• Πολιτική

    Επανεκκίνηση της οικονομίας με ανάπτυξη για όλους το μήνυμα Μητσοτάκη

    • Αλίκη Χατζή 

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Κάποιοι λένε ότι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μοίρασε χρήμα και Gigabytes». Στην πραγματικότητα όμως, ο πρωθυπουργός, το Σάββατο βράδυ στο Βελλίδιο αναφέρθηκε στη νέα κανονικότητα.

    Ανέλυσε με τόλμη τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί με ρεαλισμό στις συνθήκες  που διέπουν τη νέα εποχή, όπως την έχει διαμορφώσει η πανδημία. 

    Ο πρωθυπουργός ήταν απλόχερος, και λογικά, καθώς το ελατήριο της ανάπτυξης βρίσκεται σε φάση εκτίναξης, έρχονται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει μία κοινωνική πλειοψηφία που ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά «δεν έταξε στον αέρα». Όλες οι εξαγγελίες του και οι οικονομικές παροχές είναι σχεδιασμένες με τρόπο που να συγκροτούν ένα πολιτικό αφήγημα. Το οποίο, λόγω συγκυριών, δείχνει να έχει πραγματική βάση. Λεφτά υπάρχουν, στα αλήθεια. 

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να καλύψει τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων. Τους νέους, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Και η συνταγή που παρουσίασε ήταν εξαιρετική με οικονομικούς όρους και έξυπνη με κοινωνικούς όρους Ποια είναι αυτή η συνταγή; Η έμμεση αύξηση των εισοδημάτων μέσω φοροελαφρύνσεων για το σύνολο της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, αλλά και μέσω ενισχύσεων για τους νέους στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου.

    Θα ήταν πολύ εύκολο για τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μπροστά στον κίνδυνο του πληθωρισμού, αλλά δεν το έκανε. Προτιμά με τη συνειδητή έμμεση αύξηση των εισοδημάτων μέσω φοροελαφρύνσεων, να επιτύχει  ταυτόχρονα δυο στόχους.

    Καταρχάς, αποφεύγει να μπει στο επικίνδυνο σπιράλ του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, καθώς όλες οι αναλύσεις αναφέρονται στην παροδικότητα των πληθωριστικών πιέσεων. Διότι αν προέβαινε σε αύξηση των ονομαστικών μισθών, ως αντιστάθισμα για την αύξηση των τιμών, θα υπήρχε ο κίνδυνος της αντανακλαστικής πυροδότησης πληθωριστικών φαινομένων, πέραν αυτών που βλέπουμε σήμερα λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, των βασικών αγροτικών προϊόντων, των πρώτων υλών και των προβλημάτων στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Και έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρει στους νέους, στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα, μέτρα που θα λειτουργήσουν σαν καύσιμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη δημιουργία μεγαλύτερου εισοδήματος και την παραγωγή περισσότερου πλούτου.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στη θεώρηση του πρωθυπουργού για την εκπαίδευση, παρ’ όλο που δεν προσφέρει απτά οικονομικά αποτελέσματα.  Η κυβέρνηση, παρεμβαίνει στον χώρο της δημόσιας Παιδείας, με τομές και αλλαγές που μόνο θετικά θα επιδράσουν στο μέλλον του τόπου. Βλέπει με άλλο τρόπο την εκπαίδευση, τους μαθητές, τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους αυριανούς εργαζόμενους, προσφέροντας τους αυτονομία, ελευθερία, επιλογές, δραστηριότητες, δυνατότητες και πρωτοβουλίες που ήταν σχεδόν απαγορευμένες.

    Σχολιάζοντας περισσότερο πολιτικά, θα λέγαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε το πολιτικό αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί ως τις εκλογές: Με την «πλατιά συμμαχία της λογικής», δηλαδή με επιμονή στο Κέντρο, εστιάζοντας στη μεσαία τάξη, με απονευρωμένο ιδεολογικά πολιτικό λόγο. Αν δεν του προκύψει κάποιο ατύχημα, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ως και θεαματικοί, η εμπιστοσύνη διεθνών αγορών και επενδυτών επιβεβαιώνεται στην πράξη, οι εισροές πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουν έργα σε όλη τη χώρα καθώς και τη ψηφιακή μετάβαση. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ – 24 μέτρα για όλες τις κοινωνικές ομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ