώς οι συρμοί σταμάτησαν μέσα στα τούνελ και οι επιβάτες  υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα τρένα και να περπατήσουν πεζή μέχρι το πιο κοντινό ασφαλέστερο σταθμό.

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του στον βελγικού λαό, πριν από λίγη ώρα, έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. “Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι” είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκτούτου οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. «Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές » επιθέσεις. Ο βέλγος πρωθυπουργός μίλησε για «πολλούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση».

    metrosta1212

    Εικόνες-σοκ από τραυματίες

    2345
    4650
    2940
    Οι βασικοί ύποπτοι: 

    Βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν την στιγμή δύο άντρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί, όπως μεταδίδει η Telegraph.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

    ImageHandler (1)

    Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ