• Πολιτική

    Απολογισμός ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων

    • της Αλίκης Χατζή

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    H διήμερη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «ταρακούνησε» το πολιτικό σκηνικό.

    Ο ίδιος δεσμεύτηκε για εξάντληση της τετραετίας, αλλά στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, έχουν τρομάξει μήπως ο πρωθυπουργός άνοιξε από τη Θεσσαλονίκη την προεκλογική διαδικασία , στοχεύοντας σε πρόωρη διπλή αναμέτρηση σε ένα χρόνο από σήμερα, το φθινόπωρο του 2022, με την οικονομία σε έκρηξη επενδυτική και παραγωγική και τον κουμπαρά γεμάτο κι έτοιμο να διαμοιράσει ζεστό χρήμα.

    Η σκέψη και μόνο αυτής της πιθανότητας, επιβάλλει αλλαγές στις πολιτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιταχύνει ή αποτρέπει κομματικές εξελίξεις. Και ο νοών, νοείτω…

    Οι ειδικοί των αντιπολιτευτικών σχηματισμών, αποκρυπτογραφούν ήδη τις εξαγγελίες του και την δημόσια γνωστοποίηση του εκλογικού του σχεδιασμού και αντιλαμβάνονται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στην ουσία, μια τεράστια, και πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά κυβερνητική παρέμβαση προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών χώρων ( τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα) και ηλικιακών ομάδων ( νέοι 18-30 ετών) με προφανή σκοπό να διατηρήσει η κυβέρνηση τις προνομιακές επιδόσεις της στους μικρομεσαίους και να τις ενισχύσει αποτελεσματικά στη νεολαία, όπου υστερεί δημοσκοπικά.

    Οι πολιτικές υπέρ των δύο αυτών χώρων έχουν διασφαλισμένους στον ύψιστο βαθμό βεβαιότητας πόρους και έχει, ήδη, μετρηθεί το αποτύπωμα τους τόσο στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, όσο και στις δημοσκοπικές και εκλογικές επιδράσεις τους. Είναι δε τόσο μεγάλος ο θόρυβος που σηκώθηκε στα social media υπέρ των εξαγγελιών του Μητσοτάκη, που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ περιορίστηκαν σε χλιαρές αντιδράσεις.

    Η εξέλιξη, θα αναγκάσει όσους από την αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι διακρίνονται για την ταχύτητα της προσαρμογής τους σε νέες συνθήκες να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες, να αναζητήσουν νέο κεντρικό αφήγημα και να αλλάξουν τα κεντρικά πρόσωπα για να αποδοθούν καλύτερα, με περισσότερη πειθώ, οι νέοι ρόλοι. Μετά τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για «Πολακικές θεωρίες».

    Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης ξαναπήρε στα χέρια του τα ηνία των εξελίξεων. Από το πόσο καλά θα παίξει τα χαρτιά του θα εξαρτηθεί και ο χρόνος των …κυβερνήσεων του – αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ